İçerde daralan ihracata tutundu
Türkiye'de son dönemde toplam iç talepte daralma yaşanmasına karşın, toplam ihracat içindeki payları itibarıyla birçok önemli sektör iç talepten kaynaklanan sorunu ihracatını artırarak aştı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlenen bilgilere göre, toplam talepteki daralmaya rağmen toplam ihracat, bu yılın Ocak-Eylül döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14 artarak 113 milyar dolara ulaştı. Söz konusu dönemde altın hariç ihracat artışı, yüzde 3,3 oldu.
Aynı dönemde toplam ihracattaki payı yüzde 8 olan demir-çelik sektörünün ihracatı, 2011 yılının 9 ayına göre yüzde 4 artarak, 8,7 milyar dolara çıktı.
Toplam ihracattaki payı yine yüzde 8 ve yıllık ihracat artışı yüzde 4 olan kazan, makine ve cihazlar, aletler ve parçaları ihracatı da 8,9 milyar dolara ulaştı.
Mineral yakıtlar, mineral yağlar ve müstahzarları, mumların anılan dönemde toplam ihracattaki payı yüzde 5, yıllık bazda ihracat artışı da yüzde 14,5 olarak gerçekleşti. Söz konusu fasılda bu dönemde 5,6 milyar dolarlık ihracat yapıldı.
Elektrikli makine ve cihazlar, aksam ve parçaları ihracatı da toplam iç talepteki durgunluğa karşın ihracatın arttığı fasıllar arasında yer aldı.
Bu yılın 9 ayında 6,9 milyar dolar ihracat yapan sektörün, ihracatındaki artış yüzde 10, toplam ihracat içindeki payı da yüzde 6 olarak hesaplandı.
''İçerde herkes frene bastı''
Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri (OAİB) Koordinatör Başkanı Ahmet Kahraman, otomotiv, hazır-giyim, kimya gibi sektörlerin Türkiye'nin ihracatı içinde önemli yeri olan sektörler olduğunu belirterek, ''Bu sektörlerdeki daralmalar Türkiye ihracatına çok daha fazla etki ediyor'' dedi.
Tüm sektörler açısından iç talepte bir daralma yaşandığını ifade eden Kahraman, bunun yanı sıra alacağı uzun vadeye yayılan satışların da iç talebi olumsuz etkilediğini dile getirdi.
Çek kanununda yapılan son düzenlemelerin de iç talebin daralmasında etkili olduğunu kaydeden Kahraman, ''Bu konuda esnaf mağdur, burada bir düzeltme bekliyoruz. Ekonomik suça ekonomik ceza mantığını destekliyoruz ancak çeklerle ilgili bazı caydırıcı şeyler yapmakta fayda var'' diye konuştu.
Kahraman, ekonomide frene basıldığı zaman tüm sektörlerin birden frene bastığını ve küçülmeyi tercih ettiklerini ifade ederek, iç talepteki daralmada bu durumun da etkili olduğunu sözlerine ekledi.
Bu arada Orta Vadeli Program'a (OVP) göre bu yıl iç talepte yüzde 0,1 daralma beklentisine karşın, ekonomik büyümeye en büyük katkı ihracattan geldi. 2013 yılında ise toplam iç talebin yüzde 4 artması öngörülüyor.