e


UPS havayoluyla ihracat desteğini karayoluyla perçinliyor
UPS, Türk ihracatçısını dünyayla buluşturmak için hizmet seçeneklerini çoğaltmaya devam ediyor. Kendi uçağıyla haftanın 6 günü İstanbul-Köln arası sefer yapan UPS, Türkiye-Avrupa hattında başlattığı hizmetle karayolunda da alternatif yaratıyor. Şirket ayrıca UPS Smart gibi teknolojik çözümleri ve hızlı, güvenilir ve kapsamlı paketleriyle işleri kolaylaştırıyor. 




UPSDünyanın en önemli lojistik şirketlerinden UPS, 540 binden fazla çalışanıyla faaliyet gösterdiği 220'den fazla ülke ve bölgede her gün 24,7 milyonun üzerinde paketi yönetiyor. Şirket, 1988 yılında girdiği ve 2 bine yakın çalışana ulaştığı Türkiye pazarında ise, stratejik yatırımları, global lojistik ağı ve müşterilerinin ihtiyaçlarına odaklanan özel çözümleriyle biliniyor. 
Uluslararası lojistik ve teslimat faaliyetleriyle Türkiye’de ihracatın gelişimine destek olduklarını belirten UPS Türkiye Genel Müdürü Burak Kılıç, ayrıca 81 ilde müşterilerine uçtan uca lojistik hizmet sunmak amacıyla tamamlayıcı bireysel lojistik çözümleri de sunduklarını söyledi. Kılıç, “Türkiye’de aynı anda yurt içi ve yurt dışı kargo hizmeti sunan; deniz, hava ve kara yolunu kullanan, bunun yanı sıra depoculuk hizmeti veren tek lojistik şirketiyiz” dedi. 
Türkiye’nin de içinde bulunduğu Avrupa Bölgesi’ne ağlarını genişletmek için son beş yılda 2 milyar dolardan fazla yatırım yaptıklarını ifade eden Kılıç, bu kapsamda 2016’da İzmir Aktarma Merkezi, 2019’da İstanbul Havalimanı Merkezi, 2021’de ise İstanbul Avrupa Aktarma Merkezi projelerini tamamlayarak devreye aldıklarını aktardı. Türkiye’nin büyümesine ve ihracatına katkı sunmayı kendilerine ilke edindiklerini vurgulayan Kılıç, “Türkiye’nin de içinde olduğu Avrupa organizasyonumuz, küresel organizasyonumuz içerisinde oldukça değerli bir yeri temsil ediyor. Buradaki ağımızı güçlendirip yatırımlarımıza devam ederek müşterilerimizin işlerine odaklanmak ve ihracat yapabilmek için ihtiyacı olan hızı, güveni ve uzmanlığı onlara sağlamaya devam edeceğiz” dedi. 
 
UPS SMART ILE E-TICARET KOLAYLAŞIYOR
 
Hızlı ihracat çözümlerinizden ve müşterilerinize sunduğunuz avantajlardan söz eder misiniz?
 
Farklı ihtiyaçlara göre dinamik bir şekilde sürekli geliştirdiğimiz ürün portföyümüz, perakende ve e-ticaret müşterilerinin ihtiyaçlarına başarıyla hizmet veriyor. Müşterilerimize günü belli Standart, saati belli Ekspres ve etkin iade hizmetlerinden oluşan hızlı, güvenilir ve kapsamlı paketler sunuyoruz. Bu süreçte hız önemli bir odağımız. Örneğin; akşam 20.00'da Türkiye'den aldığımız bir paketi ertesi sabah saat 9.00'da New York'taki bir adrese teslim edebilen gelişmiş bir global ağa sahibiz. 
2021 yılında Türkiye'de geliştirdiğimiz UPS Smart gibi teknolojik yazılımlarımızı müşterilerimiz, kendi lojistik sistemlerine entegre ederek, UPS ile gerçekleştirdikleri tüm lojistik operasyonu takip edebiliyor. Yurt içi ve yurt dışı gönderiler için gerekli olan gümrük dahil tüm dokümanları hazırlayabiliyor, kurye çağırabiliyor, raporlama yapabiliyor, teslimat süreçlerine müdahale edebiliyor, müşterilerine bildirimler yollayabiliyorlar. UPS Smart ile pazaryerlerini tek bir kanalda toplayarak, 81 ilde e-ticareti kolaylaştırıyoruz. 
Müşterilerimizin acil gönderi ihtiyaçları için 7/24 özel kurye hizmeti de sunuyoruz. UPS Platinum Hizmeti kapsamında müşterimizin gönderisine özel atanan kuryemiz, gönderinin iletileceği ülke ve bölgeye olan ilk uçak ile giderek teslimatı mümkün olan en kısa sürede gerçekleştiriyor. Bu uygulamalarımız ile müşterilerimizin başarı hikâyelerini devam ettirmelerine ve yenilerini eklemek için onlara ilham vermeye devam ediyoruz. 
Worldwide Standard hizmetimizi hayata geçirdik. İhracatçılarımız için yeni bir karayolu hizmeti alternatifi yaratarak müşterilerimizin gönderilerini dünya pazarlarına iletmeye başladık. Böylelikle çözüm ortağı olduğumuz işletmelere gönderilerini planlayabilmeleri için daha fazla seçenek sunmaya başladık. 
 
UPSTürkiye’de gerçekleştirdiğiniz stratejik yatırımlar neler? 
 
UPS olarak Türkiye’de, İstanbul Havalimanı’na bir yatırım yaptık ve İGA yönetimi ile 25 yıllık bir sözleşme imzaladık. Yaptığımız yatırımla, ülkemizin büyüme hedeflerine katkı sağlamak amacıyla farklı pazarlar ve ihracatçılar arasında köprü oluşturmaya devam ediyoruz. İstanbul Havalimanı’nın devreye girmesiyle Türkiye’deki birçok operasyonumuzu buradaki merkez üzerinden gerçekleştirmeye başladık. Böylelikle müşterilerimize daha fazla hız ve ihracat performansı taahhüt ediyoruz.
UPS Havayolları’na ait Boeing 767 tipi, uçağımız 1 Kasım 2021 tarihi itibariyle UPS Türkiye ihracat operasyonlarına dahil oldu. Haftanın 6 günü İstanbul-Köln arasında sefer yapan uçağımız sayesinde Türkiye’deki ihracatçıların gönderileri Köln aktarma merkezinden tüm dünyada UPS operasyonlarının bulunduğu 220 ülke ve bölgeye daha hızlı ve daha verimli bir bağlantı ile ulaşıyor. Bu yatırımımız ile ihracat hacmimizi yüzde 40 artırmış olduk ve süreçlerimizi hızlandırdık. Şimdiden 100. uçuşa ulaştık.
UPS olarak kendimizi aynı zamanda bir teknoloji şirketi olarak tanımlıyoruz. Dijitalleşme günlük yaşamlarımızı kolaylaştırırken müşterilerimiz tarafından da her geçen gün talep edilen bir olgu haline geldi. Biz de bu talebi karşılayabilmek ve dijital dönüşüme liderlik edebilmek için teknoloji yatırımlarımıza devam ediyoruz. SMART uygulamamız bu ihtiyaçlara yanıt verirken müşterilerimiz için gönderilerini takip ve yönetme kolaylığı sağlıyor. UPS olarak biz de SMART’ı daha akıllı ve işlevsel yapmak için yatırımlarımıza devam ediyoruz. Son olarak, Amazon, Etsy ve Shopify gibi dünyanın önde gelen küresel pazaryeri platformlarını da uygulamaya dahil ettik. Havayolu seferlerimiz sayesinde, ülkemizin dünyanın geri kalanı ile sağlanan güçlü bağını, karayoluna yaptığımız yatırımlarla da perçinledik. 
 
KOBİ’LERE IHRACATTA ÇÖZÜM ORTAĞI OLUYOR
 
UPS olarak KOBİ’lerin dünyaya açılmasına nasıl destek sunuyorsunuz? 
 
Türkiye sahip olduğu ve ürettiği değerler ile muazzam bir potansiyeli temsil ediyor. Bu potansiyeli ortaya çıkarmak ve katma değere dönüştürebilmek adına UPS olarak, ihracat alanındaki tüm faaliyetlerinde çözüm ortağı olarak KOBİ’lerimizi destekliyoruz. 
KOBİ’lerin ve girişimcilerin ihracat potansiyellerini keşfedebilmesi ve e-ihracat sürecinde önlerine çıkabilecek engelleri ve çözümleri çok daha önceden görebilmesi için T.C. Ticaret Bakanlığı ile Export Akademi programını hayata geçirdik. Öte yandan, kadınların sınırları aşmasına, zorlukların üstesinden gelmesine ve işletmelerini küresel pazarlara genişleterek yeni gelecekler oluşturmalarına destek olmak amacıyla Türkiye Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) ve Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDV) ile birlikte UPS Kadın İhracatçı Programı’nı uyguluyoruz. 
Bu iki projede de paydaşlarımızla beraber katılımcılara yeni pazarlara ulaşma, girişimcilik, tedarik zinciri yönetimi gibi eğitimler verirken; mentörlük, öğrenme ve bilgi paylaşımı için destekleyici ağ yaratma; ihracatta en iyi uygulamalar, ticaret politikaları ve yeni pazar fırsatları konulu e-öğrenme ve atölye çalışmaları gibi fırsatlar da sunuyoruz.
Türkçe bir platform olarak hizmet veren UPS Smart uygulaması, kullanım kolaylığı ve hızı sayesinde yurt içi ve ihracat gönderileri konusunda müşterilerimize benzersiz bir deneyim sunuyor. Uygulama, ihracat gönderisi hazırlarken varış ülkesinde çıkabilecek vergi ve harçlarını hesaplama ve “Elektronik Ticaret Gümrük Beyannamesi” (ETGB) formunun dijital olarak hazırlama imkânı da sunuyor. Bu uygulamamız ile müşterilerimizin başarı hikâyelerini devam ettirmelerine ve yenilerini eklemek için onlara ilham vermeye devam ediyoruz.
UPS Smart, kullanıcılarının hayatlarını kolaylaştırmanın yanı sıra engel tanımayan bir uygulama olma yolunda önemli bir başarıya daha imza attı. Görme engelliler için özgür teknolojiler geliştiren yerli girişim BlindLook ile yaptığımız iş birliği sayesinde görme engelliler, UPS Smart uygulamasını özgürce kullanabilecek. UPS’in çeşitlilik ve kapsayıcılık odağının göstergesi niteliğindeki bu yeni gelişmeyle, UPS SMART engel tanımayan markalar arasında yer aldı.
Ek olarak yurt dışında geçerli olduğu ülkelerde teslimat sürecini daha da kolaylaştıran UPS My Choice servisimiz ile müşteri memnuniyetini artırıyoruz. Online alışveriş yapanların satın aldıkları ürünlerin teslimat sürecinin kontrolüne yardımcı olmak amacıyla perakendecilere ücretsiz olarak sunduğumuz bu servisimiz sayesinde tüketiciler, ayrıntılı takip durumu güncellemeleri ile gönderilerini takip edebiliyor. 
Gönderinin ulaşması planlanan günden bir gün önce e-posta veya mesaj yoluyla bir teslimat uyarısı gönderiyoruz ve eğer müşterimiz için teslimat günü saati uygun değilse, teslimatı yeniden yönlendirme veya tarihi değiştirme seçenekleri sunuyoruz. Farklı bir seçenek olarak bazı ülkelerdeki müşterilerimiz ayrıca gönderilerini iş yerlerine, komşularının evine veya mahalledeki marketler, akaryakıt istasyonları gibi yakındaki bir UPS Access Point™ konumuna tekrar yönlendirebiliyorlar.
KOBİ’leri sadece lojistik çözümleri ve yeni pazarlara açılma noktasında desteklemiyoruz, aynı zamanda onların beşerî ve doğal afetlere karşı daha dayanıklı olabilmeleri açısından projeler de hayata geçiriyoruz. Bu kapsamda UPS Vakfı desteğiyle geliştirilen Sağlam KOBİ projesi ile KOBİ’leri afet farkındalıklarını artırmaya, işletmelerin risklerini belirlemeye ve buna göre adımlar atmalarını desteklemeye çalışıyoruz. Yine UPS olarak, afetlerin ekonomimize ve sektörlere verebileceği zararlara dikkat çekmek için TÜRKONFED ve TÜSİAD iş birliği ile hazırlanan “Belirsizliğe Hazırlanmak: Sektörler İstanbul Depremine Ne Kadar Hazır?” başlıklı rapora destek olarak ana paydaşlar arasında yer aldık.
 
UPS’in e- ihracata dönük büyüme ve yatırım planları neler? 
 
E-ihracat yükte ve pahada hafif ürün ticareti yapan sektörlerin ihracat potansiyelini artırmak amacını taşıyor. Böylece uzun süren prosedürler kısaltılmış oluyor. Dünya artık teknolojiyle beraber çok hızlandı. Ticaretin de buna ayak uydurması kaçınılmaz. İnsanlar artık dünyanın bir ucundan bir başka ucuna internetten sipariş verip, kargosunu hemen teslim almak istiyor. E-ihracat da bu nedenle var. 
Özellikle küçük işletmeler, ihtiyaçlarını anlayan güvenilir ve deneyimli bir ortak arıyorlar. Müşterilerimizin güvenlerini, umutlarını ve işlerinin geleceğini bize emanet ettiklerinin farkındayız. Yaptığımız iş bununla da sınırlı değil. 220 ülke ve bölgeye kültürleri, gelenekleri ve yaratıcılığı da taşımış oluyoruz. Bu sorumluluğumuzu da çok ciddiye alıyoruz. Bu nedenle, Türkiye’ye yaptığımız havayolu ve karayolu yatırımları, e-ihracat potansiyelimizi ve hacmimizi büyütmek üzere hayata geçirildi. Önümüzdeki dönemde de ihracatın geliştirilmesine yönelik adımlar atmaya devam edeceğiz.
 
TESLİMAT SÜREÇLERİ YENİDEN ŞEKİLLENECEK 
 
2021'de perakende içinde e-ticaret satışlarının dünya çapında yaklaşık 4,9 trilyon dolara ulaştığına dikkat çeken UPS Türkiye Genel Müdürü Burak Kılıç, “Bu rakamın önümüzdeki dört yıl içinde yüzde 50 artarak 2025 yılına kadar yaklaşık 7,4 trilyon dolara ulaşacağı tahmin ediliyor, iki yıl önce, satışların yalnızca yüzde 13,6'sı çevrimiçi alışverişlerden yapılıyordu. Pandemiyle birlikte bugün, bu sayı yaklaşık olarak yüzde 19,5'e ulaştı ve iki yıl içinde e-ticaret pazar payında yüzde 45,8'lik bir artış olması bekleniyor. Rakamlardan da görüldüğü üzere; toplam küresel ticaret içerisinde e-ticaretin payı her geçen gün artıyor. Pandemi süreci bu artış hızının artmasına neden oldu. Artık insanlar, pandemiden öncesi ile kıyaslandığında online alışverişi, fiziksel mağaza alışverişlerine göre daha fazla tercih ediyor” dedi.  
UPS Akıllı E-Ticaret Araştırması'na göre ise, pandemi döneminde karantinalar nedeniyle ilk kez online alışverişe başlayarak alışveriş alışkanlıklarını değiştirenlerin sayısının artış gösterdiğini ifade eden Kılıç, şunları aktardı: “Avrupa'da tüketicilerin yüzde 50'si internetten alışveriş kolaylığını tercih ediyor. Tüketiciler, e-ticaret serüvenlerinde teslimat sürecinde hız ve güven bekliyor, internet üzerinden alışveriş yapan Avrupalı tüketicilerin yarıdan fazlası online ürün seçimi yaparken teslimat seçeneklerinin sayısını en önemli kriter olarak gözetirken, yüzde 75'ı iade durumunda ücretsiz kargo imkanının önemli olduğunu söylüyor. Bu sonuçlara baktığımızda lojistik süreçlerindeki maliyetleri tüketiciye yansıtma noktasında izlenecek alternatif stratejiler ve esnek teslimat süreçleri tüketicilerin ana beklentileri arasında. Bu beklentiler teslimat süreçlerini de yeniden şekillendirecek. Teknolojik gelişmeler ve drone'lar ile akıllı gönderi teslimat süreçleri daha çok hayatımıza girmeye başlayacak. Sonuçlar gösteriyor ki; e-ticaret deneyimini yaşayan kullanıcılar bunu devam ettirme eğiliminde ve bu eğilim yaş düştükçe daha da güçleniyor. E-ticaretin fiziki mağazaların yerine geçebilmesi için işletmelerin dijital deneyimi tasarlamaları, tüketici ihtiyaç ve beklentilerini karşılayabilmeleri gerekiyor.”
 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat