Banner


FLO, büyümeye lojistik iş ortaklarıyla birlikte koşuyor
Covid-19 sürecinde e-ticaret kanalında satışlarını 4 kat arttıran, e-ihracat alanında ise yeni pazarlara açılmaya hazırlanan FLO’nun başarısının sırrı doğru yönetilen lojistik operasyonlarında saklı. “FLO E-Ticaretin en büyük güçlerinden birisi, iki e-ticaret deposundaki ve 50’nin üzerinde mağazasındaki stoğu, e-ticaret sitesinde aynı anda satabilme becerisidir” diyen FLO Mağazacılık E-Ticaret, Bilgi ve Lojistik Genel Müdür Yardımcısı Erdem Çalışkan, hizmet aldıkları üç 3PL firmasıyla ise tek ekip şeklinde çalışıp, hedefe birlikte koştuklarını söyledi. 




Erdem Çalışkan2020 yılına ilişkin büyüme hedefiniz nedir? İş hacminiz koronavirüs salgınından nasıl etkilendi?
E-ticarette, 2019 yılını 0 büyüme ile kapattık, 2020’yi ise 0 büyüme ile kapatmayı öngörüyoruz. Koronavirüs salgını ile birlikte mağazalarımızdaki satışın kesintiye uğraması sonucunda mağazacılık alandaki sevkiyatlarımız azaldı. Ancak bu dönemde tüketicinin online kanallara daha çok yönelmesi ile birlikte, e-ticaret satışlarımızda özellikle bu pandemi döneminde geçen seneye göre 4 kat büyümeye ulaştık. FLO E-Ticaret olarak ise bu yıl 6 milyon çift ayakkabı satışı gerçekleştirmeyi planlıyoruz.
E-ticaret kanalında yaşanan beklenmedik hacim artışı, iki ayrı depoda 3PL firmalarca yürütülen e-ticaret depo operasyonlarımızda kapasite artışlarını gerektirdi. Depolarda salgının bulaşma ve yayılmasına karşın alınan önlemler azami seviyede ve çok hızlı bir şekilde yerine getirildi. Bu sayede şu ana kadar her iki 3PL firmamız da bu süreci kesintisiz olarak geçirebildi. 
 
3 TİP ÖDEME, 3 TİP TESLİMATLA ÇALIŞIYOR  
Kaç farklı teslimat türü kullanıyorsunuz? 
E-ticaret kanalında, ödeme tipine göre, kredi kartı, kapıda ödeme ve kapıda kredi kartı olmak üzere, üç ana ödeme tipinde çalıştık. Teslim şekli bazında, normal kargo hizmeti, express kargo hizmetiyle aynı gün teslimat ve son olarak mağazadan teslimat (Tıkla Gel Al) şeklinde teslimat türlerimiz var. 
 
E-ihracat alanında ne tür çalışmalar yürütüyorsunuz? 
E-ihracat konusunda özellikle 2020 yılında önemli ölçüde mesafe almaya başladık. Ali Express ile işbirliğimiz artarak devam ediyor, Fas’taki en büyük pazaryerinde ürünlerimizi satmaya başladık. Bunun yanında Avrupa pazarına da hem kendi web sitemiz hem de pazaryerleri üzerinden açılımlarımızı mayıs ayı içinde tamamlıyoruz. Ardından da, özellikle Ukrayna ve Türki Cumhuriyetler başta olmak üzere, yurtdışı açılıma devam edeceğiz. E-ticaretin yurtdışına açılması sürecinde, her proje bazında değerlendirme yapıp; e-ihracat (x-border) veya yurtdışı pazarda lokal operasyon tercihlerinden birini seçiyoruz. 
 
TÜM SÜREÇLER UÇTAN UCA YÖNETİLİYOR
Lojistik, depolama, dağıtım konusunda gerçekleştirdiğiniz iyileştirmelerden ve süreç yönetiminden söz eder misiniz?
FLO E-Ticaretin en büyük güçlerinden birisi, iki e-ticaret deposundaki ve 50’nin üzerinde mağazasındaki stoğu, e-ticaret sitesinde aynı anda satabilme becerisidir. Bu altyapı, FLO E-Ticarette yüksek stok, ürün ve numara bulunabilirliğin azami seviyede tutulması ve yüksek adette ürün çeşidinin sağlanması şeklinde, satışı arttırmakta ve müşteri memnuniyeti sağlamaktadır. İki deponun olması, satış dalgalanmaları, kampanya yüksek hacimlerinin karşılanmasını sağlamakta, ürün giriş ve çıkışlarında esneklik yaratmakta. 
E-ticaret lojistik sürecimizin tamamı, uçtan uca sistem üzerinden yürütülmekte, anlık olarak raporlanabilmekte ve lojistik içindeki tüm sistemler ve firmalar entegrasyon katmanları ile full entegre çalışmaktadır. Yakından performansını ölçebildiğimiz süreçlerimizin,  sürekli iyileştirme prensibi ile gelişmesine ve en iyi müşteri deneyimine ulaşması için var gücümüzle çaba harcıyoruz.
 
Depolama ve dağıtım alanında hangi firmalardan hizmet alıyorsunuz? Nasıl bir işbirliği içindesiniz? 
E-ticaret depo hizmetlerinde,  Ekol Lojistik ve Arvato Bertelsmann firmaları ile çalışıyoruz. E-ticaret dağıtımında ise Aras Kargo ile çalışıyoruz. Her üç şirket ile de sözleşme koşulları ve servis seviyesi anlaşmaları ile yürüttüğümüz, günlük olarak ortaklaşa koordine olduğumuz ve anlık olarak performansı ölçebildiğimiz bir ortamda çalışıyoruz. 3PL firmalar ile çalışma şeklimizde karşılıklı güven, anlayış, iletişim ve işbirliğini ön planda tutuyoruz, hep birlikte tek ekip şeklinde, hedefe birlikte koşuyoruz.
 
E-ticaret ve e-lojistiğin kesişme noktaları neler?
Açıkçası e-ticaretin lojistiğini, bir lojistik süreçten çok, bir satış operasyon süreci olarak görmek lazım, B2C işinin en önemli yanı bu.  Çünkü ürünün bulunması, fatura edilmesi, müşteriye teslim edilmesi, iade edilmesi gibi satış operasyonu süreçlerini e-ticaret lojistiği üstlenmektedir. Bir e-ticaret işinin sağlıklı olarak büyüyebilmesi için güvenilir, kapasite olarak esneyebilen, müşteriye iyi deneyim yaratan bir lojistik süreci şarttır. Maliyet boyutu ile baktığımızda, depo ve dağıtım operasyonlarının toplamında oluşan giderler, ciroya oranladığımızda önemli seviyelere çıkabilmektedir. Dolayısıyla bir B2C işinin başarılı olabilmesi için, lojistik maliyetlerinin de çok iyi yönetilmesi gerekmektedir. Özünde, lojistiği, e-ticaretin temel ve sonucu etkileyen en kritik süreçlerinden biri olarak görebiliriz, özellikle de B2B işlerine göre kıyasladığımız noktada. 
 
YENİ KARGO FİRMALARINA İHTİYAÇ VAR
E-ticaretteki gelişmeler lojistik sektörünü nasıl etkileyecek? 
Çok yakın gelecekte, pandemi sonrasında, e-ticarette büyümenin artarak devam etmesini bekliyoruz. İlk başta, omnichannel süreç ve teknolojilerinde hızlı bir ilerleme olmasını ve fiziksel mağazacılığın, online satış ve online satış sonrası sürecine monte olmasını bekliyoruz. Mağaza içine yapılacak yazılımlar ile online satış, mağazadan kargo, mağazadan saatli teslimat gibi deneyimler hızla hayatımıza girecektir. Müşteriye kargo teslimde, temassız teslim-tesellüm, temassız kapıda ödeme, teknolojilerinin de hızla gelişmesini bekliyoruz. Artan e-ticaret hacmi ile birlikte depo ve kargo şirketlerinin depo, paketleme otomasyonlarını arttırmasını, kargo firmalarının da daha çok sorter yatırımı yapmasını bekliyoruz.
Diğer yandan e-ticarette ciddi büyümenin yaşandığı bu günlerde, e-ticaret şirketlerinin büyümelerinin, depo ve dağıtım kapasiteleri ile limitli olacağının bilinmesi, bu çerçevede lojistik kapasitelerin arttırılmasına, yeni 3PL’lerin, özellikle de yeni B2C kargo firmalarının pazara girmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Ancak bu şekilde,  ülkemizde artan e-ticaret talebi düzenli ve kalıcı olarak karşılanabilecek, e-ticaret pazarının büyümesi sağlanacaktır.   
 

 




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat