e
Banner


Alışan Lojistik intermodale ağırlığını koyacak
Alışan Lojistik, intermodal taşımacılığı odağına aldı. Demir ve deniz yolu taşımacılığını geliştirdiklerini, yurt içinde büyümelerini sürdürdüklerini, filoyu gençleştirdiklerini ve katma değerli hizmet operasyonlarında yenilikler yarattıklarını vurgulayan Alışan Lojistik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Damla Alışan, intermodal taşımacılık alanında paylarını artırmayı hedeflediklerini söyledi. 




AlışanAlışan Lojistik, 35 yıla hangi başarıları sığdırdı? 
 
1985 yılında kurulan Alışan Lojistik, bugün 500 adet öz mal araç filosu ve Türkiye genelinde 16 farklı lokasyonda çalışan bin 500 çalışanı ile uluslararası kara yolu taşımacılığı hizmeti sunan bir markadır. 
Bizi farklı kılan kurulduğumuz günden bu yana birçok sektörün yanı sıra ağırlıklı olarak hızlı tüketim malları (FMCG) ve kimya sektörlerine hizmet sunmaya devam etmemiz. Bu sebeple, kimya sektörünün en önemli başlıklarından biri olan tehlikeli kimyasalların elleçlenmesi, taşınması ve depolanması konusunda çok ciddi bir uzmanlığımız, altyapımız, süregelen yatırımlarımız ve başarılı bir çalışma modelimiz bulunmaktadır. 
2001 yılından itibaren tüm süreçlerimizi ADR mevzuatına göre yönetiyoruz. Gıda ve benzeri özel uygulaması olan araçlarımız hariç, diğer tüm araçlarımız tehlikeli madde taşımacılığına uygun. Öz mal araç filomuzu ihtiyaçlar doğrultusunda büyütüp gençleştirmeye ise devam ediyoruz. Başta SQAS ve ADR olmak üzere, uluslararası standartlar ve yasal mevzuatlar düzeyinde şirketimizin süreçlerini yönetiyor, yatırımlarımızı bu temel üstüne planlıyor ve teknolojiye önem vererek uluslararası rekabetteki varlığımızı sürdürüyoruz. 
Öte yandan da, bildiğiniz gibi sektörümüzde, Bilim ve Sanayi Bakanlığı onaylı 13 Ar-Ge merkezi var. Bunlardan ikisi şirketimiz tarafından kuruldu. Gebze ve Kocaeli bölgesi üssümüz diyebiliriz. Ar-Ge’mizde 40 uzman çalışıyor. Burada iş ortaklarımızın yazılımlarına kolaylıkla entegre olabilen teknolojik çözümleri her geçen gün geliştiren ve lojistik ihtiyaçlara yeni bakış açılarıyla cevap veren bir yapıya sahibiz. 
 
YURT DIŞI TAŞIMALARININ PAYI %40’A ULAŞTI
 
Hizmetlerinizi hangi bölgelerde yoğunlaştırmış durumdasınız? 
 
Avrupa ülkelerinin yanı sıra CIS ülkelerine ve Ortadoğu’ya yönelik lojistik hizmetler sunmaktayız. Yurt dışı taşımalarımıza baktığımızda, toplam taşımalarımız içinde yaklaşık %40’lık bir yere sahip olduğunu görüyoruz. Ağırlıklı olarak Orta Avrupa ve Balkanlar’a taşıma yapıyoruz. Yurt içinde ise Marmara, Trakya, Ege Bölgesi ve Çukurova Bölgesi’nden sonra tüm İç Anadolu Bölgesi’ndeki müşterilerimize hizmetler sunmak amacıyla 4 yıl önce Konya’da kendimize bir üs yarattık ve o bölgedeki yatırımlarımıza hız kesmeden devam etmekteyiz. 
 
İntermodal, taşımacılık operasyonlarınız içinde nasıl bir konuma sahip? 
 
İntermodal taşımacılık, aynı taşıma aracı ile iki veya daha fazla taşımacılık modu kullanılarak yapılan ve mod değişimlerinde araç içindeki yüklerin herhangi bir elleçlemeye tâbi tutulmadığı taşıma şeklidir. Biz de intermodal taşımacılık hizmetimizde müşterilerimize katma değer yaratacak, maliyetlerini azaltacak ve onlara sürat kazandıracak çeşitli ulaşım türlerini kullanarak, kapıdan kapıya hızlı, etkili ve güvenilir ulaşım hizmeti sunuyoruz. Entegre olarak kullandığımız taşıma modları, teslimat ve yüklemeler kara yolu olmak üzere, deniz yolu (Ro-Ro Servisleri) ve demiryoludur. Son yıllarda uluslararası operasyonlarımız arasında payı yükselen bir taşıma modu olan intermodal taşımacılık alanında partnerlerimizin de katkısıyla dünyadaki bütün güzergâhlar üzerinden taşıma planlaması yapmamız mümkündür.
 
İntermodal taşımacılığa yönelik hedefleriniz neler? 
 
Senelerdir hepimizin gündeminde daha çok demir yolunu, deniz taşımacılığını ve dolayısıyla intermodal taşıma modlarını kullanmak vardı. Bu dönemde de Alışan Lojistik olarak, bu alanlarda gelişiyor, ülke çapındaki coğrafi büyümemizi sürdürüyor, filomuzu gençleştiriyor ve katma değerli hizmet operasyonlarında yenilikler yaratıyoruz. Konjonktür, piyasa navlun dengesi ve müşteri talepleriyle ilişkili olarak da intermodaldeki payımızı artırmayı hedefliyoruz. 
 
DEPO VE DAĞITIMA YAKIN MARKAJ 
 
Bu yılı nasıl bir büyümeyle kapatmayı hedefliyorsunuz? Yeni döneme nasıl hazırlanıyorsunuz?
 
Üst üste son 7 yıldır Fortune 500 şirketler listesinde yer alan Alışan Lojistik olarak, kuruluşumuzun 35. yılını kutladığımız 2020 yılı için de yüzde yirmi seviyelerine yakın bir büyüme hedefi koyduk kendimize. 
Pandemi döneminden önce tüm dünyada yeni planlamalar yapılıyor; daha teknolojik çözümler, demir yolları, block chain tabanlı yapılanmalar ve daha birebir tedarik modelleri üzerinde çalışılıyordu. Korona günlerinden sonraki süreçte de lojistik sektörünün hızlı bir büyüme trendine gireceği kanısındayım. İntermodal yatırımlarımıza önceki sorularınızda değinmiştim. Bunların ötesinde; özellikle e-ticarette, korona sonrasında mecburi değişiklikler görüldü. Bu sebeple daha yaygın depoculuk ve mikro dağıtım faaliyetleri gündemimize geldi, gelmeye de devam edecek. Zira stok politikaları değişti, değişiyor. “Tam zamanında” ürün politikası, karantina dönemi sonrasında yeniden tasarlanacak bir üretim politikası haline geldi. Artık kurumlar, belirsizliklere karşı envanterlerini yeniden ayarlayacak ve daha fazla stok tutma eğiliminde olacaklar. Biz de Alışan Lojistik olarak buna karşı tedbirlerimizi aldık. 
Pandemiden sonra ayrıca, iş yapış şekillerimiz değişti. Endüstri 4.0’a geçiş ile sektörümüzde öncelikle insansız depolar gündeme geldi. Öte yandan, bilgi teknolojileri anlamında da gerçekleştirdiğimiz işler var. Bu kapsamda fiziksel altyapı yenilemesi yolu ile teknoloji ve dijitalizasyon anlamında çağın gereklerine uygun yeni çalışma ve iş yapış modülleri tasarlanıyor. Ek olarak, Alışan Lojistik’te olduğu gibi, yazılım teknolojileri değişimi ile özellikle müşterilerin iş takip sistemleriyle konuşan, entegrasyon kabiliyeti yüksek yazılım teknikleri hayata geçirilmeye başlandı.
 
DENİZ VE DEMİR YOLUNA YATIRIM ZAMANI 
 
Alışan Lojistik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Damla Alışan, Türkiye’nin, Doğu Avrupa, Orta Asya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'ya erişim imkânı sağlayan yüksek lojistik potansiyeli nedeniyle Avrupa Birliği için intermodal taşımacılık alanındaki en stratejik ülkelerden biri olduğunu söyledi. Ancak Türkiye’nin intermodal taşıma avantajlarından yararlanabilmesi için deniz ve demir yollarına yönelik yatırımların arttırılması gerektiğinin altını çizen Alışan, “Demir yolu ağlarımızın geliştirilmesi, modernize edilmesi ve liman bağlantılarının sağlanmasının yanı sıra özellikle sanayi bölgelerinde modlararası geçişlere imkân verecek altyapıya sahip modern lojistik merkezlerinin kurulması, mevcutların ise intermodal taşıma sisteminin gerekliliklerine göre geliştirilmesi gerekmektedir. Türkiye’nin deniz taşımacılığı potansiyelinden daha fazla yararlanması, özellikle büyük limanların altyapı kapasitelerinin arttırılması, kara yoluna olan bağımlılığı diğer taşıma modlarına yönlendirecek teşviklerin devreye alınması da önemli adımlar olacaktır” dedi. 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat