KeyLine konteyner krizini demiryoluyla aşıyor
28/07/2021 - 12:11:00
Çin ithalat taşımalarında önemli oranda artan denizyolu navlunlarının demiryoluna talebi arttırdığını belirten KeyLine Kurucu Ortağı Dr. Kayıhan Ö. Turan, firma olarak son üç yıldır Çin’den Polonya, Çekya, Belçika, Fransa’ya sundukları demiryolu hizmet ağına Temmuz ayında Çin-Slovenya güzergâhını da eklediklerini, 2021 yılı bitmeden Çin-Türkiye hattında da bu hizmeti sunmayı hedeflediklerini söyledi.
Lojistik sektöründe 12 yılı geride bırakan KeyLine, tüm dünya limanlarına hem açık yük hem de konteynerler için ithalat, ihracat ve cross-trade taşımaları organizasyonu yaparak gerektiğinde kapıdan kapıya hizmet sağlıyor. Denizyoluyla başta otomotiv yan sanayi, gıda, yat malzemeleri, hammadde ve proje taşımacılığı sektörlerine hizmet sunduklarını belirten KeyLine Kurucu Ortağı Dr. Kayıhan Ö. Turan, “KeyLine olarak müşterilerimize butik hizmet üretiyoruz. Müşterilerimizin beklentisi hız ise yüksek navlun bedelli kısa süreli servislerle, uygun maliyet ise daha uzun süreli servisler ile hizmet sunabiliyoruz. Müşterilerimizin ihtiyaçları paralelinde öncelikli taşıma modumuz hız nedeni ile karayolu oldu. Denizyolu taşımaları ciromuz içinde ikinci sırada yer alıyor” dedi.
KRİZ DÖNEMİNDE ALTERNATİF ÇÖZÜMLER YARATTI
Pandemiyle birlikte gündeme gelen konteyner krizinin yarattığı sonuçları ve bu süreci nasıl aştıklarını da değerlendiren Turan, “Pandeminin denizyolu taşımacılığına en önemli etkisi arz ve talep dengesinin bozulması oldu. Önce Çin ihracat taşımaları yavaşladı. Sonrasında Çin’in toparlanmasına rağmen bu sefer batı dünyasının pandemiden etkilenmesi ile malzemeler zamanında çekilemedi. Konteynerlerin boşaltılamaması ve ihracat yüklerinin olmaması nedeniyle boş konteynerler tekrar Çin’e
sevk edilemedi. Halen devam eden bu süreç nedeniyle navlun fiyatları Çin, Avrupa ve Amerika pazarında 4 kat, Akdeniz ve Avrupa içi pazarlarda ise 2 kat arttı. Navlun fiyatlarındaki bu seviyenin 2022 yılında da devam edeceğini düşünüyorum. Bu kriz döneminde KeyLine olarak dört ana taşıma modunda da hizmet üretmemiz nedeniyle müşterilerimize alternatif çalışmalar yaparak her daim çözüm ürettik ve ihtiyaçlarının karşılanmasını sağladık. Sadece denizyolu ile yapılması gereken taşımalarda ise KeyLine tecrübesi ve güç birliği yaptığımız meslektaşlarımız ile yüksek oranda müşterilerimizin ihtiyaçlarını karşılayabildik. Bunu sağlayabilmemizde müşterilerimizin global krizi anlamaları ve navlun artışlarını anlayışla karşılamalarının da önemli bir destek olduğunu ifade etmeliyim.”
DEMİRYOLU AĞINA SLOVENYA’YI EKLEDİ, SIRADA TÜRKİYE VAR
Kuşak ve Yol Girişimi’nde (Belt and Road Initiative – BRI) aktif rol alan KeyLine, Çin-Avrupa hattında sunduğu demiryolu çözümüyle müşterilerinin lojistik maliyetlerinde büyük iyileştirmeler sağlıyor. Çin ithalat taşımalarında önemli oranda artan denizyolu navlunlarının, Çin-Türkiye demiryolu hattındaki navlunların da artmasına neden olduğunu belirten Dr. Kayıhan Ö. Turan, “Ancak eskiye oranla aradaki makas önemli oranda kapanıyor. Bugün için demiryoluyla yapılan taşımalar sadece Xi’an çıkışlı trenler ile yapılmakta ve transit süreler denizyoluna göre daha kısa. Bu durum talebin artmasına, her gecen gün ithalat ve ihracat yüklerinin bu taşıma güzergahına kaymasına ve intermodal taşıma modunun tercih edilmesine veya en azından denenmesine neden oluyor. Son üç senedir Çin-Avrupa pazarında kullandığımız ve bugüne kadar Çin’den Polonya, Çekya, Belçika, Fransa nihai adresli kapıdan kapıya taşıma hizmetimize Temmuz ayında Çin-Slovenya güzergâhını da ekledik. 2021 yılı bitmeden Çin-Türkiye hattında da bu hizmeti sunmayı hedefliyoruz” dedi.