e
Banner


SGS TransitNet Brexit sonrası sürece hazır!
Temmuz 2020’den itibaren Schengen ve bazı diğer ülkelerde vermeye başladığı vize hizmetiyle sürücüler için vize teminini sorun olmaktan çıkaran SGS TransitNet, Brexit süreci nedeniyle önemi daha da artan İngiltere ve İrlanda’dan da tek tıkla beyanda bulunma imkanı sunmaya başladı. Şirket ayrıca Yunanistan’ı hizmet ağına eklemeye hazırlanıyor.




Mine KayaPandemi nedeniyle oldukça zor geçen 2020 yılında da hizmetlerini kesintisiz sürdüren SGS TransitNet, yeni yıla yeni hizmetlerle giriyor. Şirket özellikle İngiltere ve İrlanda da attığı yeni adımlarla Türk lojistik sektörüne önemli bir avantaj kazandırmayı hedefliyor. 2020’nin oldukça zor geçen bir yıl olduğuna dikkat çeken SGS TransitNet Genel Müdürü Mine Kaya, “Salgın sebebiyle özellikle sürücülerimizin yurt dışından gelişlerinde veya AB girişlerinde uygulanan 14 günlük karantina süresi, seferlerin azalmasına yol açtı. Diğer yandan, bazı malların ithalatı ve ihracatı durdu veya kısıtlandı. Doğal olarak da bu, taşımacılarımızın sefer sayılarının azalmasına veya durma noktasına gelmesine yol açtı. Sonuç olarak, taşıma sayılarının düşmesi ile bizim de hizmet hacmimizde doğal bir düşüşe yol açtı. Diğer yandan, özellikle uluslararası taşımacılık sektörü ve sürücüler için sınır kapılarında geliştirilen önlemler, yeni uygulamalar ve bir kısım malların girişlerine getirilen kısıtlamaların kalkması ile birlikte yavaş yavaş toparlandık. Şu an işlerimiz düzene girdi, beyan sayılarımızda artış başladı. Bundan sonraki sürecin de daha iyiye gideceğini umuyoruz” dedi.   
 
YUNANİSTAN ÖNCELİKLİ HEDEF
 
Şirket olarak olağan dışı durumların yaşandığı 2020 yılını belirlenen hedeflere çok yakın bir şekilde kapattıklarını belirten Kaya, pandemi sonrası 2021’de ise yine sektörle birlikte iş hacimlerinde yükseliş beklediklerini ifade etti. Lojistik sektörüne katma değer yaratacak projeler üzerinde çalıştıklarını ve 2021 yılında bunları devreye alacaklarını açıklayan Kaya, şunları aktardı: “Yunanistan öncelikli hedefimiz. Diğer yandan özellikle Brexit sürecinde İngiltere ve İrlanda için artık test yerine sunumlara başladık. İngiltere’de yerel hizmet veren bir acente ile partnerlik anlaşması yaparak Brexit sonunda müşteri taleplerini en avantajlı maliyetlerle İngiltere’den karşılayabileceğiz. Geçen ay İngiltere’den ilk pilot taşımamız başarılı bir şekilde gümrükte işlem görmüş ve çıkış işlemleri sorunsuz bir şekilde tamamlanmıştır. Keza İrlanda da SGS olarak izinli gönderici hakkını almış bulunmaktayız. Bu ülkeden yapılacak taşımalarda müşterilerimizin gümrük idaresine gitmesine gerek olmadan tüm işlemleri TransitNet sistemi üzerinden tamamlanacaktır.”
 
VİZE HİZMETİ DAHA DA KOLAYLAŞACAK
 
Ayrıca Temmuz 2020’den itibaren Schengen ve bazı diğer ülkelerde sürücüler için vize hizmeti vermeye başladıklarını vurgulayan Kaya, bu hizmete dönük TransitNet arayüzü üzerinde de bazı çalışmalar yaptıklarını söyledi. Kaya, böylece firmaların gerekli dokümanları sisteme yükleyerek kendilerine ulaşabileceğini ifade etti.
 
ELEKTRONİK BEYANNAME DİJİTALLEŞMENİN EN GÜZEL MEYVESİ
 
Lojistik sektöründe dijital dönüşüme de değinen Mine Kaya, bu alanda en güzel örneğin eski konvansiyonel kağıt sistemlerinden elektronik beyannamelere geçiş olduğunu söyledi. Uluslararası taşımaların büyük bir bölümünün kağıt belgelerle yapılırken, günümüzde artık eski belgelerin yerini elektronik transit beyannamelere bıraktığını aktaran Kaya, “Bu sayede taşımacılarımız kağıt belgelerin temini, yeterli miktarda stoklarda tutulmasının ve işlemler bittikten sonra kağıt ortamda geri gönderilmesi gibi bürokratik süreçlerle uğraşmaktan kurtulmuş durumdadır. Dijitalleşmenin getirdiği tasarruf ve operasyonel kolaylıklardan büyük ölçüde yararlanır hale gelinmiştir. Bugün artık tüm veriler elektronik ortamda paylaşılmakta; beyannameler yine elektronik ortamda hazırlanmaktadır. Hem zamandan hem de kağıt maliyetinden ciddi tasarruflar elde edilmektedir” dedi.
“Değişim başlangıçta insanları biraz ürkütse de, bizim gibi faydalı bir amaç taşıyan değişim çok olumlu sonuçları da beraberinde getirecektir” diyen Kaya, şunları ekledi: “Zaten amacımız centilmence olabilecek şekilde rekabet yapabilmek. Diğer yandan, güzel amaçlarla geliyoruz, sektörün menfaatine olacak çok sayıda proje ve fikirler var. Bu elbette ki, sektöre çok olumlu etkiler yapacaktır.”  



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat