e
Banner


adidas yıllık 10 milyon adet ürünü nasıl yönetiyor?
Dünyanın önde gelen spor giyim markalarından adidas, lojistikte uzun soluklu işbirliğini tercih ediyor. Kurdukları uzun soluklu, şeffaf ve gelişime dayalı ortaklıklarla başarıyı yakaladıklarını belirten adidas Türkiye Dağıtım ve Satın Alma Müdürü Ahmet Yıkar, aynı zamanda global tecrübelerini iş ortaklıklarıyla paylaştıklarını aktarıyor. 




ahmet_yikar_adidasadidas'ın Türkiye’deki faaliyetlerinden söz eder misiniz? 
adidas olarak Türkiye’de satış, pazarlama ve üretim anlamında iki farklı alanda faaliyet gösteriyoruz. Satış ve pazarlama anlamında markanın bakış açısını ve felsefesini yansıtıyoruz. Türkiye yıllardır tekstil ürünlerinde dünyaya kaliteli ürünler sunmaya devam ediyor. adidas temsilcilik ofisi Türkiye ve bölge coğrafyasında üretim faaliyetlerini sürdürerek önemli başarılara imza atmaktadır. Bölgede üretilen ürünler tüm dünyadaki adidas noktalarına gönderilmektedir. Bugün Panama’dan Japonya’ya Türkiye’de üretilmiş adidas ürünlerini görebilirsiniz. Yurtdışı seyahatlerimde en dikkat ettiğim konulardan biridir ve Türkiye menşeili ürünleri raflarda görmek gerçekten çok memnun edici. Türkiye genelinde 500’ün üzerinde satış noktası ile faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Yurt geneline yayılmış satış noktalarımız ile adidas kalitesini tüm kullanıcılarımıza sunuyoruz. Sporun birleştirici yönü gerçekten insanlara ulaşmanızı kolaylaştırıyor. adidas satış noktalarında zaman zaman düzenlediğimiz panel ve sunumlar ile tüketicilerimizi bilinçlendirmeye devam ediyoruz. 
 
TERCİH DIŞ TEDARİKTEN YANA 
Lojistik ihtiyaçlarınızı ne oranda outsource ediyorsunuz? 
Lojistik süreçlerimizin tamamına yakını dış tedarik. Uzun yıllardır aynı iş ortağı ile depolama süreçlerimizi yürütüyoruz. Nakliye tarafında ise İstanbul özelinde kendi araçlarımız ile diğer illerimiz ve satış noktalarımızda dış tedarik yöntemi ile sevkiyatlar gerçekleştiriyoruz. Sürecin bütününe baktığımızda ürünlerin menşei olan ülkeden, son kullanıcılarımıza kadar ulaşmasındaki yol hikayesinde bizlerle birlikte birçok iş ortağımız kendi uzmanlık alanlarında en iyi hizmeti sağlıyor. adidas olarak lojistik süreçlerimizde ihtiyaçlarımız doğrultusunda iş ortaklarımızı belirlerken hassas davranmaya ve ortaklarımız ile uzun soluklu iş ortaklıkları yapmaya özen gösteriyoruz. 
 
Tedarik zincirinde hangi stratejilerle başarıya ulaşıyorsunuz? 
adidas olarak her model ve tasarım bizim için ayrı bir önem taşıyor. Ürünlerimizin depolama sürecinden, satış noktasına ulaşıncaya kadar, zamanında ve kaliteli sevkiyat olmazsa olmazlarımız. Teknolojik gelişimleri de göz önüne aldığınızda gelişen ve büyüyen sektörde geliştirici rol oynarsanız çözüme büyük ölçüde ulaşmış oluyorsunuz. Bu noktada biz iş ortaklarımız ile şeffaf süreç yönetimini benimsemiş olup mevcut süreçlerimizi geliştirme noktasında her daim iletişim içerisindeyiz. Başarılarımızın altında yatan temel öğe de iş ortaklarımızla ilişkilerimizde kurduğumuz şeffaf ve gelişime dayalı diyaloglar diyebiliriz. Karşılıklı fikir alışverişi ve çözüme yönelik birlikte attığımız adımlar değişen piyasa koşullarına hızlı cevap verme kabiliyetimizdeki en büyük etken. Omsan Lojistik ile uzun yıllara dayanan bir iş birlikteliğimiz var. Depo süreçlerimizde ihtiyaçlarımıza cevap verecek teknolojik tüm gerekli yatırımı birlikte yapıyoruz. Bu bağlamda Omsan Lojistik ihtiyaçlarımızı detaylı şekilde analiz etmekte ve geliştirme faaliyetlerini bu doğrultuda yapmakta. Depolarımızda ihtiyaçlarımız doğrultusunda bize optimum maliyet avantajı ve esneklik sağlayan otomasyon sistemlerini kullanıyoruz ve bu konudaki sektörel gelişmeleri yakından takip ediyoruz. Bu süreç içerisinde biz de global bilgi birikimini Omsan Lojistik ile birlikte sonuca varmak için en doğru şekilde kullanıyoruz. 
 
10 MİLYON ADET ÜRÜN YÖNETİLİYOR 
Yıllık kaç adet sevkiyat gerçekleştiriyorsunuz? Bu sevkiyatlarda hangi taşıma modunu kullanıyorsunuz? 
Yılda yaklaşık 10 milyon adet civarında alım yapıyoruz. Global bir şirket olduğumuzdan sevkiyat süreçlerimizde yurtdışı merkezimizden büyük destek görüyoruz. Ağırlık olarak denizyolunu tercih ediyoruz. Gerektiği koşullarda hava nakliyesi ile operasyonumuzu destekliyoruz. Avrupa sevkiyatlarımızda genellikle tercihimiz karayolu nakliyesi. Bu noktada bölgedeki konum avantajımızı iyi kullanıyoruz. 
 
Endüstri 4.0 lojistik süreçlerini nasıl etkiliyor? 
4.0 ifadesini birçok mecrada Endüstri 4.0 yani 4. Sanayi devrimi kavramları içinde görmekteyiz. 4. Sanayi devrimine gelmeden geçilen evreleri şu şekilde hızlıca hatırlamak faydalı olacaktır. İlk sanayi devrimi (1.0) su ve buhar gücünü kullanarak mekanik üretim sistemleri ile ortaya çıktı. İkinci sanayi devrimi (2.0) ile elektrik gücünün yardımıyla seri üretim tanıtılmıştı. Üçüncü sanayi devriminde (3.0) ise dijital devrim, elektroniklerin kullanımı ve BT (Bilgi Teknolojileri)'nin gelişmesiyle üretim daha da otomatikleştirildi. Endüstri 4.0, yani 4. sanayi devrimi, dijitalleşmenin, yeni teknolojilerin ve değer zinciri oluşumlarının kolektif bir bütünüdür. Endüstri 4.0 temel olarak 3 yapıdan oluştuğunu var sayabiliriz.
► Nesnelerin İnterneti
► Hizmetlerin İnterneti
► Siber-Fiziksel Sistemler
Birçok alanda katkısını gördüğümüz Endüstri 4.0 kavramı adidas hayatında da önemli yer kaplıyor. Ar-Ge çalışmalarımız sonucu teknolojik geliştirmeler giyilebilir ürünler seviyesine kadar geldi. Gelişmiş teknoloji sayesinde modellemelerin yanısıra üretim safhasında da kullanımını yaygınlaştırmak istiyoruz. adidas, 3D baskılama firması Carbon ile stratejik bir ortaklık gerçekleştirerek ışık ve oksijenle işlenen ilk performans ayakkabısı Futurecraft 4D’yi yarattı. Futurecraft 4D’nin orta tabanı, 17 yıllık bir koşu deneyimi sayesinde elde edilen veriler sonucunda ortaya çıktı. Bu teknoloji, geleneksel prototip ile kalıp oluşturma ihtiyacını ortadan kaldıran öncü bir dijital ayakkabı parçası yaratma tekniğinden oluşuyor. Böylece, işlevsellik gerçekliğe dönüşüyor. Aynı zamanda, bu yeni teknoloji sayesinde, adidas artık tamamen farklı bir üretim ölçeğinde ve performans kalitesinde hizmet veriyor. 3D baskı yönteminden resmen ayrılarak, spor sektöründeki eklemeli üretim tekniğini yepyeni bir boyuta taşıyor. adidas, 2018’in sonuna kadar “Dijital Işık Sentezi” ile üretilecek 100.000’den fazla çift ayakkabıyı hedefliyor. 
Bir diğer önemli projemiz ise “Parley for Oceans”. Plastiklerin okyanuslara karışmasını engellemek için Parley ile birlikte çalışarak atıkları yüksek performans spor giyim ürünlerine dönüştürüyor, soruna çözümle cevap veriyoruz. Son dönemde adidas Originals kategorisinde NMD, EQT ve son olarak Deerupt modellerimizde Parley ile iş birliği gerçekleştirdik.  Parley Air Stratejimiz ile sıradaki hedefimiz tedarik zincirimizdeki saf plastik kullanımını sıfırlamak. Değişim hepimizin sorumluluğu ve bu bağlamda malzemeler, ürünler ve onları farklı kullanma yöntemleri ile eko inovasyonu hayata geçirmemiz gerekiyor.  Atıktan ipliğe, yeni yöntemler, yeni vizyonlar, yeni bir gelecek…
 
“Yılda yaklaşık 10 milyon adet civarında alım yapıyoruz. Ağırlık olarak denizyolunu tercih ediyoruz. Gerektiği koşullarda hava nakliyesi ile operasyonumuzu destekliyoruz. Avrupa sevkiyatlarımızda genellikle tercihimiz karayolu nakliyesi. Bu noktada bölgedeki konum avantajımızı iyi kullanıyoruz.” 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat