Kumport yeşil adımlarla karbon ayak izini azaltıyor
23/10/2023 - 14:56:00
Kumport elleçleme kapasitesiyle Marmara Bölgesi’ndeki lider terminallerden biri. Karbon azaltımına dönük olarak 2015’ten bu yana yaptıkları çalışmalar ışığında TEU başına yaklaşık yüzde 21 oranında gerileme sağladıklarını vurgulayan Kumport CEO’su Kaan Anul, sürdürülebilirliğin gündemlerindeki en önemli başlık olmaya devam edeceğini söyledi.
Kumport Limanı, hizmetlerine ne zaman başladı?
1979 yılında hizmet vermeye başlayan Kumport, o dönemde sadece genel ve dökme yük hizmeti verirken, 1996 yılından itibaren konteyner elleçleme işlemlerini de faaliyetleri arasına ekledi.
Kumport Limanı olarak bugün nitelikli insan kaynağımız, modern makine parkı ve yüksek iş hacmini destekleyen liman otomasyon sistemi yatırımlarımızla Türkiye’nin en büyük ve en modern limanlarından biri olarak faaliyet gösteriyoruz. Yaptığımız güçlü iş birlikleriyle de Türk ithalatçısına ve ihracatçısına geniş hat operasyonunu sağlıyoruz.
Hizmet standartlarımızı daha ileri taşımak adına yeni yatırımlar yapmaya ve yüksek standartlarda liman ve terminal hizmetleri sunmaya, tüm paydaşlarımız için sürdürülebilir değer yaratmaya devam ediyoruz.
"GREAT PLACE TO WORK" SERTİFİKASI ALAN İLK TERMİNAL
Kumport, Türkiye limanları içinde nasıl bir konuma sahip? Fark yarattığınız hizmetler neler?
Sahip olduğumuz yıllık 2.100.000 TEU konteyner elleçleme kapasitemizle Marmara Bölgesi’ndeki lider konteyner terminallerinden biriyiz. Dünya konteyner taşımacılığının bölgesel lojistik üssü olarak müşterilerimize daima yüksek standartlarda liman hizmetleri sunmayı amaçlıyoruz.
Liman kapasite artışına paralel olarak daha büyük gemilerin güvenli bir şekilde yanaşmalarını sağlamak için iskele maximum derinliğini -16,5 metreye yükselttik. Bünyemize kattığımız 9 adet yüksek kapasiteli son teknoloji rıhtım vinçlerimiz ile konteyner yükleme işlemlerini en kısa sürede çözüme ulaştırıyoruz. En güncel terminal ekipmanlarını temin edip, en son teknoloji ile limanımızı güçlendiriyoruz.
Türk limancılık sektörünün “liman 4.0” dönüşümüne de katkı sağlayacak çalışmalar sürdürüyoruz. Son birkaç yıldır hızlanan adımlarla teknolojik dönüşüm konusunda önemli mesafe kat etmiş bulunuyoruz. Özellikle son dönemlerde dünyanın da önde gelen ERP sistemlerinden SAP dönüşümü ve Navis projemizle kabul görmüş sistemlerini bünyemize kattık ve katmaya devam ediyoruz.
Liman hizmetleri alanında önceliklerimizden biri, sürdürülebilir bir çevre için çalışmayı içeriyor. Hava kirliliği, deniz kirliliği, atık yönetimi ve enerji verimliliği gibi konularda attığımız adımlar, kaynakların doğru kullanımını sağlayan sürdürülebilir bir çevre yönetim sistemi oluşturmak amacıyla atılmıştır. Bu çabalarımızın bir sonucu olarak, 2016 yılında "Yeşil Liman Belgesi"ni almaya hak kazanan ilk limanlar ve bu alandaki 11 işletme arasında yer aldık. Sürdürülebilirliği, yalnızca çevresel boyutuyla ele almıyoruz. Aynı zamanda çalışanlarımıza ve topluma fayda sağlama ilkesini benimseyerek, limancılık sektöründe "Great Place to Work" sertifikası alan ilk işletme olma başarısını elde ettik. Bu yaklaşım, işletmelerin büyümesine katkıda bulunmanın yanı sıra daha adil ve sürdürülebilir bir iş dünyasının temellerini atmaya da yardımcı oluyor.
Cumhuriyetin yeni yüzyılında büyüme ve yatırım planlarınızı öğrenebilir miyiz?
Ülkemize, sektörümüze ve şirketimize inancımızla; Cumhuriyetimizin bize kattığı değerler ışığında yeni yüzyılda da çalışmaya, güçlenmeye ve büyümeye devam edeceğiz. Artan sosyal ve ekonomik talepler, teknoloji, dijitalleşme, sürdürülebilirlik konuları yatırımları ve işleyişi şekillendiriyor. Atatürk’ün, “Denizciliği Türk’ün büyük ulusal ülküsü olarak düşünmeli ve onu az zamanda başarmalıyız” sözü, ülke ve sektör olarak hepimize ne kadar önemli bir rol düştüğünü önümüze seriyor. Bunu sektörün tüm oyuncuları olarak benimsemek ve yüksek standartlarla hizmet sunmak üzere çok çalışmak zorundayız.
TEU BAŞINA YÜZDE 21 ORANINDA AZALTIM
Size göre Atatürk’ün temellerini attığı Cumhuriyet ulaştırma ve lojistikte dünden bugüne nasıl bir yol çizdi? Sektörün yeni yüzylılda ana gündemleri neler olacak?
Atatürk’ün henüz Cumhuriyet’in ilk yıllarında Karadeniz adlı ticaret gemisini dünyanın ilk seyyar sergisi olarak, ülkemizin ekonomisini yabancı devletlere anlatmak üzere tüm Akdeniz ve Atlas Okyanusu limanlarında dolaştırması gibi bu alanda birçok önemli ilkimiz var. O günden bugüne uzanan zamanda büyük gelişmeler yaşandı. Güvenli, hızlı, kaliteli hizmet anlayışıyla elde edilen başarılar bu pozisyonu giderek güçlendiriyor. Dünya ticaretinin, yüzde 80'in üzerinde denizyolu ile gerçekleştirildiği düşünüldüğünde sektörümüz, küreselleşme ve uluslararası ticaret için kritik öneme sahip.
Denizciliğin küresel düzenleyicisi Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) bir ilke imza atarak, uluslararası deniz taşımacılığından kaynaklanan karbon emisyonlarını 2050 yılına kadar 2008 seviyelerine kıyasla en az yüzde 50 azaltma ve karbon yoğunluğunu 2030 yılına kadar yüzde 40 azaltma hedefini koydu.
Biz, çevre dostu bir liman olmak için ayırt etmeksizin tüm kirlilik çeşitleriyle mücadele ediyoruz. Limanımızda her yıl karbon ayak izi hesaplamaları yaparak yetkili kuruluşlara doğrulatıyoruz. Karbon azaltımında ilk çalışmalara başladığımız 2015’ten bu yana yaklaşık olarak TEU başına yüzde 21 oranında gerileme sağladık. Limanımızda emisyon kaynaklarının tespitlerini gerçekleştirdik. Emisyona neden olan iş makinelerinin büyük bölümünü elektrikli hale getirdik. 2020 yılında, ISO 14046 Su Ayak İzi Yönetim Sistemini kurduk. Bu doğrultuda su ayak izimizi ölçüyor ve belgemizi doğrulatıyoruz. Sürdürülebilirlik raporumuzu yayınlayarak şeffaflıkla yaptığımız çalışmaları tüm paydaşlarımıza sunuyoruz. Önümüzdeki dönemde de sürdürülebilirlik hedeflerimiz doğrultusunda çalışmalarımız gündemimizde olmaya devam edecek.