e


Ticaret ve kalkınma örgütleri, Orta Asya'nın ihracatı artırmak için güçlerini birleştiriyor

ITFC, UNDP ve ITC, Orta Asya'daki işletmelerin küresel pazarlara erişmesini destekliyor. Üç ayrı uluslararası kuruluş, İstanbul’da, Orta Asya’daki işletmelerin ticaret ve ihracat kapasitelerini desteklemek amacıyla, bu bölgeye özel yeni bir ticari istihbarat eğitim programı başlattı.




deniz_yoluİşletmelerin ticaret akışlarındaki fırsatları anlamasını amaçlayan eğitim programı, Ticaret Destek Kuruluşlarına (TDK) odaklanarak, bu kuruluşların ihracat fırsatlarını ve çeşitli pazarlara giriş koşullarını saptamak için mevcut araçları kullanması ve bu araçları da destek verdikleri KOBİ’lere aktarmalarına yardımcı olmayı hedefliyor. Konuyla ilgili bir açıklama yapan Uluslararası İslam Ticaret Finans Kurumu (ITFC) Genel Müdürü Müh. Hani Salem Sonbol “KOBİ'ler ekonominin belkemiğini oluşturuyor ve ülkelerin büyümesini, inovatif olmalarını ve istihdam oluşturmalarını sağlıyor. BM Kalkınma Programı (UNDP) ve Uluslararası Ticaret Merkezi (ITC) ile kurduğumuz iş birliği vesilesiyle Orta Asya'ya ulaşmak ve ticaret kapasitelerini ulaştıracakları köprüler kurmak ve bu bölgeyi uluslararası ticarete hazırlamaktan dolayı memnuniyet duyuyoruz." dedi.
ITC Pazar Geliştirme Bölümü Direktörü Aichatou Pouye ise “ITFC ve UNDP ortaklığında gerçekleştirilecek olan bu çalıştayda ITC'nin ticaret ve pazar analizi bağlamında teknik uzmanlık sağlayan kurum olmasından gurur duyuyorum. Orta Asya Bölgesel Ticari İstihbarat Eğitim Programı yedi Orta Asya ülkesinden katılımcıların yerel işletmelerine değerli danışmanlık hizmetleri sunmalarını ve ihracat kapasitelerini en yüksek potansiyele sahip pazarlara yönlendirmelerinde yardımcı olacak pazar fizibilitesi çalışmaları yapmalarını sağlayacak.” dedi.
Orta Asya bölgesindeki ülkeler, ana ihracat ürünleri açısından artan küresel rekabetle karşı karşıyalar. BM Kalkınma Programı İstanbul Bölgesel Merkezi’nin Sürdürülebilir Kalkınma Grup Lideri George Bouma, "Pazar istihbaratına yapılacak 1 dolarlık yatırımın 35 dolar kazandırdığını biliyoruz. Dolayısıyla, şirketlere küresel ticaretten tam olarak yararlanmaları ve sürdürülebilir, yeni istihdam olanakları yaratan ve sonuçta Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine katkıda bulunan yeni niş ürünleri tespit etmeleri için ihtiyaç duydukları desteği sağlamalıyız." dedi.
Ticaret, ülkelerin ürettikleri ürünlerden gelir elde etmesi, mali alanı ve istihdamı artırmasına imkân tanıyor olması nedeniyle, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri gündemiyle ayrılmaz bir şekilde bağlantılı. Gelişmekte olan ülkelerin küresel piyasalara erişiminin sağlanması, bu ülkelerin yeni sektörler kurarak ekonomilerini güçlendirmesi için etkili bir yol olarak görülüyor.
İstanbul’daki eğitim programının ilk fazına katılacak ülkeler: Afganistan, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan ve Türkmenistan. ITC’nin Ticaret ve Pazar İstihbaratı bölümünün hazırladığı eğitim, TDK temsilcilerinin algılanan ihracat fırsatlarına yönelik taleplere yanıt verebilmesine yardımcı olmayı hedefliyor. Kurs, piyasalara girişin etkili bir biçimde planlanması için ITC araç ve metodolojileri ile ticari istihbaratın diğer unsurlarını entegre ediyor. Kursu bitiren sertifikalı eğitmenlerin daha sonra ülkelerinde en az bir eğitim etkinliği düzenlemeleri bekleniyor.
Yeni program, İslam Kalkınma Bankası Grubuna (IsDB) bağlı Uluslararası İslam Ticaret Finans Kurumu (ITFC), BM Kalkınma Programı (UNDP) ve Uluslararası Ticaret Merkezi (ITC) arasındaki ortaklığın bir sonucu olarak hayata geçiriliyor.

 




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat