e


CarrefourSA 1 milyon palet hacminde yükün rotasını çiziyor
Türkiye organize perakende sektörünün öncü markası CarrefourSA, her gün ortalama 450 bin tüketicinin ihtiyaçlarına cevap veriyor. Yılda 78.000 sefer ile 22.000.000 km yol kat edip, 240.000 noktaya toplamda 1.100.000 palet hacminde taşıma yaptıklarını belirten CarrefourSA Tedarik Zinciri Direktörü Burçin Çelik, depolama, elleçleme ve nakliye alanında 5 ayrı şirketten hizmet aldıklarını söylüyor. 




burcin_celik_carrefoursaCarrefourSA hakkında bilgi vererek, mağaza yapılanmanızdan söz eder misiniz? 
CarrefourSA olarak Türkiye genelinde 609 marketimizle her gün ortalama 450 bin müşterimizin ihtiyaçlarına cevap veriyoruz. Tedarik zinciri tarafına baktığımızda 7 kuru gıda, 2 taze gıda, 1 balık ve 1 soğuk depoları ile ürünlerin depolanması ve dağıtımını gerçekleştiriyoruz. Tüm zincir içerisinde değer yaratacak projeler oluştururak, doğru ürünü, doğru zamanda, doğru yerde ve doğru miktarda bulundurarak, müşteri memnuniyetini en yüksek seviyede tutmak ve satış/karlılığı arttırmaya yönelik faaliyetler sürdürüyoruz. Marketlerimiz Hiper, Süper, Mini ve Gurme olarak 4 farklı formatta hizmet veriyor. Bu formatlar, verimlilik esasına dayanarak tüketicilerimizin ulaşabilecekleri ve ihtiyaçları doğrultusunda şekillenip yatırımları yapılıyor. 
 
1200 TEDARİKÇİ İLE ÇALIŞIYOR
CarrefourSA kaç tane tedarikçiyle çalışıyor? Tedarik zinciri süreçlerinde hangi stratejilerle başarıya ulaşıyor? 
CarrefourSA olarak toplam 1200 tedarikçi ile çalışıyoruz. Mevcut altyapımızı SAP Sistemi’ne taşıyarak merkezileşme süreçlerimizde otomatik sipariş sistemine geçiş ve depo entegrasyon prosesi ile müşteri memnuniyetimiz açısından en kritik kazancımız olan ürünlerin bulunurluk seviyesi arttı, mağaza ve depolarımızdaki stok optimizasyonu ile işgücü verimliliği ve stok maliyetlerinde tasarruf sağladık, marketlerimizdeki sipariş süreçlerinde iş verimliliği elde ettik. Bütün zinciri verimli bir şekilde yönetebilmek adına tedarikçilerimizle düzenli olarak performans arttırıcı projeler gerçekleştirerek gerek ürün bulunurluğunu arttırıyoruz, gerekse de tüm zincir maliyetini her iki taraf için minimuma indirmeye çalışıyoruz.  Son olarak stok maliyetlerimizi minimuma indirmek için bütün depolarımızda PBL, PBS, X-Dock ve adetli sevkiyat süreçlerinin tamamını hibrit yapıda gerçekleştirebiliyoruz.
 
Lojistik şirketlerinden ne tür hizmetler alıyorsunuz? İş ortaklarınızı nasıl seçiyorsunuz? 
Lojistik şirketlerinden depolama, elleçleme ve nakliye hizmetleri alıyoruz. Bu hizmetleri alacağımız iş ortaklarımızı ise daha önceden belirlenmiş ve şartnamelere bağlanmış kriterlerimiz çerçevesinde, ihale yöntemi ile bize en uygun fiyat, performans ve kaliteyi sağlayacak firmalar arasından belirliyoruz. Depo alan kiralama hizmetini Reysaş GYO ve Yolbulan’dan, nakliye dağıtım hizmetinde ise Reysaş, Netlog, Murat Lojistik ve Bumerang’dan alıyoruz.
 
22 MİLYON KM YOL KAT EDİLİYOR 
Bugün yaklaşık kaç ürünü yönetiyorsunuz? Taşımalarınızda kullandığınız özel yöntemler neler? 
Yaklaşık 40.000 çeşit ürünü yönetiyoruz. Yılda 78.000 sefer ile 240.000 noktaya teslimat yapıyor, 22.000.000 km yol kat edip toplamda 1.100.000 palet hacminde taşıma yapıyoruz. Şarküteri ve meyve-sebze ürünleri için frigolu araç ya da coolbox ile taşıma gerçekleştiriyoruz. Ayrıca tüm dağıtım operasyonumuz liftli araçlar ile yapılıyor. Tüm filomuzda ısı, nem, sıcaklık ölçümü ve kamera ile takip yapmamıza olanak sağlayan araç takip sistemi mevcut. 
 
Toplam maliyetleriniz içerisinde lojistik nasıl bir pay alıyor? Bunu düşürmede nasıl bir yol izliyorsunuz? 
Tedarik süreçlerinde maliyeti düşürmek önemli bir unsur ancak performans ve kalite, süreç yönetimi açısından daha ağır basan iki faktör olarak karşımıza çıkıyor. İşte bu çerçevede süreçlerimize uygun olarak en uygun fiyat, performans ve kaliteyi sağlayacak firmalarla çalışıyoruz. Nakliye maliyetlerini minimize etmek için dışarıdan aldığımız bir Nakliye Rota Optimizasyonu yazılımı kullanıyoruz.
 
SÜREÇ KONTROLÜ ÇOK ÖNEMLİ
Lojistik hizmetlerde önem verilmesi gereken alanlar neler? CarrefourSA olarak bu konularda nasıl aksiyon alıyorsunuz? 
Lojistik hizmetlerde gerek alınan hizmet gerekse süreç kontrolü önemli. CarrefourSA olarak lojistik destek aldığımız firmaların desteği ile marketlerimiz ve tedarikçilerimizle olan süreçleri yönetirken tüm yapıyı en tepeden fakat tam kontrol sağlayarak gözlemliyor, müdahale ihtiyacı duyulabilecek noktaları önceden belirliyor ve gerekli aksiyonu alıyoruz.
 
“Lojistik şirketlerinden depolama, elleçleme ve nakliye hizmetleri alıyoruz. Bu hizmetleri alacağımız iş ortaklarımızı ise daha önceden belirlenmiş ve şartnamelere bağlanmış kriterlerimiz çerçevesinde, ihale yöntemi ile bize en uygun fiyat, performans ve kaliteyi sağlayacak firmalar arasından belirliyoruz.” 
 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat