e
Banner


Kahve Dünyası sevkiyatta bölgesel modele geçecek
2025 yılına kadar Türkiye’de 500, yurt dışında ise 200 mağaza açmayı hedefleyen Kahve Dünyası, tedarik zinciri alanında dijitalleşme, online depo ve elektrikli araç yatırımlarıyla sürdürülebilirlik adına ciddi adımlar atıyor. Birkaç yıl içinde tüm filoyu elektrikli araçlara döndüreceklerini belirten Kahve Dünyası Satın Alma ve Tedarik Zinciri Müdürü Ali Uçur, sevkiyatlarda ise merkezi sistemden bölgesel bazlı modele geçmek için adımlar atacaklarını açıkladı. 




Kahve dünyasıKahve Dünyası hakkında bilgi vererek, yurt içi ve yurt dışındaki satış ağınızdan söz eder misiniz? 2025 yılına ilişkin hedefleriniz neler? 
 
2004 yılında “Hepimizin Ortak Noktası” mottosuyla yola çıktık ve bu motto kurum kültürümüzün temeli oldu. Ürünlerimizi kendimiz üretiyor, kaliteden asla taviz vermiyor ve en iyi ham maddeleri kullanarak tüketiciyle buluşuyoruz. Türkiye’de tüm mağazalarımızın işletmesini kendimiz üstleniyoruz, böylece hem lezzet hem de hizmet garantisini kontrol altında tutuyoruz. 
2022 itibarıyla Türkiye’de 37 ilde 250’ye yakın noktada Kahve Dünyası, Kahve Dünyası Fabrika ve Kahve Dünyası Algötür markamızla hizmet veriyoruz. Bine yakın akaryakıt istasyonundaki Kahve Dünyası noktaları ile de sıcak kahvemizi Türkiye’nin her yerinde kahve tutkunları ile buluşuyoruz. Ayrıca online kanalda kahvedunyasi.com ve pazar yerlerindeki mağazalarımızla Türkiye’nin dört bir yanına ürünlerimizi ulaştırıyoruz. 
Yurt dışında biri Londra, ikisi Romanya, diğerleri de Körfez ülkelerinde olmak üzere 15 noktada misafirimize hizmet veriyoruz. 2025 yılına kadar Türkiye’de 500, yurt dışında ise 200 mağaza açmayı hedefliyoruz. Yurt dışında kıta Avrupası, Türki Cumhuriyetleri, Amerika ve Asya kıtası mağaza açma hedeflerimizin olduğu bölgeler. 2025 yılına kadar hem kanal bazlı hem tonaj bazlı konjonktür üstü büyüme hedeflerimiz var. 
 
FİLOYU ELEKTRİKLİ ARAÇLARA DÖNDÜRÜYOR 
 
Tedarik zinciri ve lojistik süreçlerinizi nasıl yönetiyorsunuz? Gerçekleştirdiğiniz ve gündeminizde olan yatırımlar neler? 
 
Yeni mağaza sayımızın artışıyla birlikte tedarik zinciri süreçlerinde de yatırımlar paralel olarak devam ediyor. Pandemi dönemiyle birlikte 5 kat büyüttüğümüz online depo yatırımımız sürüyor. Kahve Dünyası çikolatadan kahveye, unlu mamulden dondurmaya benzersiz konseptte bir mağazacılık anlayışıyla hizmet verdiği için bu hizmetin parçası olan ürünlerin tazeliği de bir o kadar önemli. Ürün kategorilerine göre -18, +4 derecede sevkiyatlarımız olduğu gibi ürün kalite, form ve yapısına göre farklı ısı rejimleri ile sevkiyatlarımızı yapmaktayız. Tüm sevkiyat ağımızı 360 derece izliyor, araç içi sıcaklık ayarlarını canlı olarak takip ediyoruz. Böylece zincirde herhangi bir kırılma durumu olduğunda tespit ederek, ürünü elimine ediyor ve sevkiyatın yenilenmesi için gerekli aksiyonu alıyoruz. Tedarik zincirinin tüm halkalarının kusursuz işlemesi için dijitalleşme zorunlu bir süreç, biz de tüm sürecimizi dijitalize ederek bu süreci başarıyla yürütüyoruz. 
Serin depo sevkiyatlarımız için gerçekleştirdiğimiz yatırımlarla elektrikli araçları filomuza eklemeye başladık. Birkaç yıl içinde tüm filomuzu elektrikli araçlara dönüştürmek istemekteyiz. 
Ayrıca e-ticaret kanalında, talebe karşılık yaptığımız sistemsel yatırımların sağladığı katkıları da bayram, yılbaşı gibi özel dönemlerde müşteri memnuniyeti ve teslimat ağı ile teslim süresi kapsamında sağladığı avantajların, ciddi katkılarını gördük. Hedefimiz S&Op ve Forecast konusunda sürdürdüğümüz çalışmalar ile operasyonel mükemmelliği daha da ileriye taşımak. 
Yatırım hedeflerimizle doğru orantılı lojistik ağımız ve depo yatırımlarımız da büyümeye devam edecek. Uzun vadede merkez odaklı değil, lokasyon bazlı genişleyerek bölgesel sevkiyat modelini uygulamak için adımlar atacağız. 
 
Ürün dağıtımlarınızı nasıl ve hangi taşıma modlarıyla gerçekleştiriyorsunuz? Kullandığınız özel yöntemler ve ekipmanlar neler?
 
Yurt dışı mağazalarımız için ağırlıklı deniz taşımacılığı, süre hassasiyeti olan gönderimler içinse hava taşımacılığını tercih ediyoruz. Yurt dışına yaklaşık 2 aylık periyotlarla gönderim yapıyoruz. 
Yurt içinde ise her mağazamıza haftada bir her ısı rejiminden (+/-) sevkiyat yapıyoruz. Mağazalarda maksimum 15 günlük stokta tutma/kalma hedefimiz var. Ekstra satış olması durumunda mağaza bazlı ek talep süreçlerimiz de bulunmaktadır. 
Yıl içinde yoğunluk haritamız 5-6 ticari döneme göre şekillenmekte. Bunlar; sevgililer günü, bayramlar, black friday, yılbaşı gibi özel alışveriş dönemlerinin arttığı ve paralel olarak bizim de sevkiyat sıklığımızın arttığı dönemler. Online kanalda özellikle çikolata gönderimlerimiz çok hassas, bu sebeple buz aküsü ve ısı yalıtımlı özel korumalı kılıf mutlaka kullanıyoruz. 
 
ÜÇ AYRI ŞİRKETLE ÇALIŞIYOR 
 
Lojistik alanda ne tür hizmetler alıyorsunuz? İş ortaklarınızı nasıl seçiyorsunuz? Hangi şirketlerle çalışıyorsunuz? 
 
Ürünlerimiz Türkiye geneli dağıtıldığından, tüm ısı rejimlerine göre hizmet aldığımız tedarikçilerimiz bulunuyor. Depolama, elleçleme, dağılım ve toplama süreçlerine yönelik hizmetler alıyoruz. Hedefimiz siparişini veren müşterinin, siparişini oluşturduğu an itibariyle ibraz edilen teslim tarihinden önce ona siparişini kalite standartları çerçevesinde ulaştırabilmek. Aynı hassasiyet mağazalarımıza yaptığımız sevkiyatlar için de geçerli. Çünkü bu zincir aşamasında yaşanabilecek herhangi bir sorun ürünün bulunamamasına, hizmet ve servisin verilememesine kadar uzanabilmekte. Süreçte acil ve beklenmedik durumlar elbet yaşanabilir, fakat bu tarz durumlarda, esnek ve çevik davranabilen, hızlı aksiyon alan ve bizimle aynı hassasiyetle çalışan şirketlerle uzun soluklu çalışmak hayati oluyor. Kargo gönderimlerinde Aras Kargo, soğuk zincirde Fasdat Gıda, serin taşımacılıkta da Prestij Dağıtım uzun yıllardır birlikte çalıştığımız markalar. 
 
Gıda taşımalarında öncelikler ve zorlukları neler? Zorlukların aşılmasına dönük lojistik şirketlerinden neler bekliyorsunuz? 
 
Gıda lojistiğinde ısı, nem, soğukluk, çevresel etmenler oldukça önemli. Bu kapsamda, soğuk hava depolu araçların rutin bakım ve kontrollerinin yapılması, paketleme ve taşıma hizmetlerinde gerekli özenin gösterilmesi, taşıma esnasında yardımcı olacak etiketleme, uyarı gibi materyal kullanımlarının ihmal edilmeden yapılması, kusursuz bir lojistik süreç sağlayacak birkaç noktadan bazıları. Ayrıca, araç içinde olan ürünlerin ayrıştırmasının yapılarak, yanyana durmaması gereken ürünlerin ayrılması, araçta bulunan ısı rejimi ile mevsimsel hava durumunun kontrolü, araçta ürünün bekleme süresi, saklama koşulları, doğru toplama hepsi zincirin doğru işlemesi için kontrol edilerek ve dikkatle yapılması gereken işler. 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat