e
Banner


Rossmann sevkiyatta vites yükseltti
Dünyanın önde gelen drogeriemarkt zincirleri arasında yer alan Rossmann, Türkiye’de 112 mağazasıyla hizmet veriyor. Yurtdışından ayda 40 tırlık ürün mal kabulü gerçekleştiren ve 200 civarında da yerli tedarikçi bulunan marka yaptığı iyileştirmelerle sevkiyat süreçlerini hızlandırmaya devam ediyor. Rossmann Lojistik Müdürü Sedat Hamdi Toygar, sevkiyatta KPI oranını %99,7’ye çıkardıklarını söylüyor. 
 




RossmannRossmann Türkiye’ye ne zaman giriş yaptı? Bugün pazarda nasıl bir büyüklüğe ulaştı? 
Türkiye'ye 2009 yılında yatırım yapma kararı alan Rossmann, bugün itibariyle pazarda 112 mağazaya ulaştı. Çeşitli şehirlerin merkezlerini hedef alarak mağazalaşma sürecine devam eden Rossmann, Türkiye'deki yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor.
Kendine özgü drogeriemarkt (kişisel bakım, kozmetik ve sağlık marketi) konseptiyle dikkat çeken Rossmann, mağazalarında cilt ve vücut bakımı, ağız ve diş bakımı, saç bakımı, bebek bakımı, ithal ve yerli parfümler, organik gıda ürünleri, atıştırmalık gıda ürünleri, sağlık ve hijyen ürünleri, ev temizliği, ev idaresi, medya, kitap-kırtasiye, oyuncak, dekorasyon ve hediyelik eşya kategorileri mevcut. Tanınmış marka ve ürünlerini müşterilerine uygun fiyatlarla sunmayı ilke edinen Rossmann'ın, kendisine ait 40 civarında markası ve bu markalara bağlı 3000'e yakın ürünü mevcuttur. Bu ürünler üstün kalitelerinin yanı sıra çok uygun fiyatlarıyla da tüketicinin dikkatini çekiyor. Ayda bir milyonun üzerinde müşteriye ulaşıyoruz. Türkiye’ ye ve Türk insanına olan güvenimiz ile yatırımlar hızlıca devam etmek istemekteyiz.
 
HER AY YURT DIŞINDAN 40 TIR ÜRÜN GELİYOR 
 
Yurt dışı ve yurt içinden tedarik ettiğiniz ürünlerin sevkiyatını nasıl gerekçeleştiriyorsunuz? 
Satışını gerçekleştirdiğimiz ürünlerin %60 kadarı kendi ürünlerimizdir. Ürünlerin yurt dışı lojistik işlemleri ithalat ekibimiz tarafından yapılmaktadır. Hızı düşürmemek için was operasyonunu dahi kendi lojistik merkezimizde gerçekleştirmekteyiz. Ayda yurtdışından 40 tırlık ürün mal kabulü gerçekleştirmekteyiz. 200 civarında da yerli tedarikçimiz bulunmaktadır. Aylık ortalama 1.000 âdetin üzerinde sevkiyat yapmaktayız. İstanbul ve çevresi dağıtımları reklam logolarımız giydirildiği kiralık araçlar ile yapıyoruz. Bu sevkiyatlarda hantallığı ortadan kaldırmak için bu yılın başında sefer bazlı prim uygulamasına geçtik. Bu uygulama sonucu KPI’larda hızımızı %20 arttırdık. Yapısı bakımından büyük araçların kabul edilmemesi ve tonaj istiap haddi olması nedeniyle Ege bölgesi için özel parsiyel sistemini kurduk. Sipariş girişinden sonra ürünler hızlıca toparlanmakta. En geç saat 18:00’da lojistik merkezimizden
çıkan tırlar sabah en geç 05:00’da İzmir’de bulunan dağıtım merkezine ulaşmakta. Burada bizler için hazır bulunan dedike araçlara yüklenilmekte ve sabah 10:00’a kadar tüm mağazalarımıza ulaşmaktadır. Mağazaların depoları genelde küçük olduğu için tüm sevkiyatlarda geri dönüş yükleri alınmakta ve mağazalarımız rahatlatılmaktadır. Diğer bölgelere sevkiyatlar dedike araçlar ile gerçekleştirilmekte. 
2018 yılından başından itibaren “Nakliye Müşteri İlişkileri” sistemini başlattık. Lojistik ortağımız genelde gece yapılan sevkiyatlarda araç şoförlerini saat başı aramakta ve bize yine saat başı bilgisini vermektedir. Bu bilgi akışıyla olası şoförlerin uyumaları ya da boşa vakit geçirmeleri, araçta oluşabilecek arızaların geç öğrenilmesi gibi sıkıntılar ortadan kaldırarak, sevkiyatta mükemmellik seviyesine gelinmiştir. Şuanda sevkiyat KPI oranımız %99,7’dir. Mağaza siparişlerini aldıktan sonra 24 saat içinde mağazalarımıza ürünleri ulaştırmış oluyoruz. 24 saatte ulaştırma İstanbul’da olduğu gibi en uzak masafede bulunan mağazamız için geçerlidir.  
 
Ne tür hizmetler alıyorsunuz? İş ortaklarınızı nasıl seçiyorsunuz? 
Depolama işlemlerini kendi personelimiz ile yönetiyoruz. Yurt içi dağıtımda lojistik şirketlerinden destek alıyoruz. Lojistik iş ortağı seçerken en önemli kriterimiz güvendir. İş ortağımızın her koşulda yanımızda ve etik kriterlere uygun olmasını istiyoruz. İhale sürecinde birçok firma ile görüşüyoruz. Bir tane özmal aracı olmayan firmalar bile dağıtımımıza talip oldu. Büyük firmalar içinde düşük fiyatta teklif verende, kaliteyi göz önünde bulundurduk. Uygun fiyatlı ama zamanında ve eksiksiz sevkiyat gerçekleştiremeyecek firmalarının üstünü çizdik. Kazan-Kazan politikasını kendimize prensip edindik. Bu kapsamda bir işin maliyeti bize sunulan meblağının üzerinde olduğunu görünce, fiyatın yükseltilmesini istedik. Yurt içi dağıtımlarımızı 2 yıldır sektörün lider firmalarından Netlog ile gerçekleştiriyoruz. 
 
BÖLGESEL DEPOLAR AÇACAK 
 
Depolama alanında gündeminizde neler var? 
Depolamada hiper aktif bir süreç uyguluyoruz. Ürünler özelliklerine ayrı depolanmakta ve sevkiyatları da ayrı olarak yapılmaktadır. Ürün tedarik sürecinden itibaren hızlıca müşteriye ulaştırmak adına süreçlerimiz bulunmaktadır. Temmuz 2017’de yeni lojistik merkezimi Çayırova’da açtık. Bu merkez 14.500 m2 olup, toplam 20.000 bin önyüz bulunmaktadır. Şuanda 10.000 âdetin üzerinde SKU yönetebiliyoruz. Önümüzdeki süreçte bölge depoları açma girişimlerimiz olacaktır. Profesyonel olarak tedarik zinciri yöntemine de 2019 yılında geçeceğiz. 
 
Lojistik süreçlerde karşılaştığınız sorunlar neler? 
Sevkiyatlarda en kritik konu şoförün kalitesidir. Türlü bahaneler ile sizin bin bir emek ile uğraş verdiğiniz operasyonu bir anda darmadağın edebiliyorlar. Şoförler için ön mülakat diye adlandırabileceğimiz bir seçim yaptırımı yapıyoruz. Bizim onay vermediğimiz hiçbir şoföre iş vermiyoruz. Ayrıca karşılaşılan sorunlarda firmadan şoföre şer koymasını istiyor ve bir daha sevkiyat vermiyoruz. Lojistik iş ortağımızdan esnek olmasını, değişen ve yenilenen düzenlemelere ayak uydurmasını beklemekteyiz. Ayrıca lojistik iş ortağının sadece araç bulan nakliyeci olmadığının farkında olması gerekir. Süreci en başında itibaren sahiplenmeli, tüm destek ağını kurabilmeli, başarı ya da başarısızlıkta iş ortağımız olarak payını alabilmelidir. Sektörde yaşanan bir diğer sorun da güvenilir ve çalışkan insan kaynağıdır. Bu sektörde gece ya da gündüz diye bir zaman kavramı yoktur. Bu işten ekmeğini kazanmak isteyen herkese naçizane tavsiyem; 8 saat çalışırım, şu kadar da ekstra kazancım olur diye düşünüyorsanız bu işe hiç girişmeyin. Tarih bu mantıkla işe başlayıp, hüsrana uğrayan insan yığınıyla doludur. Lojistik alın terine haram bulaştırmayan aktörler ister.
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat