e


Antalya Limanı’na demiryolu bağlantısı ticareti uçurur
Antalya Limanı’na demiryolu bağlantısı sağlanarak, yaş sebze ve meyvenin denizyolu ile taşınmasının çok önemli faydalar sağlayacağını vurgulayan Port Akdeniz Genel Müdürü Özgür Sert, “Antalya ve bölgesinde ihracatı, ticareti, üretimi arttıracak, ekonomide adeta sıçrama yaratacak böylesine önemli çözümlerin hayata geçirilebilmesi için Antalya Limanı’nın altyapısı ve kabiliyeti hazır. Port Akdeniz olarak biz de her türlü desteği vermeye hazırız” dedi. 




ozgur_sert_port_akdenizAkdeniz Bölgesi’nin en önemli ticaret kapısı Port Akdeniz – Antalya Limanı, hayata geçirdiği uygulamalarla ihracatçılara maliyetlerin düşürülmesi ve zaman kazandırılmasına yönelik fırsatlar sunuyor. Akdeniz Bölgesi’nin, özellikle de Antalya’nın en önemli ihracat, üretim ve ticaret kalemlerinden birinin sebze ve meyve olduğunu vurgulayan Port Akdeniz Genel Müdürü Özgür Sert, “Yaş sebze ve meyve taşınması, günümüzde kara nakliyesi ile sınırlı. Bu da, özellikle ihracatta çok önemli iki kısıt getiriyor. İlki elbette ki, öncelikle, deniz ve raylı taşımacılığa göre çok daha yüksek navlun maliyetleri doğuruyor. Bu da, uluslararası pazarda fiyat rekabetinde dezavantaj sağlıyor, ülke içinde sebze ve meyve fiyatlarında önemli bir yer tutuyor. İkincisi ve belki de en önemlisi yaş sebze ve meyve ihracatı, taşınma süresi kısıtlılığı nedeniyle yakın coğrafyalarla sınırlı kalıyor. Bu da bu alandaki ihracat pazarımızı, oldukça daraltıyor” dedi. Özgür Sert, yaş sebze ve meyve ihracatındaki bu soruna en önemli çözümün ise deniz nakliyesinde olduğunu belirtti. “En ucuz ve en efektif navlun, hiç şüphesiz denizcilikte” diyen Sert sözlerini şöyle sürdürdü: “Dolayısıyla yaş sebze ve meyvenin denizyolu ile taşınması, Antalya ve bölgesi için adeta bir sıçrama yapacaktır. Yaş sebze ve meyve ihracatında taşımada hem maliyetler düşecek, hem de oldukça uzun mesafelere gerçekleştirilebilecektir. Bu da yaş sebze ve meyve ihracatçımıza uluslararası pazarlarda fiyat açısından daha güçlü bir rekabet avantajı sağlayacaktır. Daha da önemlisi, hitap edebildiğimiz pazarı çok daha genişletecek ve zenginleştirecektir. Bu hem daha çok ülkeye daha çok ihracat gerçekleştirebilme olanağı sağlayacağı gibi, hem de dar pazarlarla kısıtlı olmayacağımız için en son Rusya ile gelişen şartlarda olduğu gibi ülkesel bazda yaşanabilecek sorunların olumsuz etkilerini adeta ortadan kaldıracaktır.” 
 
ORTAK ÇABA GÖSTERİLMELİ 
Özgür Sert, denizyolu taşımacılığının kullanılmasının, yaş sebze ve meyve ihracatını kat be kat arttırabileceğine dikkat çekti. Ancak yaş meyve, sebze taşımacılığına yönelik tek başlarına yapabileceklerinin sınırlı olduğunu belirten Sert, “Zaten halihazırda bu alanda sunabileceğimiz hizmetler açısından bu kabiliyete sahibiz. Bu yeni bir model olacağı için yaş sebze, meyvenin denizyolu ile taşınabilmesi için ilgili tüm tarafların ortak ve koordineli çaba göstermeleri gerekiyor. Üreticinin, tüccarın, kamu yetkililerinin, bizim, line’ların, hatta STK’lar gibi ilgili tüm tarafların, hep bir arada çalışarak sistemi hayata geçirmesi, prosesleri tamamlayarak, zinciri oluşturması gerekli. Biz Port Akdeniz olarak, liman işletmeciliğindeki köklü ve uluslararası tecrübemizle böylesine önemli bir konuda, üzerimize düşen her türlü görevi yapacağımızı, bu yöndeki tüm çalışmalara katkı sağlayacağımızı belirtmek isterim” dedi. 
 
DEMİRYOLU BAĞLANTISI ŞART 
Bölgedeki ticareti ve ihracatı geliştirecek, sıçrama yaratacak bir diğer önemli çözümün de demiryolu taşımacılığın Antalya Limanı’na gelmesi olduğuna değinen Port Akdeniz Genel Müdürü Özgür Sert, şöyle konuştu: “Akdeniz Limanı, çok önemli altyapı yatırımlarını gerçekleştirmiş ve hali hazırda yürüttüğümüz, hayata geçirmeyi planladığımız yatırımlar bulunuyor. Dolayısıyla sunduğu hizmet çeşitliliği, kabiliyeti ve hızı ile gerçekten de çok önemli avantajlar sunuyor. Bununla birlikte hali hazırda kapasite kullanımı hem oran olarak sınırlı hem de hizmet çeşitliliğinde belirli alanlarda yoğunlaşmış durumda. Dolayısıyla, halihazırda değerlendirebileceği çok önemli bir kapasite ve hizmet çeşitliliğine sahip. Port Akdeniz çok geniş bir hinterlanda sahip olmasına karşın, uzak coğrafyalarda karayolu ile taşımacılığın getirdiği navlun yükü artışı çok önemli bir sorun. Bu iç ticareti etkilediği gibi esas etkilediği nokta ise ihracatta. Sahile uzak olan illerdeki üreticiler, şirketler, fiyat ve zaman dezavantajı nedeni ile özellikle ihracatta dezavantajlar yaşıyor. Denizyolu taşımacılığının getirdiği avantajlardan yeterince yararlanamıyorlar ve dolayısıyla ya kısıtlı ihracat yapabiliyorlar ya da hiç yapamıyorlar. En ucuz nakliye yöntemleri olan denizyolu ve demiryolu taşımacılığın birleştirilmesi ise ticaretin, ihracatın dolayısıyla üretimin önündeki bu önemli sorunu ortadan kaldıran hayati bir çözüm olacaktır. Denize yakın olmayan bölgelerde üretimi artıracak ve hatta katma değer yaratarak yeni üretim alanlarının doğmasına yol açacaktır.” 
 
port_akdenizÇÖZÜMLERE KATKI SAĞLAMAYA HAZIRIZ
Özgür Sert, hem yaş sebze, meyvelerin denizyolu ile taşınmasının, hem de raylı taşımacılığının Antalya Limanı’na gelmesinin sağlayacağı katma değerli avantajların sadece Antalya ile sınırlı kalmayacağını, çevre illere de çok önemli yararlar sağlayacağını, hatta ülke ekonomisine de kayda değer katkılar yaratacağını söyledi.  Port Akdeniz olarak hem köklü bir tecrübeye, hem de 8 ülkedeki 14 limanı ile alanında dünya lideri olan Global Ports Holding’in bir üyesi olarak çok önemli bir bilgi birikimine sahip olduklarını belirten Sert, “Antalya’nın en önemli ticari unsurlarından biri olarak işte bu köklü ve uluslararası tecrübemizle böylesine önemli katkılar sağlayacak bu iki çözüm başta olmak üzere her alanda üzerimize düşen görevleri, her zaman olduğu gibi yerine getirmeye hazırız” dedi. 
 
UZAKDOĞU’YA AKTARMASIZ DOĞRUDAN SEFERLER BAŞLADI
Port Akdeniz – Antalya Limanı, Türkiye mermer ve doğaltaş ihracatının da en fazla yapıldığı liman olma özelliğini taşıyor. Bölgeden gerçekleştirilen ihracatlarının büyük bir çoğunluğu Uzakdoğu ülkelerine yapılmasına karşın direkt sefer olmaması nedeni ile özellikle transit sürelerde sıkıntı yaşayan ihracatçıların, bu sorunu artık çözülüyor. Port Akdeniz, MSC, CMA&CGM, ZIM, ARKAS, MAESK, HAPAG, COSCO gibi dünyanın önde gelen konteyner hatlarının sağlamış olduğu hizmetlerle ihracatı gerçekleştirilen mermer ve doğaltaş ürünlerinin Uzakdoğu’ya taşınmasında, şimdi çok önemli bir başka avantaj daha sunmaya başladı. CMA&CGM Shipping Commany, Port Akdeniz’den ihracat ürünlerini Uzakdoğu’ya aktarmasız direkt taşıyacak olan düzenli seferler başlatıyor. CMA&CGM Shipping Company’e ait 28.000 gross tonluk ve yaklaşık 222 metre uzunluğundaki CAPE MAYOR isimli konteyner gemisi, gerçekleştireceği ilk aktarmasız Uzakdoğu seferi için 1 Mayıs 2017 tarihinde Antalya Limanı’na yanaştı. CAPE MAYOR’un yaklaşık 24.000 ton yük alması Akdeniz’de diğer bir limana uğrak yaptıktan sonra 25 gün gibi kısa bir sürede direkt olarak Malezya’nın Port Klang limanına gitmesi planlanıyor. Antalya Limanı’ndan Uzakdoğu’ya aktarmasız ve direkt düzenli seferlere başlamasının önemine değinen Port Akdeniz Genel Müdürü Özgür Sert, “Limanımızda gerçekleştirdiğimiz alt yapı yatırımları ile 2017 yüksek sezonuna hazırlıklarımızı tamamlayarak girdik. Ayrıca ticari limanımızda gerçekleştirilen ihracatın büyük bir bölümünü oluşturan mermer ve doğaltaş için de özel bir avantaj sunmaya başladık. Liman geçici gümrüklü sahasına mermer ve doğaltaşta 14 gün süreyle ücretsiz depolama imkanı sunuyoruz. Mermer ve doğaltaş ihracatçısının hem maliyet yükünü hafifleten, hem de kazandırdığı zamanla daha efektif operasyon imkanı tanıyan sunduğumuz bu avantajla birlikte Antalya Limanı’ndan Uzakdoğu’ya aktarmasız doğrudan seferlerin başlaması, çok önemli ve birbirlerini tamamlayan bir fırsat yaratıyor. Uzakdoğu’ya başlatılan bu düzenli seferlerin, başta mermer ve doğaltaş olmak üzere bölgeden gerçekleştirilen ihracata katkı sağlayarak ivme kazandıracağına inanıyoruz” açıklamasında bulundu.
 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat