e


Doğuş Otomotiv’den yılda 250 bin araç, 150 bin koli yedek parça dağıtımı
Doğuş Otomotiv, yılda yaklaşık 200 bin araç, 150 bin koliden fazla yedek parça dağıtımı yapıyor. Doğuş Otomotiv Yedek Parça & Lojistik Genel Müdürü Mustafa Karabayır, bu büyüklükte bir operasyonu güçlendirdikleri tedarik zinciri süreçleri, birden fazla taşıma firması ve taşıma yöntemi kullanarak yönettiklerini söylüyor. 




dogus_otomotivDoğuş Otomotiv’in temsil ettiği markalar ve bu markalar için sunduğu hizmetlerden söz eder misiniz? 2015 yılını nasıl bir büyümeyle kapattınız? 2016 yılına ilişkin hedefleriniz neler?
İş planlarını “beklentilerin üzerinde yaratıcı hizmet” vizyonuyla oluşturan ve 2015 yılında 21’nci kuruluş yılını kutlayan Doğuş Otomotiv, Türkiye’nin lider otomotiv ithalatçısı ve en büyük otomotiv distribütörlerinden biridir. Binek araç, hafif ticari araç, ağır vasıta, endüstriyel ve deniz motorları, soğutma sistemleri alanlarında, her biri kendi sektörünün lideri konumundaki 13 uluslararası markanın temsilcisi olan Doğuş Otomotiv, bireysel ve kurumsal müşterilerine Volkswagen Binek Araç, Audi, SEAT, Škoda, Bentley, Lamborghini, Bugatti, Porsche, Volkswagen Ticari Araç, Scania markalarından ve bu markaların 80’i aşkın modelinden oluşan geniş bir ürün portföyü sunmaktadır. Ayrıca, endüstriyel ve deniz motorları pazarında Scania Engines markasıyla ve soğutma sistemleri pazarında Thermo King markasıyla rekabet etmektedir.
Sunduğu hizmetlerde koşulsuz müşteri memnuniyetini bir numaralı öncelik olarak ele alan Doğuş Otomotiv, Türkiye’nin en geniş yetkili satıcı ve servis ağlarından birine sahiptir. Tüm ülkeye yayılmış olan 520’den fazla müşteri buluşma noktasıyla Doğuş Otomotiv, müşterilerine satış, servis ve yedek parça hizmetlerini yaygın ve kesintisiz bir şekilde sunmaktadır. Yedek Parça ve Lojistik Genel Müdürlüğü, sinerjinin modern ve en iyi uygulamalarını geleceğin teknolojisiyle birleştirmekte ve Doğuş Otomotiv’in çoklu marka yapısına yönelik sürekli değer üretmektedir. Yedek Parça ve Lojistik, 2015 yılında 177.348 adet aracın 
ithalatını ve 195.000 adet aracın yetkili satıcılara sevkiyatını gerçekleştirerek, yılı yedek parça ve aksesuar satışından elde edilen 715,2 milyon TL ciro ile kapatmıştır. 2016 yılında araç adetlerinin 2015 yılına paralel gerçekleşmesi, yedek parça hacminin artan araç parkına bağlı olarak ’un üzerinde büyümesi beklenmektedir.
 
KURULU KAPASİTESİNİ 
2013'TE İKİ KATINA ÇIKARDI
Tedarik zinciri süreçlerinizi iyileştirmeye dönük gerçekleştirdiğiniz yatırımlar neler?
Yedek Parça ve Lojistik, operasyonun sorunsuz bir şekilde yürütülebilmesi amacıyla ileri bilgisayar teknolojileri ve değişen müşteri taleplerine hızlı uyum sağlayan stok yönetim sistemleri kullanmaktadır. Bu sayede yedek parça bulunabilirliği %99 seviyelerine ulaşmıştır.
İzlenen etkin fiyatlama ve fiyat konumlandırma politikalarının yanı sıra %50’ye yaklaşan ortak parça kullanım oranı, Yedek Parça ve Lojistik bünyesinde önemli bir sinerji oluşturmaktadır. Yedek Parça ve Lojistik, verdiği hizmet kalitesini artırmak ve gelecek 10 yıl için artan iş hacmine bağlı sürekliliği sağlamak için, 2013 yılında mevcut yedek parça deposunu iki katına çıkararak yeni bir tesisleşme hamlesi yapmıştır. Yedek parça deposunun devamı olarak yaklaşık 4.000 m2’lik antrepo ilavesiyle dış antrepolara ödenen ardiye maliyetleri ortadan kaldırılmış ve ciddi bir maliyet avantajı sağlamıştır. 2014 yılında oluşturulan otomasyon sistemleri ile yedek parça stoklama, depolama ve dağıtımında hız kazanarak hata oranını minimize etmiştir. 2015 yılı sonu itibariyle yedek parça deposunda kullanılmak üzere akıllı dikey depolama sistemleri yatırımına başlanmış olup 2016 yılında da sistem alımlarına devam edilecektir. Bu sayede hem stoklama alanından hem de verimlilik açısından kazanç sağlanacağı öngörülmektedir.
Yedek Parça ve Lojistik, araç lojistiği konusunda öncü vizyonuyla “limandan sevkiyat” projesini hayata geçirmiş, limanda araç stoklaması ve ithalatına başlamış, birden fazla taşıma firması ile de limandan yetkili satıcılara araç dağıtımı yaparak müşteri teslim süresinde beş güne varan iyileştirmeler sağlamıştır.
 
mustafa_karabayirÜrünlerin depolanması, gümrüklenmesi ve katma değerli hizmetler konusunda lojistik şirketlerinden nasıl istifade ediyorsunuz? Yılda ne kadarlık bir sevkiyat gerçekleştiriyorsunuz?
Yedek Parça ve Lojistik, araçları 4 farklı ülkeden, yedek parçaları 9 farklı ülkeden temin etmektedir. Bütün bu tedarik faaliyetini birden fazla taşıma firması ve birden fazla taşıma yöntemi ile gerçekleştirmektedir. Özellikle lojistik faaliyetlerinin üç önemli boyutu olan hız, kalite, maliyetleri göz önünde bulunduran ve nihai müşteri memnuniyetini en üst düzeyde sağlayacak optimum çözümleri üretmek için kara, deniz, hava ve demiryolu taşımacılığının tüm kombinasyonlarını kullanmaktadır. Tüm ülkeye yayılmış olan 520’den fazla müşteri buluşma noktasına araçların ve yedek parçaların sevkiyatını da aynı şekilde hız, kalite, maliyet boyutlarını gözeterek karayolu taşımacılığı ile gerçekleştirmektedir.
Yedek Parça ve Lojistik, yurtdışından getirdiğimiz ve yurtiçinde dağıtımını yaptığımız ürünlerin taşıması için lojistik şirketlerinden faydalanmaktadır. Araç lojistiği açısından kapasitemiz yıllık 200.000 aracın dağıtımını yapacak şekilde düzenlenmiş, yedek parça lojistiği açısından da yıllık 150.000 koliden fazla dağıtım yapacak şekilde organize edilmiştir.
 
MİNİMUM MALİYET 
MAKSİMUM HIZ BEKLİYORUZ 
Otomotiv lojistiğinin riskleri ve altın kuralları nelerdir? Doğuş Otomotiv’in lojistik partnerlerini seçerken öncelikleri neler?
Araç satış rakamlarına bakıldığında son beş yıl içinde pazarın 750.000-1.000.000 adet bandında seyrettiği görülmektedir. Satış adetlerinin ay dağılımına bakıldığında ise, aylar arasında önemli farklılıklar bulunmaktadır. Bu değişkenliğin lojistik açıdan en iyi şekilde yönetilmesi gerekmektedir. Özellikle minimum değerleri ve maksimum değerleri yönetecek esneklikte bir lojistik altyapısını oluşturmak çok önemlidir. Esneklik dışında önemli diğer bir husus ise oluşabilecek problemlere hızlı çözüm üretilebilmesidir. Özellikle müşteri memnuniyetini en üst düzeyde tutmaya çalışan Doğuş Otomotiv Yedek Parça ve Lojistik, bu konuda yürüttüğü çalışmalarda sürekli iyileştirme penceresinden bakmakta ve kalıcı çözümler üretmektedir. Lojistik faaliyetlerin minimum maliyet ve maksimum hızı sağlayacak şekilde organize edilmesine destek olacak yalın yönetim felsefesi, kendi bünyesinde ve çalışılan firmalarda önemli bir artı olarak görülmektedir. Bunun neticesinde teşkilatın daha düşük stok maliyetleriyle çalışabilmesine imkân verecek ve yeni araç satışına destek olacak şekilde dağıtım süre ve maliyetlerini düşürmek en önemli önceliklerdendir.
 
Lojistik süreçlerde yaşanan sorunlar ve bu sorunların çözümüne ilişkin lojistik şirketlerinden beklentileriniz neler?
Artan iş hacmine bağlı olarak alternatif yurtiçi dağıtım ağlarında yeni çözümlere ihtiyaç doğmaktadır. Özellikle karayolu taşımacılığında sektörde önemli bir birikim oluşmuş durumdadır. Buna paralel denizyolu, demiryolu taşımacılığında son dönemde yapılan yatırımlar memnuniyet vericidir. Lojistik firmalarının bu kanalları daha etkin kullanarak hız, maliyet, kalite eksenlerinde alternatif taşıma kombinasyonları oluşturmayı hedeflemeleri gerekmektedir. Ayrıca yedek parça lojistiği açısından havayolu ile taşımacılık için maliyetlerin düşmesinin ve daha fazla yurtiçi dağıtım ağından pay almasının, Doğuş Otomotiv gibi müşteri memnuniyet odaklı çalışan firmalara katma değer yaratacağı beklenmektedir. 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat