e


Barsan global gücüyle bir adım önde
81 lojistik merkeziyle hizmet ağını ABD’den Çin’e, Avrupa’dan Asya’ya kadar çok geniş bir coğrafyaya yayan Barsan Global Lojistik (BGL), bu gücünü intermodal taşımacılıkta da kullanarak ciddi bir rekabet avantajı yakalıyor. “Tüm dünyada oluşturduğumuz geniş hizmet ağı ile intermodal taşımacılıkta rakiplerimizin daima bir adım önündeyiz” diyen BGL Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Çaptuğ, planlanan yatırımların tamamlanması ile 2020 yılı sonunda, dünya ekonomisinin yüzde 94.89’unu oluşturan ülkelerde olmayı hedeflediklerini söyledi. 




cengiz_captugKara, hava, deniz ve demiryolu taşımacılığı, gümrüklü- gümrüksüz depolama, sipariş hazırlama, iade ürün yönetimi, katma değerli çözümler ve e-ticaret gibi geniş bir yelpazede hizmet sunan Barsan Global Lojistik, dünyada 81 lojistik merkezinde konuşlandırdığı proje ekipleriyle intermodal taşımacılığı da iş hacmi içinde büyütmeye devam ediyor. Şirket, sahip olduğu global güç sayesinde intermodal taşımacılıkta da önemli bir rekabet avantajı elde ediyor. 
 
DÜNYA EKONO¬MİSİNİN %94.89’UNA NÜFUZ EDECEK 
 
“Sektörde dünyanın önde gelen şirketleri arasında yer alma hedefine doğru emin adımlarla ilerliyoruz” diyen Barsan Global Lojistik (BGL) Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Çaptuğ, dünyada sahip oldukları lojistik merkez sayısını artırmaya devam ettiklerini söyledi. Çaptuğ, “Tüm dünyada oluşturduğumuz geniş hizmet ağı ile intermodal taşımacılıkta rakiplerimizin daima bir adım önündeyiz. Barsan Global Lojistik planlanan yatırımların tamamlanması ile 2020 yılı sonunda dünya ekono¬misinin yüzde 94.89’unu oluşturan ülkelerde olmayı hedefliyor”  dedi. 
 
BAŞARISININ ARKASINDA ETKİN PLANLAMA VAR 
 
Cengiz Çaptuğ, Barsan Global Lojistik’in, sektöründe 38 yıllık tecrübesi ile global şirketlerin çözüm ortağı olarak birçok ilklere ve başarılara imza atan bir dünya şirketi olduğunu söyledi. “Şirketimizin hedeflerine ulaşma konusundaki başarısında, kaynakları etkin kullanması ve planlı bir önceliklendirme yapması önemli rol oynamıştır” diyen Çaptuğ, sözlerini şöyle sürdürdü: “Lojistik sektöründeki küresel fırsatların neler olduğu ve Barsan’ın bu fırsatlardan ne ölçüde faydalanabileceği düşünülerek hazırlanan önceliklendirme planında belirli ülkelerin öne çıktığı görülmektedir. Özellikle ABD, Almanya ve Çin gibi küresel ekonominin önemli pazarlarında hali hazırda faaliyetleri bulunan Barsan’ın bu ülkelerde varlığını güçlendirmesi, hedefi olan küresel marka olma yolunda önemlidir. Ayrıca, yeni yatırımların yapılacağı ülkelerde başarıya ulaşmak adına detaylı pazara giriş stratejileri hazırlanmakta ve uygulamaya konulmaktadır.”
 
barsanİntermodal taşımacılığın, lojistik şirketleri ve lojistik hizmet alanlar açısından oldukça önemli bir hale geldiğini vurgulayan Cengiz Çaptuğ, “Ekonomik ve güvenli taşımacılık yapılması uluslararası rekabette ön plana çıkmaktadır. Günümüzde tüm dünyada yaygınlık kazanmaya başlayan intermodal taşımacılık, modern teknoloji kullanımını gerektirdiği gibi daha fazla sermayeye ihtiyaç duyulan bir yatırımı da gerektirmektedir. Ülkemizde bu alanda yasal çerçeve ve uluslararası düzenlemelere uyum sağlayabilmek için eksiklikler giderilerek; kara, hava, deniz taşımalarında uyum içerisinde entegrasyon çalışmalarına ağırlık verilerek altyapıdaki eksiklikler tamamlanmalıdır. Bölgesinde lojistik bir üs olabilmesi hedefi bu anlamda öncelik kazanmıştır. Ayrıca gelecek nesillere daha yaşanılabilir bir dünya bırakabilmek için çevre dostu intermodal taşımacılık tercih edilmelidir” dedi.  



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat