e
Banner


COLIN’S sevkiyat oranını 4’e katladı
Entegre Tedarik Zinciri Yönetimi projesi ile süreçlerini uçtan uca dijitalleştirerek yepyeni bir boyuta taşıyan COLIN’S, sevkiyat oranı ise 4 katına çıkarak daha az maliyet ve minimum hata ile 1 milyon 200 bin adede yükseltti. 




ergin_ersinKadın ve erkekler için jean odaklı giyim, moda ve aksesuardan oluşan geniş ürün yelpazesine sahip bir marka olan COLIN’S, 1983’te başladığı yolculuğuna bugün Türkiye de dahil olmak üzere dünyanın 38 ülkesinde 600’ü aşkın mağazasıyla devam ediyor. Yurtdışı mağazaları ve yeni pazarlardaki büyüme stratejileriyle sektör  oyuncularına öncülük eden ve global pazarda Türk markalarının gücünü arttıran şirket, Rusya, Ukrayna, Belarus, Romanya, Gürcistan başta olmak üzere yurtdışında toplam 323 mağaza ile hizmet veriyor. Bir dünya markası olma yolunda büyük gelişim gösteren COLIN’S, 2020 yılına kadar stratejik pazarlarda gençliğin hızına yetişen marka deneyimiyle en çok tercih edilen jean odaklı moda markalarından biri olmayı hedefliyor. COLIN’S Lojistik ve Bilgi Teknolojileri Direktörü Ergin Ersin, belirledikleri hedefler doğrultusunda perakende sektörünün hızına yetişmek için üretim, insan kaynağı, mağazacılık, lojistik ve depolama alanlarına büyük yatırımlar gerçekleştirdiklerini söylüyor. Ersin, “Özellikle bir hazır giyim firmasının bel kemiği olan lojistik ve depolama sistemlerini günümüz tüketicisinin taleplerine ve teknolojinin dinamiğine ayak uydurması için var gücümüzle çalışıyoruz. 2009 yılında aldığımız kararla, COLIN’S tedarik zincirini yeniden yapılandırarak bilgi teknolojilerinin değişimine öncülük ediyor, orta vadeli yıllık gelişim planlarımız ile bu alanda da hızlı değişim ve dönüşüm performansımızı korumaya devam ediyoruz” diyor. 
 
UÇTAN UCA TÜM YAPIYI DİJİTALLEŞTİRDİ 
Ergin Ersin, 2000’li yılların sonuna doğru hazır giyim sektöründe yaşanan rekabet koşullarının güçleşmesi, küreselleşme, teknolojinin hızlı gelişimi, tedarik zinciri ağlarındaki karmaşıklığın artması ve ürün yaşam sürecinin kısalması gibi gelişmelerin, işletmelerin stratejilerini yeniden gözden geçirmelerine sebep olduğunu vurguluyor. Bu koşullarla rekabet edebilmek ve tedarik zinciri süreçlerini etkin bir şekilde yönetebilmek için COLIN’S olarak bazı adımlar atmaya karar verdiklerinin altını çizen Ersin, şunları aktarıyor: “İşe problem tespiti ile başladık. O dönemde karşılaştığımız en büyük problem tekstil lojistiğine uygun olmayan farklı ve zor lokasyonlarda,  tamamen manuel sistem üzerine kurulu depo ve antrepo hizmeti almamızdı. Ayrıca tüm süreçlerin manuel olarak yürütülmesinden dolayı ürünlerin stok kayıtlarındaki uyuşmazlıklar, ithal edilen ürünlerin gönderim ve gümrük süreçlerinin takip edilememesi, mağaza ve müşteri sevkiyatlarında yaşanan aksamalar da sıkça karşılaşılan problemler arasında yer alıyordu. Biz en başta hem firmamız içinde hem de iş ortaklarımız ve paydaşlarımız arasında gerçek zamanlı bilgi paylaşımı ve koordinasyonu sağlamayı hedefledik. Buradaki kritik nokta tedarik zincirimizdeki tüm süreçleri eş zamanlı çalışır duruma getirebilmekti. Stok yatırımlarının yönetilmesi, tedarikçiler ile bağlantıların iyileştirilmesi, müşterilerden hızla geri bildirimlerin sağlanması, müşteri isteklerine hızlı cevap verilmesi ve kanal için bir rekabet avantajının belirlenmesi ise ancak uçtan uca yapının dijitalleşmesi ile mümkün olacaktı. Tedarik zinciri yönetiminde dijitalleşme son yılların en trend kavramlarından birisi. Ancak dijital dönüşümü, sadece şirketlerdeki mevcut süreçlerin dijitale aktarılması olarak anlarsak büyük bir yanılgıya düşmüş oluruz. COLIN’S olarak dijital dönüşümle hedefimiz, uçtan uca, yani tedarikçimizden, son tüketicimize kadar tüm paydaşlarımızın bu süreç içerisinde en iyi ve en keyifli deneyimi yaşamalarını sağlamak.”  
 
LOJİSTİK TAKİPTE KENDİ SİSTEMİNİ KURDU 
2010 yılında yazılımı tamamen kendilerine ait olan “Lojistik Takip Sistemi”ni hayata geçirdiklerini belirten Ergin Ersin, bununla birlikte ürün satın alma, kalite kontrol, lojistik, planlama, mali işler, gümrükleme, sigorta ve ithalat süreçlerini tek bir yazılım üzerinde takip etmeye başladıklarını söylüyor. “COLIN’S Entegre Tedarik Zinciri Yönetimi” projesi adını verdikleri çalışmayla tüm süreçleri yepyeni bir boyuta taşıdıklarını vurgulayan Ersin, “Her hangi bir tasarımımızın koleksiyona dahil olması, satın alınması, üretilmesi, dağıtım merkezi üzerinden stoklarımıza girişine kadar tüm süreçleri tek bir platform üzerinden yönetmeye başladık. Böylece tedarikçilerimizi de operasyonel anlamda sürece dahil ederek hem verimliliği arttırdık hem de müşterimizin taleplerine dönüş mekanizmasını hızlandırdık. Tedarik süreçlerindeki belirsizliklerin azalması ile stok, yönetim, dağıtım ve taşıma maliyetlerinde de etkili bir düşüş yaşandı” diyor. 
 
TÜM DÜNYAYA TEK MERKEZDEN SEVKİYAT
Ergin Ersin, COLIN’S Entegre Tedarik Zinciri Yönetimi Projesi ile hedeflerinin lojistik ve depolama operasyonu hizmetini tüm dünyaya tek bir çatı altında verebilmek olduğunu söylüyor. Bugün kendilerine ait A tipi bir antrepo ile depo koordinasyonunu aynı çatı altında, saatlik hızlarda hareket edebilecek esneklikte sunabilen bir yapı oluşturduklarını belirten Ersin, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Bu sayede ithalat, ihracat ve transit operasyonların akışı, birleşimi ve yükleme hızlarında daha önceki yapıya göre yüzde 200 oranında iyileşme yakalandı. Depomuzun tek bir çatı altında toplanması ile Türkiye’de sadece sınırlı sayıda bulunan ‘otomatik dağıtım sorter makinesini’ kullanmaya başladık. Haftada 300 bin adetle gerçekleştirdiğimiz sevkiyat oranımız ise 4 katına çıkarak daha az maliyet ve minimum hata ile 1 milyon 200 bin adede yükseldi. İş hacmimizin büyümesinden doğan gereksinimler ile bu yılsonuna kadar ikinci sorter makinemiz faaliyete almayı planlıyoruz. Böylece iki sorter makinesinin aynı anda faal olması ve tüm makinelerin koordineli olarak çalışması ile Türkiye de bir ilke daha imza atmayı hedefliyoruz. Sistemimizin mağaza ve bölgesel ayırım yapabilme kapasitesini bir avantaja dönüştürerek yurtdışındaki tüm depolarımızı da kapattık. Rusya ve Ukrayna başta olmak üzere tüm dünyaya tek merkezden sevkiyat yapıyoruz. Kargo ve dış lojistik firmalar aracılığı ile ürünlerimizi direkt olarak mağazalara dağıtıma başladık. Bu sayede yurtdışındaki maliyetlerimizde de düşüş yakaladık. Kıraç Lojistik Merkezimize taşınmamızın ardından, departmanlar arası etkileşim, ekip ruhunun güçlenmesi, çalışan memnuniyeti ve motivasyonundaki artış, dijitalleşme ve otomasyonun bize getirdiği kolaylıklar ile birleşince, 2014 yılına oranla 3 katı sevkiyat potansiyelini yakalamış bulunmaktayız. Önümüzdeki dönemde Endüstri 4.0 vizyonu ile tedarikçilerimizden tüketicilerimize tüm paydaşlarımıza kurduğumuz bu sistemle, daha az hata ve daha büyük verimlilik ilkesi ile hizmet vermeye devam edeceğiz.” 
 
“Tedarik zinciri yönetiminde dijitalleşme son yılların en trend kavramlarından birisi. Ancak dijital dönüşümü, sadece şirketlerdeki mevcut süreçlerin dijitale aktarılması olarak anlarsak büyük bir yanılgıya düşmüş oluruz. COLIN’S olarak dijital dönüşümle hedefimiz, uçtan uca, yani tedarikçimizden, son tüketicimize kadar tüm paydaşlarımızın bu süreç içerisinde en iyi ve en keyifli deneyimi yaşamalarını sağlamak.”  
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat