e


Lojistiğin en zor kulvarında başarı hikayesiyle ilham veriyor
Öznakliyat Proje ve Ağır Nakliye Direktörü Ceyda Şen Karaman, lojistikte hem alan hem de kadın olarak çalışmanın en zor olduğu ağır nakliye ve proje lojistiğinde başarıyı yakalayan yöneticilerden. Cinsiyet eşitliği konusunda Z kuşağından ümitli olduğunu vurgulayan Karaman, sektörde kadının, niceliğin yanı sıra nitelik olarak eğitim ve iş güvenliği konusunda da kısa zamanda uzun yol kat edilmesine katkı sunacağını söyledi. 




Ã�znakliyatKadıköy Anadolu Lisesi’nden mezun olan ve İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İngilizce İşletme Bölümü’nü bitiren Ceyda Şen Karaman, çocukken mimar olmayı hayal eden, işletme bölümünde okuyan ancak tesadüfen tanıştığı lojistik sektöründe kalmayı tercih ederek başarılı işlere imza atan bir iş kadını. Yabancı dilini kullanabileceği iş ilanlarına yaptığı başvuru sonucu kendisini, Öznakliyat / Tank Container taşımacılığı bölümünde çalışırken bulduğunu belirten Karaman, “İlk üç aylık süreçte, o zamanki genel müdürümüzün, proje ve ağır nakliye konusunda uluslararası toplantılarında tercümanlığını yapmam ve ağır nakliye ekipman ve operasyonuna ilgilimin artması sebebiyle, proje ve ağır nakliye departmanına katıldım. Sonraki yıllarda yine sektörün önde gelen farklı firmalarında, proje ve ağır nakliye bölümlerinde yöneticilik yaptıktan sonra, 2020 yılında tekrar Öznakliyat’a, yani yuvama, döndüm” dedi. 
Proje ve ağır nakliye alanında emekleme dönemimden yöneticiliğe, satıştan operasyona kadar her sürecin içinde olma fırsatı bulduğunu ifade eden Karaman, mavi yaka, beyaz yaka fark etmeksizin erkek çalışanların, kadın çalışan ve özellikle de yöneticileri kabullenememeleri ve onlar yokmuşçasına cinsiyetçi bir jargonla iletişim kurmalarının, bu yolculuk boyunca en çok zorlandığı konu olduğunu söyledi. Özgüvenli, ancak kararlı ve dik bir duruşla aşılamayacak bir zorluğun olmadığını vurgulayan Karaman, sektörde kadın olmanın avantajlarını şöyle sıraladı: “Genelleme yapmayı her ne kadar sevmesem de tabiatımız gereği erkeklere göre daha detaycı ve titiz olmamız ve aynı anda birkaç işi bir arada yapabilme becerimiz, özellikle sektörümüzün gereksinimleri göz önüne alındığında kadınlara avantaj sağlıyor diyebiliriz.”  
 
‘TATLI SERT BİR YÖNETİCİYİM’ 
 
Yöneticilikte farkın kadın ya da erkek olmakla değil, başarı ya da başarısızlıkla yaratıldığını vurgulayan Karaman, nasıl bir yönetici olduğunu ise şöyle açıklıyor: “Ben kendimi her şeyden önce adaletli olmaya çalışan bir yönetici olarak tanımlarım. Ekip arkadaşlarımın belirlenen hedeflere ulaşabilmesi adına, onlara yardımcı olurken, önceliklerimden biri de onlara sektörle ya da hayatla ilgili birtakım şeyler katabilmektir. Ekibimdeki arkadaşlarımı gözlemlemeyi, tanımayı ve hep empati kurmayı seçtim. Başından beri aşırı sert, otorite ve sürekli yasaklar koyan bir yönetici olmayı doğru bulmadım. Tabii ki şirket kurallarına uyum ve titizlik gösterdiğim hususlarım mevcut. Birbirimize karşı şeffaf, dürüst ve güvenilir olmamız benim için çok önemli. Kısacası tatlı sert bir yönetim modeli beni anlatıyor diyebilirim. İyi yönetici, ekibinde çalışanların başarısından korkan değil, başarılarından gurur duyandır. Başarılarında olduğu gibi, hatalarında da arkalarında durabilendir.” 
 
‘Z KUŞAĞINDAN ÜMİTLİYİM’ 
 
Ceyda Şen Karaman, geçmişten bugüne lojistik sektöründe cinsiyet eşitliği konusunda ciddi anlamda yol alındığını söyledi. Sektörde kadının konumunun güçlendirilmesi ya da cinsiyet eşitliğinin sağlanmasının şirketlerin pozitif ayrımcılık yapmasından ziyade, eğitim ve aile konularındaki devlet politikalarıyla daha uzun vadede kendiliğinden çözülebileceğini vurgulayan Karaman, “Açıkçası kurumsal hayatta çokça çatışma yaşanılan z kuşağından bu konuda ümitli olduğumu söyleyebilirim. Onların yöneticilik yapacağı dönemlerde cinsiyet eşitliği konusunun çok daha olumlu seviyelere geleceğine inanıyorum. Kadının olduğu her yer medenidir. Kadın çağdaşlığın simgesidir. Tüm sektörlerde olduğu gibi kadınlara has detaylı ve titiz yaklaşımlar ile sektörümüzün sadece nicelik olarak değil, aynı zamanda nitelikli bir şekilde gelişeceğine, eğitime verilen önemin artacağına, iş kazalarının azalacağına, iş güvenliği konusunda kısa zamanda uzun yol kat edeceğimize inanıyorum” dedi.  
 
ÖZNAKLİYAT’TA KADIN İSTİHDAMI YÜZDE 50 
 
Öznakliyat, lojistik sektöründe kadın dostu bir şirket olarak öne çıkıyor. Firma olarak iş insanları yetiştirdiklerini belirten Ceyda Şen Karaman, şunları aktardı: “İnsan Kaynağı yaklaşımımızda, ihtiyaç duyduğumuz pozisyonu doldurmaya yönelik görüştüğümüz adaylarımızın, yalnızca yetkinlikleri ile söz konusu boşluğu doldurup dolduramayacaklarına odaklanıyoruz. Bunun dışında cinsiyet ya da herhangi bir ayrımcılık yaklaşımımız kesinlikle söz konusu olamaz. Ofisimizde kadın çalışan sayımız toplam personelimizin yüzde 50’sini oluşturuyor. Benim gibi birçok kadın yönetici bulunuyor, hukuk servisimiz, muhasebe departmanımız, genel müdür yardımcılığımız hep kadınlara emanet. Firmamız kendi içinde cinsiyetten bağımsız ‘iş insanlarını’ yetiştiriyor ve kazandırıyor.”
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat