Samsung Electronics süreçlerini yeni teslimat modelleriyle besliyor
25/05/2021 - 10:21:00
Pandemi döneminde e-ticaret satışlarında ciddi artış yakalayan Samsung Electronics, dağıtımda yeni teslimat modellerine yöneliyor. Dağıtım alanında 4 - 5 farklı firmayla aynı anda çalıştıklarını ve iki farklı teslimat modeli kullandıklarını belirten Samsung Electronics Türkiye E-Ticaret ve Çoklu Kanal Direktörü Erkut Gündüz, “Yakın bir tarihte operasyonlarımıza farklı teslimat türlerini dâhil edeceğiz” dedi.
Samsung Electronics hakkında bilgi verebilir misiniz?
Samsung Electronics, 74 ülkede faaliyet gösteren, yaklaşık 300 bin çalışana sahip, ürünlerinin yüzde 90’ını dünyanın 38 farklı ülkesindeki kendine ait fabrikalarda üreten Güney Kore menşeili bir şirkettir. Güney Koreli olmakla birlikte bir dünya markası olan Samsung, son olarak küresel marka danışmanlık firması Interbrand tarafından açıklanan “2020 Yılının En İyi Küresel Markaları” sıralamasında 62,3 milyar dolarlık marka değeriyle 5. sıraya yükselmiştir. Global misyonu çerçevesinde son trendleri yakından takip ederek tüketicilerin beklentileri doğrultusunda her yıl pazara yeni ürünler sunan Samsung, ürünlerini “Dünyaya İlham Ver, Geleceği Şekillendir” vizyonu çerçevesinde geliştirmekte ve bunun için Ar-Ge çalışmalarına büyük önem vermektedir. Dünya genelinde 38 Ar-Ge merkezinde yılda ortalama 14 milyar dolar Ar-Ge yatırımı yapmaktadır.
PANDEMİ E-TİCARET SATIŞLARINI ARTIRDI
Pandemi süreci e-ticaret satışlarınıza nasıl yansıdı?
Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de e-ticaret hacminde koronavirüsten kaynaklanan olağanüstü bir işlem hacmi gözlemleniyor. E-ticarette artan hacmin de etkisiyle akıllı cihazlarımızın satışları da her hafta artmaya devam ediyor. Online mağazamız (https://shop.samsung.com/tr/) üzerinden yapılan satışlar koronavirüs salgını öncesi satışlarla kıyaslandığında ciddi miktarda artmış durumda. Online mağazamız dışında kullanıcıların ürünlerimize rahat ulaşabilmelerini sağlamak adına güvenilir online satış kanalarının hepsinde de ürünlerimiz bulunuyor.
Bu dönemde lojistikte ne tür projeleri devreye aldınız?
E-ticaret satışlarımıza pozitif yansıyan pandemi sürecinde çözüm partnerlerimizle birlikte yönettiğimiz lojistik süreçlerimizde birçok konuda fark yaratan uygulamaları hayata geçirdik. Bu kapsamda kapıda ödemeli değiş/tokuş operasyonları yürütürken İstanbul içinde aynı gün mobil cihaz teslimatı yaptık. Tüketicilere olan nihai teslimat verimliliğini arttırmak adına hızlı teslimatımızı destekleyecek şekilde akılcı depo (Cep depo) yöntemleri ile lojistik süreçlerimizi başarılı bir şekilde yönettik.
Ürün dağıtımında kaç farklı teslimat türü kullanıyorsunuz? Operasyonlarınızı nasıl yönetiyorsunuz?
2 farklı teslimat modelimiz bulunuyor. Mobil ürünlerde hızlı/ertesi gün teslimat modelleriyle hizmet veriyoruz. Buzdolapları veya TV ürünleri gibi yüksek hacimli (30 desi ve üzeri) ürünlerimizde ise ortalama 2 - 4 gün içerisinde müşterilerimize teslimatlarını gerçekleştiriyoruz. Müşterilerimiz için tüm teslimatlarımızın ücretsiz olduğu iş modelimizde dağıtım konusunda 4 - 5 farklı firmayla aynı anda çalışıyoruz. Lojistik ekiplerimiz, ilgili partinin ekipleri ile birlikte operasyonumuzun sürekli iyileşmesi için birlikte çalışıyor. Güncel trendleri operasyonumuza uyarlıyoruz. Müşteri menfaatini gözeterek, müşterinin bulunduğu bölgede en hızlı teslimatı sağlayan kurum kimse dağıtımı da onunla yapıyoruz. Yakın bir tarihte operasyonlarımıza farklı teslimat türlerini de dâhil edeceğiz.
UÇTAN UÇA ÇÖZÜMLER BEKLİYORUZ
Pandemi sürecinde hangi sorunlarla karşılaştınız? Lojistik ve dağıtım şirketlerinden neler bekliyorsunuz?
Pandemi sürecinde, dünya çapında genel olarak tedarik zincirinin aksaması başlıca karşılaştığımız sorun oldu. Bir diğer sorunun ise teknoloji ürünlerine talebin yükselişi ile tedarik zincirlerinde ve depolamada ani kapasite artışının ortaya çıkması. Firma olarak lojistik ve dağıtım şirketlerinden beklentimizin ise pandemi nedeniyle gelişen lojistik trendlerine uyumlu çalışmaları ve uçtan uça otomatikleştirilmiş lojistik süreçleri kurgulamalarıdır diyebilirim.
E-Ticaret ve E-Lojistik’in kesişme noktaları neler? Sizin lojistik gündeminizde neler var?
Bu iki sektörün birbirlerinin tamamlayıcısı olarak ayrılmaz nitelikte olduğunu düşünüyorum. Toplam tedarik zincirinin bütününde yer alan lojistik sektörü, e-ticaret ile tüketicilere online ve aynı zamanda uzaktan satın alım imkanı sunması noktasında kesişmektedir. Lojistik gündemimizde ise minimum temas, kaliteli ve hızlı teslimat konuları bulunmaktadır. Ek olarak müşterilerimiz tarafından en çok tercih edilen ürünlerimizin analizini yaparak, tüm illerdeki depolarla görüşüp ilgili ürünleri depolarımızda hazır konumlandırmak da istiyoruz.