e
Banner


Ekol yeni depo yazılımıyla kaliteyi standartlaştırıyor
Ekol Lojistik, global bir şirket olma hedefi doğrultusunda depo yazılımını yenileyerek tekstil sektörü de dahil tüm müşterilerine bulunduğu her yerde aynı kalitede hizmet sunmayı hedefliyor. 

Ekol Lojistik, global bir şirket olma hedefi doğrultusunda depo yazılımını yenileyerek tekstil sektörü de dahil tüm müşterilerine bulunduğu her yerde aynı kalitede hizmet sunmayı hedefliyor. Ekol Lojistik, global bir şirket olma hedefi doğrultusunda depo yazılımını yenileyerek tekstil sektörü de dahil tüm müşterilerine bulunduğu her yerde aynı kalitede hizmet sunmayı hedefliyor. 




murat_bog_ekolEkol Lojistik Taşımacılık Grubu Genel Müdürü Murat Boğ, yurtdışı ofislerinde Ekol wms’inin aynı kalitede kullanılabilmesi için kendi yazılımları olan Quadro’yu yeniden yazdıklarını ve Türkçe dışında İngilizce, Almanca gibi farklı dillere çevirdiklerini söylüyor. 
 
Ekol Lojistik, tekstil sektöründeki yeni trendlere nasıl uyum sağlıyor? Müşterilerine ne tür avantajlar sunuyor?
Rekabetin kıyasıya yaşandığı tekstil ve moda sektöründe, doğru ürünün doğru zamanda doğru noktada olmasını sağlamak üzere çalışmalarımızı gerçekleştirmekteyiz. Ürünü satılabilir kılmak için; iade ürün yönetimi ve diğer tersine lojistik faaliyetlerinde geliştirdiğimiz yüksek standartlı çözümlerle, müşterilerimizin eforunu lojistikten satışa çevirmesinde önemli rol oynamaktayız. Vitrinlerin sürekli olarak yeni ürünlere ev sahipliği yaptığı bu sektörde en önemli unsur hız. Bu çerçevede Ekol olarak, hızı ön planda tutmakta ve hammadde alım aşamasından mağaza reyonuna kadar geçen süreçteki tüm lojistik faaliyetleri, müşteri ihtiyaç ve beklentilerine göre tasarlayarak, butik çözümler geliştirmekteyiz.
 
Tekstil Lojistiğinde depolama ve dağıtım alanlarında hangi çözümleri sunmaktasınız?
Depolama çözümlerimiz arasında; yurtiçi ve yurtdışı tedarik noktalarından gelen hammadde ve yardımcı malzemelerin kabulü, kalite kontrolü ve üreticilere sevki, kalite kontrol, bitmiş ürünlerin son kullanıcı bazında kabulü ve sayımı, transit ticarete tabi ürünlerin antrepo sahasında elleçlenerek mağaza bazında ayrımı, dağıtım sevk siparişlerinin toplanması ve paketlenmesi, envanter yönetimi, katma değerli hizmetler yer alıyor.
Dağıtım çözümleri kapsamında ise; dağıtım merkezinde sevkedilmek üzere hazırlanan ürünlerin müşterilerin bayilerine veya perakende satış noktalarına ve hatta bir adım daha ileri giderek e-ticaret satış kanalı sayesinde evlerine iletilmesini sağlıyoruz. Bu hizmetimizde paylaşımlı ağlarla dağıtım, dedike dağıtım, crossdocking ve tersine lojistik (iade lojistiği) modellerini kullanmaktayız.
 
SETE VE TOULON’U DA ROTASINA EKLEDİ 
Tekstil lojistiğine yönelik gerçekleştirdiğiniz yatırımlar neler? 
Şekerpınar’da inşaatı devam eden ve 2017 yılının 2.yarısında faaliyete girecek olan 210.000 m2 taban alanına sahip depomuz Türkiye’de tek çatı altında bulunan en büyük depo olacak. LEED sertifikasına sahip olup kendi elektriğini kendisi üretecek. Mevcut müşterilerimizi ve yeni katacağımız tekstil ihalelerimizi bu depomuzda projelendiriyoruz. Projelerin dinamiklerine göre manuel veya full otomasyon çözümleri ile tasarlanan depomuz tekstil sektörünün yanı sıra perakende, FMCG ve e-ticaret gibi farklı sektörleri de aynı çatı altında toplayacak.
Global bir şirket olma yolculuğumuz hızla sürüyor. Bu kapsamda yurtdışı ofislerimizde de Ekol wms’inin (warehouse management system) aynı kalitede kullanılabilmesi için kendi yazılımımız olan Quadro’yu sil baştan yeniden yazıyoruz ve Türkçe dışında İngilizce, Almanca gibi farklı dillere de çeviriyoruz. Tamamlandığı anda teknolojik altyapımız global bir şirketi destekleyecek en büyük avantajımız olacak. Tüm bunların yanı sıra filomuzu sürekli yeniliyoruz. AB hattı bizim lokomotif hattımız olduğu için araçlarımızı Euro5 ve Euro6 standartlarına göre sürekli yenilemek mecburiyetindeyiz. CO2 salınım oranını azaltmak için karayolu hattını gittikçe daha da az kullanıyoruz. Haydarpasa – Trieste  Ro-Ro yatırımımızı daha da genişleterek İzmir- Sete, Fransa Toulon limanlarını da ihracat ve ithalatta rotamıza ekledik. Şu an haftanın her günü her iki yönde de karşılıklı Ro-Ro seferlerimiz devam ediyor.
 
Tekstil lojistiği iş hacminiz içinde nasıl bir pay alıyor? 
Tekstil sektörü Ekol taşımaları içerisinde , Ekol kontrat lojistiği içerisinde %45 paya sahip ve tüm sektörlerin arasında müşteri çeşitliliği bakımından en yüksek çeşitliliğe sahip birimimiz. Türkiye’nin tekstildeki konumu – sadece ihracatçı olarak değil hazır giyim ithalatçıları ve moda markalarının genç nüfustan beklentileri sonucu- çok güçlü. Biz de buna gümrükleme, taşıma, depolama ve katma değerli işler anlamında büyük destek veriyoruz.
 
İRAN’DA DEPO YATIRIMI 
Hangi bölgelere tekstil taşımaları yapıyorsunuz? Tekstil ihracatçısını İran, Türki Cumhuriyetler, Afrika gibi yeni pazarlarda nasıl destekleyeceksiniz? 
Avrupa Birliği ülkeleri, İngiltere, İskandinavya, Doğu Avrupa bölgelerinde fark yaratıyoruz. Almanya, İspanya, Fransa, İtalya, Macaristan, Bulgaristan, Ukrayna, Bosna Hersek, Polonya, Romanya gibi ülkelerde Ekol ofisleri & depoları ile hizmet veriyoruz. Bunların dışında Fas, Türki Cumhuriyetlere de düzenli karayolu taşıma ağımız acentelerimiz üzerinden mevcut. 
2016 başında Ekol Bulgaristan şubemizi açtık. Balkanlarda Romanya, Bulgaristan’da kendi ekiplerimiz ve ofislerimizle büyüyoruz. Müşterilerimize tek elden aynı sistem ve tek kontakla tüm bu ülkelerde iş yapabilme imkânı sağlıyoruz. Özellikle de global müşterilerimizin Türki Cumhuriyetler & Afrika destinasyonlarına trans ticaretlerini yapıyoruz ve tüm takibatı Ekol personeli ile tek noktadan sağlayabilmenin büyük avantajı var.
İran 2016 başı itibariyle en önemli pazarımız. İran’da ambargoların kalmasıyla birlikte çok önemli bir FMCG müşterimizle kontratımızın imzalanması sonucu Ekol 30.000 m2 zemin alanı ve asma katlarla birlikte 59.000 m2 kullanım alanına sahip yeni bir depo inşaatına başladık. Depomuz İran’ın önemli sanayi bölgesi Quazvin’de ve gerekli yasal süreçleri tamamlayıp Ekol İran’ın resmi kurulumunu Haziran 2016 itibariyle yapmış bulunuyoruz. Şu an önemli danışmanlık şirketlerinden danışmanlık alıyor ve İran pazarına hazırlanıyoruz. Bu depomuzda, antrepo, gümrükleme, sipariş hazırlama, B2C e-ticaret ve İran içi lokal dağıtım hizmetlerini de verebiliyor olacağız. 
 
Tekstil lojistiğinde çözüm bekleyen alanlar neler? 
Tekstil ihracatçıları ve hazır giyim ithalatçıları için olaya farklı açılardan bakmak gerekli. İhracatçılarımız için en büyük engel değişen kurlar. Kurlardaki ani değişim ve artışlar, ihracatçılarımızın satış ve fiyat rekabet avantajını alt seviyelere çekmiş durumda. Ekol olarak pazarda daha rekabetçi fiyat ve tasarımlar sunmak için sürekli yatırım yapıyoruz. Kazandığını yine sektöre ve müşterilerine geri döndürmek için altyapıya harcayan bir şirketiz. Sektörde bunu maalesef sıklıkla göremiyoruz. 
Biz 3PL şirketleri dışında hükümetlere de önemli görevler düşüyor. Daha stabil bir konjonktür sağlanabilirse, ihracatçılarımıza önemli bir destek verilmiş olur.
İthalatçı firmalar için en büyük engel artan vergiler ve bariyerler. Tekstil’de 2012’de %40 oranında ek vergi geldi. Ayakkabıda ve mobilya alanlarındaki %50’lere varan ek vergiler ithalatçıların Türkiye’de iş yapmasını zorlaştırıyor. Bu vergiler ebette yerli üretimi korumak adına getiriliyor, ancak Türkiye’ye yatırım yapmak isteyen önemli global markaları da sürekli zorlayıp ürkütüyor. Bu alanlarda tüm tarafların istikrara ve güvene ihtiyacı var. 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat