e
Banner


Kargoist 2022’ye sürdürülebilir projelerle imza atacak
Dağıtımda rotalama ve scooter, aktarma merkezinde sorter projeleriyle verimliliğini ve büyüme ivmesini artıran Kargoist, 2022’de sürdürülebilir kargo taşımacılığında ciddi adımlar atmaya hazırlanıyor. Dağıtım yaptıkları il sayısını 35’e çıkaracaklarını belirten Kargoist İş Geliştirmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Fahri Çırak, teslimatta kargobox kutuya geçerken, elektrikli araç kullanımını yüzde 25’in üzerine çıkartacaklarını söyledi. 




Kargoist2012 yılında iki genç girişimci İshak Temel ve Alim Yazlı tarafından kargo taşımacılığına butik bir anlayış ile birlikte disiplin, güler yüz ve özene dayan bir hizmet verecek şekilde sektöre yeni bir enerji katmak için kurulan Kargoist, şu anda 6 kargo işleme merkezi, 40 şube ve 20 ilde 1.000’in üzerinde çalışanla faaliyet gösteriyor. Bu süreçte özellikle teknoloji alanına ciddi yatırımlar yapan şirket, 2022’de bu adımlarını sürdürmeyi, ayrıca sürdürülebilir kargo taşımacılığında örnek projelere imza atmayı hedefliyor. 
 
KargoistB2C VE B2B ALANINDA BUTİK HİZMETLER
 
Kargoist İş Geliştirmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Fahri Çırak, B2C tarafında Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen online satış sitelerine ve perakende firmalarına başlıca sundukları hizmetleri; standart teslimat, ertesi gün teslimat, randevulu teslimat, aynı gün teslimat, geri dönüşümlü teslimat, talebe göre özel teslimat, çapraz teslimat (perakende firmalarının mağazalarından B2C paketlerin alınıp adrese teslim edilmesi), kapıdan iade toplama ve motorlu kurye hizmeti olarak sıralıyor. Çırak, B2B tarafında ise, mağazalardan – mağazalara teslimat, mağazalardan – depolara teslimat ve depolardan – mağazalara teslimat çözümleri sunduklarını aktarıyor. 
E-ticarette en çok talep gören tekstil, ayakkabı, kitap, ev grubu, kozmetik, gıda, hızlı tüketim ürünlerinin satışını yapan Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen firmalarına hizmet sunduklarını belirten Fahri Çırak, “İş ortaklarımıza özellikle projelerine uygun çözümler üretebilmekteyiz. Kargoist olarak sektöre kazandırdığımız çözümlerden bazılarını; Scooter ile dağıtım, dağıtıma çıkartmadan alıcı tercihlerine göre teslim modelleri (komşuya teslim, yakına teslim, farklı zamanda teslim), paket özelliklerine göre özel taşımalar ve ekspres teslimatlar olarak belirtebiliriz” dedi. 
 
ROTALAMA İLE VERİMLİLİĞİ YÜKSELTTİ 
 
Fahri Çırak, e-ticaret sektöründeki hızlı büyümenin kargo sektörüne de olumlu katkılar sağladığını söyledi. Bu büyümeyle birlikte teknolojinin ne kadar önemli ve değerli olduğunun daha iyi anlaşıldığını vurgulayan Çırak, bu kapsamda Kargoist olarak bu alana dönük daha fazla yatırım yapmaya başladıklarını belitti. Bilişim Vadisi’nde bir AR-GE firması kurduklarını ifade eden Çırak, “Burada teknolojik yazılımlar üzerine çalışmalara başladık. Bu çalışmalarımızın meyvesi olarak da ilk önce araç rotalama programımız ortaya çıktı. Sürdürülebilirlik tarafında bu program ile araçların daha az yakıt tüketimine katkı sağladık. Yine aynı yazılım ekibimiz kendi dağıtım programımızı da tamamladı ve geliştirmelerine devam ediyor. Bu iki program sayesinde çalıştığımız iş ortaklarına daha esnek bir yapı sunarak hizmet kalitemizi artıracağız” dedi.  
 
SCOOTER İLE DAĞITIMA BAŞLADI 
 
2021’de İstanbul’da scooter ile dağıtım yapmaya başladıklarını aktaran Çırak, 2022 yılı içerisinde scooter ile dağıtım yaptıkları il sayısını artıracaklarını vurguladı. 
 
KargoistPAKETLEME KAPASİTESİNİ 4 KAT ARTIRDI 
 
Avrupa Yakası’nda bulunan aktarma merkezlerinde sorter sistemini devreye aldıklarını aktaran Çırak, bu sayede paket işleme kapasitesini 4 kat artırdıklarını söyledi. Çırak, 2022 yıl içerisinde Anadolu Yakası’nda da sorter sistemini kurarak günlük paket işleme kapasitesini artırmaya devam edeceklerini belirtti. 
Pandemi döneminde e-ticaret pazarındaki artışın olumlu yansıması olarak taşıdıkları paket sayısını bir önceki yıla göre yüzde 300 oranında artırdıklarını ifade eden Fahri Çırak, “Bunu artırmaya devam ediyoruz. Başarılı bir büyüme yakalamamızın arkasında ise yaptığımız operasyonel yatırımlar ve know-how yüksek bir ekip bulunuyor. Büyüme ivmesinin yakalanmasındaki başlıca başarı kriterlerimiz; kaliteli bir hizmet sunuşumuz ve çözüm odaklı olarak iyi bir planlama yapabiliyor olmamızdır” dedi. 
 
HİZMET VERDİĞİ İL SAYISINI 35’E YÜKSELTECEK 
 
2022 yılı hedeflerine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Fahri Çırak, yılın ilk çeyreğinde dağıtım yaptıkları il sayısını 35’e çıkartmayı hedeflediklerini söyledi. 2021 yılında yakaladıkları paket sayısındaki büyümeyi aynı şekilde sürdürmeyi planladıklarını belirten Çırak, “Bu amaçla da hem operasyonel yatırımlara hem de teknolojik alt yapımızı yenilemeye devam edeceğiz. Last mile tarafının önem kazandığı bu süreçte hızımızı artıracak çalışmalarımız var. Bu çalışmalar doğrultusunda uzak noktaları bile yakın yaparak, teslimat sürelerini 24 saate indirmeyi hedefliyoruz” diye konuştu. 
 
ELEKTRİKLİ ARAÇ KULLANIMINI YÜZDE 25’E ÇIKARACAK 
 
2022 yılı içinde sürdürülebilir kargo taşımacılığı projelerine yenilerini ekleyeceklerini vurgulayan Çırak, şunları aktardı: “Kargobox kutuları ile teslimat yapmaya başlayacağız. Daha az araç dolaşımını sağlayarak karbon emisyonunu azaltmak için kargoların esnaf noktalarından teslim alınmasını teşvik edeceğiz. 2022 yıl içerisinde paket dağıtımlarımızda elektrikli araç kullanımını yüzde 25’in üzerine çıkarmayı planlıyoruz.” 
 
TESLİMAT MODELLERİ ÇOĞALTILMALI 
 
Lojistik süreçlerde yaşanan sorunlara da değinen Fahri Çırak, “E-ticaret tarafında temel sorunlardan bir tanesi cutoff sürelerinin sürekli olarak esnetilmeye çalışması. Bu süreler sürekli değişiklik gösterdiğinde iyi bir planlama yapılamamasına neden olmakta ve tüm işleyen süreci çok olumsuz etkilemektedir. Last mile tarafında teslimat modellerinin çoğaltılması gerekiyor. Dar kapsamlı teslimat modellerinde maalesef paketlerin teslim edilemeden geri gelmesi söz konusu oluyor. Bu da, gönderici firmaların satış kaybına sebebiyet veriyor. Bundan dolayı last mile hizmeti veren firmaların bizler gibi çok çeşitli hizmet verebilmelidir” diye konuştu. 
 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat