Türkiye’nin ilk intermodal terminali Railport faaliyetlerine başlamaya hazırlanıyor!
24/04/2025 - 13:42:00
Türkiye'nin ilk intermodal terminali olan Railport, Arkas Holding ve duisport ortaklığıyla 2025'in ikinci çeyreğinde faaliyete geçecek. Asya ile Avrupa arasında güvenli, hızlı ve sürdürülebilir ticaretin yeni rotası olmaya hazırlanan Railport, küresel lojistiğin dönüşümünde kilit rol oynayacak.
Arkas Holding Liman ve Terminal İşletmeleri Grubu’nun faaliyetleri hakkında bilgi verebilir misiniz?
Arkas Holding Liman ve Terminal İşletmecileri Grubu olarak sektörün ihtiyaçlarını ön planda tutarak lojistik sektörüne yön vermeyi hedefliyoruz. Türkiye'de konteyner limanına yatırım yapan ilk şirketlerden biriyiz. Toplam yatırım değeri 1 milyar doları aşan Marport ile Türkiye'nin iç ve dış ticaretinde öncü rol üstleniyoruz. Türkiye'nin otomotiv sektörüne adanmış ilk limanı olan Autoport, bu sektörün kendine özgü lojistik ihtiyaçlarına yanıt veriyor. Şimdi son yatırımımız Railport ile Türkiye'ye bir ilki daha getiriyoruz. Avrupa'nın önde gelen lojistik merkezlerinden biri olan duisport ile yaptığımız ortaklıkla geliştirdiğimiz Railport, Türkiye'nin ilk ve tek intermodal terminali olacak. Küresel ticaretin önemli bir ekseni olan Demir İpek Yolu üzerinde stratejik bir konuma sahip olan Railport, hem ulusal hem de uluslararası lojistiğe önemli katkı sağlamaya hazırlanıyor.
Demiryolu taşımacılığı Türkiye ve küresel lojistik için jeopolitik bir avantaj mıdır?
Kesinlikle. İntermodal lojistiğin temel bir bileşeni olan demiryolu taşımacılığı, küresel tedarik zincirinde önemli bir çözüm haline geldi. Farklı ulaşım modlarını entegre ederek operasyonel verimliliği artırıyor, maliyetleri düşürüyor ve çevresel sürdürülebilirliği destekliyor. Demiryolu, karayolu, deniz ve havayı birbirine bağlayan intermodal model, malların güvenli ve verimli bir şekilde taşınmasını sağlıyor. Artan ticaret hacimleri ve potansiyel tedarik zinciri kesintileri karşısında demiryolu taşımacılığı zaman verimliliği ve operasyonel esnekliğiyle öne çıkıyor. Ayrıca karbon emisyonlarını önemli ölçüde azaltarak çevre dostu lojistiğe de katkıda bulunup uluslararası rekabet gücünü artırıyor. Kısacası demiryolu taşımacılığı, lojistik sektörünün geleceğinin temel taşı olmaya hazır.
Türkiye’de demir yolu taşımacılığı adına hazır diyebilir miyiz?
Türkiye demir yolu ulaşımında hızla ilerliyor. Ülke genelinde demir yolu yatırımlarındaki artış umut verici. Türkiye Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı verilerine göre, 2023 yılında toplam yatırım bütçesinin yüzde 27'si ulaştırma ve haberleşme sektörüne ayrıldı. Bu rakam 2024 yılında yüzde 32'ye yükselerek hükümetin güçlü kararlılığını ortaya koydu. Ankara-İzmir Yüksek Standartlı Demiryolu Projesi için 27,5 milyar TL, Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep hattı için 16,3 milyar TL ve Halkalı-Kapıkule Hızlı Tren Projesi için 14,2 milyar TL olmak üzere kritik demir yolu projelerine önemli miktarda kaynak yönlendirildi. Bu projelere ek olarak Yavuz Sultan Selim Köprüsü (Üçüncü Boğaz Köprüsü) üzerinden planlanan demir yolu hattı, Anadolu ile Avrupa arasındaki demir yolu ulaşım kapasitesini önemli ölçüde artıracak. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Gebze'den Halkalı'ya kadar uzanan yaklaşık 120 kilometrelik hattın finansmanı için Dünya Bankası ile yapılan görüşmelerin olumlu ilerlediğini duyurdu. Projenin toplam değerinin yaklaşık 6 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor ve dört yıl içinde tamamlanması bekleniyor.
Bakan Uraloğlu, “Halkalı'ya kadar uzanacak yaklaşık 120 kilometrelik hattın finansmanını az çok sağladığımızı söyleyebiliriz. Önümüzdeki aylarda ihaleyi yapacağız” dedi. Bu büyük altyapı gelişimi, Türkiye'nin lojistik ağını güçlendirme ve verimli ve sürdürülebilir raylı sistemlerle Doğu ile Batı'yı birbirine bağlayan stratejik bir transit merkezi olma kararlılığını vurguluyor. Bu yatırımlar, Türkiye'nin demiryolu lojistiğinde lider olmaya aktif olarak hazırlandığını açıkça gösteriyor.
Grubunuz, Türkiye’ye ilk intermodal terminali hizmete sunmaya hazırlanıyor. Yeni Railport yatırımı hakkında bilgi verebilir misiniz?
Railport ile Türkiye'de öncü bir projeye daha imza atmanın gururunu yaşıyoruz. Bu yatırım, uluslararası lojistikte köklü deneyime sahip, asırlık bir şirket olan Arkas Holding ile Avrupa'nın en önemli lojistik merkezlerinden biri olan Duisport arasındaki stratejik ortaklıkla geliştiriliyor.
Kocaeli ilinin Kartepe ilçesinde bulunan Railport, toplam 265.000 metrekarelik bir alan üzerine inşa edildi. Doğu-Batı ticaret koridorunda yeni bir “Intermodal Lojistik Terminali” olmayı, Türkiye'de multimodal lojistik merkezlerinin gelişimini desteklemeyi ve Avrupa ile Asya arasındaki intermodal ağı güçlendirmeyi hedefliyor.
Railport, hem demiryolu hem de karayolu bağlantıları sunacak ve önemli sanayi bölgelerine yakınlığının yanı sıra kritik ticaret rotalarına erişimi sayesinde önemli bir lojistik merkezi olarak hizmet verecek. Türkiye'nin endüstriyel bölgesinin kalbinde konumlanan Railport, ithalat, ihracat ve transit yük operasyonlarını kolaylaştıracak.
Faaliyete geçtiğinde Railport, yıllık 360.000 TEU konteyner, 1,5 milyon ton genel kargo, 125.000 treyler ünitesi ve 122.000 CEU bitmiş araç elleçleme kapasitesiyle bölgenin en kapsamlı lojistik merkezi olacak. Ayrıca 1.000 metrekare tehlikeli madde depolama alanı, 4 vinç, 6 forklift ve sağlam altyapı ile desteklenen geniş bir modern ekipman filosuna sahip olacak.
Bunların yanı sıra Türkiye'nin 2053 net sıfır karbon emisyonu hedeflerine ulaşmasında demiryolu lojistiğinin oynayacağı önemli rolü vurgulamak isterim. Daha çevre dostu bir seçenek olarak demiryolu taşımacılığı, Avrupa Yeşil Mutabakatı ile uyum sağlamak için olmazsa olmaz. Avrupa'ya yapılan ihracatın büyük bir kısmının şu anda karayoluyla taşındığı göz önüne alındığında, demiryoluna geçiş, emisyonları azaltmada önemli bir adım olacak. Railport ile Türkiye'de sürdürülebilir lojistikte yeni bir dönemi başlatmaktan gurur duyuyoruz.
Otomotiv Ro-Ro ihtisas limanınız hakkında da bilgi verebilir misiniz?
2008'deki kuruluşumuzdan bu yana, Autoport olarak operasyonlarımızı sürekli genişleterek ve lojistikte mükemmelliğe olan güçlü bağlılığımızı sürdürerek önemli bir büyüme elde ettik. İzmit Körfezi'ndeki stratejik konumumuz - Kocaeli Serbest Bölgesi ve büyük OEM'lere yakın ve gümrük ofisine sadece 200 metre uzaklıkta - verimliliğimizi artırmada ve paydaşlarımızla iş birliğimizi güçlendirmede önemli bir rol oynadı. OEM'lere, distribütörlere ve liman kullanıcılarına 100 kilometrelik bir yarıçap içinde olmak, daha hızlı iletişim kurmamızı, uygun maliyetli çözümler sunmamızı ve lojistik operasyonlarımızı düzene koymamızı sağlıyor. Bu konum odaklı verimlilik yaklaşımıyla, kendimizi lojistik sektöründe lider bir oyuncu olarak konumlandırdık ve müşterilerimizin rekabet gücünü desteklemeye ve sürdürülebilir büyümeyi teşvik etmeye adadık.
Otomotiv lojistiğine özel olarak tasarladığımız Türkiye’nin ilk otomotiv Ro-Ro ihtisas limanı Autoport’ta yeni yatırımlarımıza devam ediyoruz. Limanın mevcut yapısının genişletilmesini hedefleyen yeni yatırım projemiz kapsamında Autoport’un toplam faaliyet alanı 403 bin metrekareye, 15 bin araçlık park kapasitesini ise 22 bin 500’e çıkartıyoruz. Ayrıca terminalin 656 metre olan rıhtım uzunluğunu da 850 metreye uzatarak iki gemiye eş zamanlı operasyonların maksimum verimlilikle gerçekleştirilmesine imkan vereceğiz. Bu yatırımlarla Autoport’un yıllık araç elleçleme kapasitesini 650 bin adetten 1 milyon 100 bin adede çıkartmış olacağız.