e
Banner


Sektörün lojistiğe yatırımı sinerji yaratıyor
E-ticaret sektöründe faaliyet gösteren firmaların lojistiğe yönelik yatırımlarını değerlendiren ETİD Yönetim Kurulu Başkanı Emre Ekmekçi, “Bu yönde yapılan yatırımlar sektörün gelişimine katkı sağlıyor. Lojistik alanında hizmet veren şirketler de sistemin getirdiklerinin gerisinde kalmama adına kendilerini geliştiriyor” dedi. 




etidE-ticaret sektörü nasıl bir büyüklüğe ulaştı? 
 
Pandeminin etkisiyle sektörümüz 2021’de de artışını sürdürdü. Yılın başında koyulan 400 milyar TL’lik hacme ulaşıldı. Yılın lider online alışveriş kategorisi süpermarket oldu. Türkiye’de ödeme yöntemleri itibarıyla e-ticaret alışverişi, en çok özel günler ve kampanya dönemlerinde yoğunluk gösterdi. Online alışverişi en çok tercih eden iller İstanbul, Ankara ve İzmir oldu.
 
Teknoloji ve dijitalleşme alanında yaşanan gelişmeler e-ticaret alına nasıl yansıdı? 
 
Türkiye’de lojistik ve e-ticaret sektörü pandeminin etkisiyle birlikte hızlı bir dönüşüm yaşadı. Her iki sektörde süreçlerine dijitale taşımak zorunda kaldı. İş yapış biçimlerinde bu yönde güncellemeler yapıldı. Tüketici tarafında da hiç online alışveriş yapmayan kişiler bile e-ticaret ile tanıştı. Bunun yanında online alışveriş platformu olmayan internetten satış sistemlerini kurdu. Bu dönemde gündemin gerisinde kalmadan dijital dünyaya ayak uydurabilen firmalar ön plana çıktı. İki sektörde de dijitalleşmeyen veya dijitalleşmeye direnen firmaların geride kalmama adına sistemlerini dijitale taşımaları gerekiyor. Bu yönde sektörün gelişimine katkı sağlayan devlet destekleri ve çalışmaları takip etmek büyük önem arz ediyor. 
 
E-TİCARET BÜYÜME İVMESİNİ SÜRDÜRECEK 
 
E-ticaret sektörü için 2022 yılında nasıl bir büyüme öngörüyorsunuz? 
 
Son iki yılda tüketiciler özellikle e-ticaretteki uygun fiyat seçeneklerine ve kolay alışverişe alıştı. Aynı şekilde üreticiler ve perakende sektörü de e-ticaretin ulaşılabilirliği, düşük maliyeti ve fırsatlarına uyum sağlamaya başladı. Online alışveriş sıklıkları artarken yeni ödeme yöntemleri ile tüketicilere kolaylık sağlandı. Sipariş mekanizmalarının dahi dijitalleştiği bir dünya ortaya çıktı. Bugün baktığımızda online bir stratejisi olmayan bir firma, perakendeci düşünemiyoruz. Pandemi dönemiyle zihinlerde oluşan tabular da ortadan kalktığı için e-ticaret yapan kuruluş sayısının önümüzdeki dönemde artacağını öngörüyoruz. Bu artış sürecinin yine tüketici taleplerine yönelik yapılacak yatırımlarla 2022’de 560 milyar TL’yi geçmesini öngörüyoruz. 2022’de aynı zamanda vergi indirimleri, devlet destekleri ve global platformların yatırımları ile e-ihracatın büyük bir ivme kazanacağını düşünüyoruz.
 
E-ticaret sektörü lojistik, depolama ve dağıtım alanında nasıl bir yol izliyor? 
 
E-ticaret alanında lojistik büyük önem arz ediyor. E-ticaret alanındaki çalışmaların başarılı bir şekilde yürütülebilmesi için operasyonel süreçlerin de iyi bir şekilde yürütülmesi gerekiyor. Burada da lojistik, depolama ve dağıtım kanalları ön plana çıkıyor. Doğru bir şekilde planlanmış lojistik yönetiminin olmaması, e-ticaret alanındaki tüm çalışmaların boşa gitmesine neden olabiliyor. Lojistik sürecinin iyi planlanması ve yönetilmesi, e-ticaret şirketinin daha verimli çalışmasını ve temellerinin sağlam olmasını sağlıyor. Satın alınan ürünlerin tüketiciye sağlıklı ulaşımı, ürünlerin gereken koşullar altında depolanması ve dağıtım kanallarındaki işleyiş başlıca konu başlıklarını oluşturuyor. E-ticaret yapan firmalar bu başlıklar altında kendilerine en uygun koşulları sağlayan şirketler üzerinden ilerliyor. Bu noktada lojistik firmalarının e-ticaretin büyümesine ayak uyduracak şekilde büyümesi ve sistemin gerisinde kalmadan kendilerini yenilemeleri gerekiyor. 
 
LOJİSTİĞE YATIRIM POZİTİF ETKİ YARATIYOR 
 
E-ticaret faaliyeti gösteren şirketlerin lojistik alandaki yatırımlarını nasıl değerlendiriyorsunuz? 
 
E-ticaret alanında hizmet veren bazı pazar yerleri kendi bünyelerinde lojistik yatırımlarını hayata geçirdi. Bu yatırımlar kapsamında tüketicilerin ihtiyaçlarına göre kargo, hızlı teslimat ve depolama konusunda kendi çözümlerini geliştirdiler. Bu yönde yapılan yatırımlar sektörün gelişimine katkı sağlıyor. Lojistik alanında hizmet veren şirketler de sistemin getirdiklerinin gerisinde kalmama adına kendilerini geliştiriyor. Bu nedenle bu tür yatırımların sektöre pozitif katkısı olduğunu söyleyebiliriz. 
 
E-ticaret şirketlerinin depolama ve dağıtım süreçlerinde karşılaştığı temel sorunlar neler? Lojistik ve kargo şirketlerinden neler bekliyorsunuz? 
 
Geçtiğimiz yıllarda özellikle kampanya dönemlerinde ürün teslimatları konusunda sorunlar yaşandı. Ancak pandemi tüm firmalarda e-ticaret kültürünü uyandırdı. Hiç bulunamayan ürünler kolay erişilebilir oldu ve bu bağlamda hızlı kargo sistemleri de gelişimini sürdürdü. Teslimat konusunda yenilikçi iş modellerinin hayata geçirildi. Bu kapsamda AVM'ler, esnaf ve benzin istasyonları teslimat noktası hizmet vermeye başladı. Bu yeni düzenlemelerle lojistik alanındaki istihdamla da sektörde yaşanan sorunlar en aza indirildi. Önümüzdeki dönemde de bu tür düzenlemelerle sektörün gelişimini sürdürmesini bekliyoruz.



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat