e


KeyLine ‘Kuşak ve Yol’da aktör olmaya şimdiden hazır
Bu yıl 10. yılını kutlayan KeyLine, 170 milyon ton ticareti, 4.5 milyar nüfusu, 60 ülkeyi etkileyecek ve yeniçağı şekillendirecek Kuşak ve Yol Projesi’nde (Belt and Road Initiative – BRI) aktif olarak rol almaya hazırlanıyor. Bugün Çin – Avrupa hattında kapıdan – kapıya 22-25 günlük transit süreyle hizmet ürettiklerini belirten Dr. Kayıhan Ö. Turan, Çin – Türkiye arasında başlayacak kesintisiz ve düzenli taşımalarda da aktif olarak rol almayı hedeflediklerini söylüyor. 




Keyline2013 yılında ilan edilen “Kuşak ve Yol” (Belt and Road Initiative- BRI) projesini nasıl değerlendiriyorsunuz? 
Trump liderliğindeki ABD’nin ticaret politikalarındaki değişiklik paralelinde Çin’in mevcut Avrupa pazarına daha hızlı ulaşmak ve yeni pazarlar yaratarak ABD odaklı ticarete alternatif oluşturmak amacı ile başlattığı OBOR projesi daha sonra BRI (Belt and Road Initiative) adını alarak her geçen gün gelişmekte ve yeni pazarlara ulaşmaktadır. Bölgedeki ülkelerin yanı sıra bölge dışından ülkeler de üye olarak projenin güçlenmesine katkı yapmaktadır. Bu proje, bugün kapasite olarak 800 milyar USD ve 170 milyon ton ticaret hacminin olduğu bu bölgede, toplam 60 ülkede yaşayan 4.5 milyar insanı etkileyecektir. Önümüzdeki 5 yılda uluslararası ticareti bu bölgenin şekillendireceği aşikar. Türkiye finansal kaynak aktararak bu projede üye devletlerden biri olmak üzere çok doğru bir adım atmıştır.
 
DEMİR VE DENİZYOLU İVME KAZANACAK 
Proje kaç koldan ve hangi taşıma modlarından oluşuyor? Bu proje deniz ve demiryolu taşımacılığının gelişmesine nasıl bir katkı sunacak?
Kara, demir ve denizyolu bu proje kapsamında kullanılmaktadır. Deniz İpek Yolu adı ile Çin limanlarından çıkan rota İran ve Süveyş Kanalı üzerinden Türkiye ve Avrupa limanlarına bağlanmaktadır. İntermodal taşımacılık modeli ile ana taşıma ayağı demiryolu olarak Kuzey, Orta, Güney olmak üzere üç koridor ile Avrupa, Ortadoğu, Türkiye, Kuzey Afrika ve Güney Asya coğrafyasına ulaşılmaktadır. Kuzey Koridor’u oturmuş düzeni ile yoğun olarak kullanılmakta ve Çin’in farklı çıkış terminallerinden 15/18 gün gibi oldukça kısa bir transit süre ile Polonya, Almanya, Belçika ve Fransa varış terminallerine ulaşılmaktadır.
Projede demiryolunun etkin ve üç farklı güzergahta kullanılması bu taşıma modunun toplam taşımacılıktaki payını artıracak ve transit süreleri daha da iyileştirecektir. Kuzey Koridor’un yanı sıra Orta ve Güney Koridor’un altyapı çalışmaları tamamlandığında sistem daha etkin çalıştırılacak ve demiryolunun gelişmesine pozitif etki edecektir. Denizyoluna pozitif etkisi ise kaçınılmazdır.
 
Türkiye BRI Projesi’nde nerede? 
Türkiye bu projede Orta Koridor’un etkin kullanılabilmesi için Bakü-Tiflis-Kars hattı ile çok önemli bir noktada. İki yıl önce start alan BTK hattı şu an için Kars - Mersin bağlantısı ile Orta Asya ülkelerine çıkışlı/varışlı noktalar için intermodal konteyner taşıması yapılarak ithalat ve ihracat yüklerinin taşımasında etkin kullanılıyor. Son dönemde multimodal taşıma sistemi ile Gürcistan’a taşımalar başladı. Bu alternatif çözüm, konteyner ile taşımaya uygun olmayan yüklerin de bu hat üzerinde taşınabilmesi anlamına geliyor. Önümüzdeki dönemde Çin demiryolu terminallerinin sisteme dahil edilmesiyle kapasite artırılacaktır. Ayrıca Türkiye için önemli olan Marmaray ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nden demiryolu ile yük taşınma projesinin hayata geçirilmesi Kuzey Koridoru ile Avrupa’ya ulaşım sürelerini kısaltacaktır. Bu iki projenin hayata geçirilmesi zaman alacağından önümüzdeki 5 yıllık dönemde Mersin üzerinden Ro-Ro bağlantısı sağlanan İtalya ve Fransa, ayrıca Kuzey Afrika ülkeleri Türkiye için hedef ülkeler olmalıdır.
 
Türkiye’nin bu proje içinde yer alıp almaması konusunda bir tartışma var. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz? 
Korkunun ecele faydası yok. Dünyadaki gelişmelerden uzak duramayız. Seyreden ve izleyen değil, kurgulayan ve işleten olmalıyız. 
 
ÇİN-AVRUPA HATTINDA HAVAYOLUNA ALTERNATİF YARATTI 
KeyLine BRI Projesi’nde kendini nasıl konumlandıracak? 
Bugün için Çin – Türkiye arasında kesintisiz ve düzenli taşımacılık henüz başlamadı. Ancak biz o güne hazırlıklı olmak adına özellikle Çinli iş ortaklarımız ile bu yönde çalışmalar yapıyoruz. Bugün için Çin – Avrupa hattında hizmet üretiyoruz. Çin’in Shenzen, Tianjin ve Sanghay bölgelerinden topladığımız ürünleri Henan bölgesinde yer alan demiryolu terminaline getiriyor, burada konteyner içine yüklemeyi ve emniyete alma (lashing) ve gümrükleme işlemlerini tamamlayarak konteyneri vagona yükleyip Avrupa’ya sevk ediyoruz. Kazakistan sınırında ve Rusya geçişi sonrası Polonya sınırında konteynerlerimiz vagon değişimi ile Avrupa’ya ulaşıyor. Polonya sınırında T1 düzenlenerek nihai adrese kadar taşıma yapabiliyoruz. Ağırlıklı olarak kullandığımız varış terminali Liege/Belçika. Burada ithalat gümrük işlemlerini tamamladıktan sonra konteyner içindeki yükü boşaltarak depolama ve/veya dahili taşıma ile nihai teslim noktasına ulaştırabiliyoruz. Kapıdan kapıya performansımız yaklaşık 22-25 gün. Henan/Liege hattında yaptığımız demiryolu kısmı ise 15-16 gün gibi oldukça başarılı bir süre. Müşterilerimizin talebi doğrultusunda demiryolu güzergahı boyunca konteyner içine koyduğumuz GPS cihazları ile günlük takip yapabiliyor ve müşterilerimize konteynerin nerede olduğunu rapor edebiliyoruz. Havayolu ile sevkiyat planlayan müşterilerimize alternatif olarak sunduğumuz bu hat üzerinde ürettiğimiz hızlı, güvenilir ve sürdürülebilir hizmetle lojistik maliyetlerinde büyük iyileştirmeler yaptığımızı ifade edebilirim.   
 
Bugün hangi alanlarda ne tür hizmetler sunuyorsunuz? 
Sektörümüzde denizyolu taşımaları için bir lojistik firması ile çalışırken karayolunda bir başka firma ile çalışan ithalat ve ihracat firmalarımız var. Bu durum zaman ve değer kaybına yol açıyor. Ülkemizde hizmet veren global lojistik şirketlerinin dışında lojistiğin sekiz temel öğesi ve bu öğelerden biri olan taşımacılığın dört modu için hizmet üreten yerli firma sayısı az. KeyLine olarak burada kendimizi çok doğru konumlandırdık. Müşterilerimiz ile tüm lojistik hizmetler için sürdürülebilir ve başarılı bir hizmet üreterek uzun soluklu bir birliktelik oluşturduk. Müşterilerimize lojistik alanında butik hizmet veriyoruz. Bu yıl 10. yılımızı kutluyoruz. Bu süre boyunca bizimle çalışan müşterilerimizin olması KeyLine’ın doğru yolda olduğunun göstergesi.
 
 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat