Havada hız ve verimlilik için E-AWB
18/02/2016 - 16:52:00
Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) ve IATA işbirliği ile Turkish Cargo ev sahipliğinde ‘E-AWB uygulaması’ ile ilgili bilgilendirme toplantısı 16 Şubat’ta THY Kargo Binası Mimar Sinan Salonu’nda yapıldı.
Tüm lojistik süreçlerde olduğu gibi havayolu kargo taşımacılığında da sevkiyat ile ilgili data’ların ortak bir elektronik platform üzerinden gerek havayolu taşıyıcısı, gerek gümrük ve gerekse de gönderici ve alıcılar arasında paylaşımının, tedarik zincirinde mal hareketlerinin hızlanması, maliyetlerin azalması, bilginin güvenirliliği ve lojistik hareketlerin takip edilebilirliği açısından büyük önem taşıdığını belirten Erkeskin sözlerini şöyle sürdürdü: “Nihai hedefin E-FREIGHT olduğu çalışmaların ilk adımını E-AWB oluşturmaktadır. Dünyada ivme kazanan E-AWB uygulamasının Türkiye’de yaygınlaşmasına yönelik olarak çabalarımız devam edecektir. Hava kargo acentelerini temsilen, E-AWB’ye geçişte bir kılavuz hazırlanmasının faydalı olabileceğini düşünmekteyiz. UTİKAD olarak bu kılavuzun hazırlanmasında gerekli tüm desteği vermeye hazırız.”
Bilgilendirme toplantısına ev sahipliği yapan Turkish Cargo, Kargo Başkan Yardımcısı Serdar Demir, ‘E-AWB’nin hava kargo acentelerinin standartlarını yükseltecek bir sistem olduğunun altını çizdi ve hava kargo taşımalarında verimlilik ve hız artışı yaratacak bu uygulamaya geçişi özendireceklerini vurguladı. E-AWB’nin önemine vurgu yapan Demir, “Sistemi gelen kargoyu bir saat içinde uçağa alabilecek şekilde kurgulamayı hedefliyoruz. Bu yüzden tüm acenteleri sistemi kullanmaları için özendirmeyi amaçlıyoruz. E-AWB, nihai hedefimiz E-FREIGHT’in ilk adımı. Bu sisteme entegre olamayan acenteler halihazırda entegrasyon sürecini tamamlamış acentelere oranla, hız ve maliyet açısından olumsuzluklar yaşayabilir. Dolayısıyla bütün hava kargo acentelerinin bu uygulamaya geçmesini bekliyoruz” dedi. E-AWB’ye geçiş sürecinde yapılması gerekenler hakkında detaylı bir sunum yapan Turkish Cargo Data Kalite Yöneticisi Mustafa Asım Subaşı, sisteme geçişte veri kalitesinin iyileşmesinin çok önemli bir etken olduğunu vurguladı.
UTİKAD üyesi lojistik yazılım firmalarından SOFT Yazılım Genel Müdürü Erdal Kılıç ile SELECT yazılım Genel Müdürü Gökhan Girgin de sunumları ile e-AWB’ye geçişte nelere dikkat edilmesi gerektiğini belirtti ve e-AWB’ye geçişte özellikle yazılımla ilgili sürecin işleyişi hakkında bilgiler verdiler. UTİKAD Havayolu Çalışma Grubu Başkanı Arif Badur’un da katıldığı bilgilendirme toplantısı, katılımcıların sorularının Turkish Cargo, diğer havayolu şirketi temsilcileri ve IATA yetkilileri tarafından yanıtlandığı soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.