e


Omsan tehlikeli madde taşımacılığına prestij kazandırıyor

Sağlık, emniyet ve çevre standartlarına uygun hizmetleri, ADR sertifikalı araçları ve deneyimli sürücüleriyle tehlikeli madde taşımacılığındaki başarısını aldığı altın pusula gibi ödüllerle de kanıtlayan Omsan Lojistik, 2011 yılında 246 milyon litre akaryakıt, 20 bin tonun üzerinde ise atık yağ taşıması gerçekleştirdi. 





kimyasal_dolumu.jpg

Omsan Lojistik Genel Müdürü Osman Küçükertan, Omsan’ın mevcut ADR uygulamaları ve bu uygulamalarla ilgili geliştirdiği şirket içi kültürü ile sektöre örnek olduğunu söyledi.

Tehlikeli madde taşımacılık sektörünün önde gelen oyuncularından Omsan Lojistik, ADR sertifikalı tankerleri ile dünyanın önde gelen akaryakıt firmalarının Türkiye genelindeki bayilerine sağlık, emniyet ve çevre standartlarına uygun olarak hizmet sunuyor. Akaryakıt taşımacılığı sektöründeki en önemli müşterilerinin Total olduğunu belirten Omsan Lojistik Genel Müdürü Osman Küçükertan, Total’in Gebze, Haramidere, İzmir, Antalya ve Mersin’deki terminallerinden Türkiye genelindeki bayilerine 2004 yılından bu yana özel eğitimli sürücüler ile hizmet sunduklarını söyledi. 2009’da yapılan yeni işbirliği kapsamında Total’e verdikleri hizmeti 30 araç ve 50 sürdürmeye devam ettiklerini dile getiren Küçükertan,” Total dışında Türkiye’de faaliyet gösteren diğer akaryakıt firmalarına da çeşitli dağıtım hizmetleri sunduklarını sunuyoruz. Omsan, 2011 yılında 246 milyon litre akaryakıt taşıması yapmıştır. Bu araçların tümü alüminyum tank olup, alttan dolum ve boşaltım sistemi ile tüm emniyet ve güvenlik donanımlarına sahiptir. Ayrıca Omsan, 2011 yılında 18 araç ve 36 personel ile 20.576 ton atık yağın toplanıp lisanslı atık yağ bertaraf tesislerine teslimatını gerçekleştirmiştir” dedi.  

 

Omsan şoförlerini dört dörtlük donatıyor

Tehlikeli madde taşımacılığında yapılan en ufak bir hatanın birçok insanın hayatını kaybetmesine ve çok önemli çevre kirliliğine yol açan kazalara neden olduğuna dikkat çeken Küçükertan, bu nedenle Omsan’ın ADR standartları gereği sürücü seçimlerini büyük bir titizlikle gerçekleştirdiğini söyledi. İş başı sürecinden önce 5 yıllık iş deneyimi şartının arandığını ifade eden Küçükertan şunları aktardı: “Omsan, sürücüleri sağlık taraması, psikoteknik testler gibi süreçlerden geçirdikten sonra bünyesinde istihdam etmektedir. Omsan’ın akaryakıt taşımacılığına yönelik operasyonlarında çalışacak olan sürücüler, operasyona dahil edilmeden önce yetkili eğitim firmaları tarafından; ADR, ilkyardım, sağlık, emniyet ve çevre, yorgunlukla mücadele, yangın, defansif sürüş teknikleri, dolum-boşaltım, anti-skid ve rollover eğitimleri almaktadırlar. Verilen eğitimler her sürücü için yıllık, iki yıllık ve üç yıllık gibi belirlenmiş periyotlar ile tekrarlanmaktadır. Omsan, mevcut ADR uygulamaları ve bu uygulamalarla ilgili geliştirdiği şirket içi kültürü sayesinde akaryakıt taşımacılığı konusunda hizmet veren diğer firmalara örnek teşkil etmektedir.”

 

Denetimsiz geçiş sektördeki adımları sekteye uğratır

Küçükertan, Türkiye’de tehlikeli madde taşımacılığı yapan araçların yeterli teknik donanıma sahip olmamaları ve sürücülerin, insan ve çevre sağlığı ile trafik güvenliği konularında ciddi bir eğitime tabi tutulmamalarının büyük problemler yarattığını bu nedenle de her sürücünün mutlaka psikoteknik testlerden başarıyla geçmesinin şart olduğunu söyledi. Diğer mesleklerde olduğu gibi tehlikeli madde taşımacılığında da profesyonel eğitimlerin alınması gerektiğini belirten Küçükertan, “İdari eğitim ve tekrar eğitim kursları düzenlenmeli, gelişen teknoloji ve kanun değişiklikleri hakkında gelişmelerle ilgili bilgilendirmeler yapılmalıdır. Tehlikeli madde taşımacılığı yapan firmaların bu tür eğitim programlarına katılmaları ve destek olmaları sağlanmalıdır” diye konuştu.  Avrupa Birliği normlarını sürdürmeyi hedefleyen Türkiye’nin tehlikeli madde taşımacılığı konusunda da uluslararası kuralları göz önünde bulundurarak gerekli her tür tedbiri almak zorunda olduğunu vurgulayan Küçükertan, “Türkiye’de Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkındaki Yönetmeliği’nin 1 Ocak 2014 yılına kadar kademeli olarak devreye girecek olması bu sektörde atılacak adımları sekteye uğratır. Şu da bir gerçek ki, çıkarılan yasalar ancak uygulanmaları durumunda bir şey ifade edebilir. Uygulamada öne çıkan husus ise denetimdir. Ülkemiz denetim konusunda ne yazık ki henüz yeterli seviyeye ulaşmamıştır” dedi.

 

PETDER’in profesyonel iş ortağı: Omsan

Temiz bir dünya ve yeşil bir gelecek için sorumluluk taşıyan Omsan’ın tehlikeli madde taşımacılığı konusunda uzman olduğu diğer bir alan ise atık yağ taşımacılığı. 2006 yılından bu yana Petrol Sanayi Derneği’nin (PETDER) lojistik iş ortağı olan Omsan, atık yağ üreticilerinden toplanan yağları İZAYDAŞ, çimento fabrikaları ve lisanslı atık yağ bertaraf tesislerine taşıyor. Bu alandaki tüm taşımalarını da atık yağ taşıma mevzuatına uygun araçlarla gerçekleştirdiklerini ifade eden Osman Küçükertan, “Omsan bu alandaki hizmetlerini yine sağlık, emniyet ve çevre kurallarına uygun olarak gerçekleştirmektedir. PETDER operasyonunda şirketimiz, 18 araç ve 36 personel ile hizmet vermektedir. Omsan, PETDER adına yılda 20,5 milyar metreküp suyu kirletebilecek atık motor yağlarının çevreye zarar vermeden toplanıp bertaraf edilmesini sağlamıştır. Toplamış olduğu toplam yağ miktarının enerji değeri 240 milyon kWh’dir. Bu miktar 35 bin kişinin bir yıllık elektrik enerjisi tüketimine eş değerdir” dedi. 

Türkiye’de tehlikeli madde taşımacılığı yapan araçların yeterli teknik donanıma sahip olmamaları ve sürücülerin, insan ve çevre sağlığı ile trafik güvenliği konularında ciddi bir eğitime tabi tutulmamaları ortaya büyük problemler çıkarmaktadır. Her sürücünün psiko-teknik testlerden başarıyla geçmesi şarttır. Diğer mesleklerde olduğu gibi bu alanda da profesyonel eğitimlerin alınması gerekmektedir.




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat