e
Banner


Tekstil ihracatındaki duraklama taşımacılıkla bağlantılı!

İki yıl önce dünya pazarlarındaki liderliğini Uzakdoğu ülkelerine kaptıran Türk tekstil sektörü ihracattaki en büyük sıkıntılardan birini de lojistik alanında yaşıyor.





tekstil_konferansi.jpg

Özellikle Avrupa’ya ihracatın kotalar ve yüksek vergiler nedeniyle frene bastığını söyleyen Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Genel Sekreteri Fevzi Çakmak, lojistik açıdan engellerin kaldırılması için girişimlerini sürdürdüklerini vurguladı.

Türkiye tekstil sektörünün tüm aktörleri CTN tarafından 16 Ekim’de Batu Logistics genel sponsorluğunda düzenlenen “Uluslararası Tekstilin Bugünü ve Yarını” konulu konferansta buluştu. Tekstil sektöründe sürdürülebilirlik, yenilikler ve yatırımların etkilerinin üzerinde durulduğu konferansta ana gündem maddelerinden biri de lojistikti.

Konferansta konuşan Uluslararası Nakliyeciler Derneği Genel Sekreteri Fevzi Çakmak, tekstil lojistiğindeki yenilikçi çözümler ve yaşanan sorunlar hakkında bilgi verdi. Türkiye’nin ihracat alanında hızla büyüyen sektörlerinden tekstilin, 2 yıl önce dünya pazarındaki birinciliğini Çin ve Uzakdoğu ülkelerine kaptırdığına işaret eden Çakmak, buna karşın sektörün son zamanlarda tedarik zinciri yönetimindeki başarısının da katkısı ile yeniden atağa geçtiğini aktardı. Çakmak, UND olarak sektörün önündeki lojistik engelleri kaldırmak için gerekli çabayı gösterdiklerine dikkat çekerek şöyle konuştu: “3 kıtada 77 ülkeye doğrudan hizmet götüren, toplam yatırımı 5 milyar doları aşan, yan sektörleri ile birlikte 500 bin kişiye istihdam sağlayan, Türkiye’nin toplam ihracatının yüzde 40’ını taşıyan, ülke ekonomisine her yıl ortalama 7-8 milyar dolar döviz kazandıran bir sektörüz. Tekstil sektöründe de hızlı ulaşımın ne kadar önemli olduğunun farkındayız. Bu nedenle sorunsuz işleyen tekstil lojistiği süreçlerinin firmaların cirosunu da doğrudan etkileyeceği gerçeğinden hareket ediyoruz.”
Pazar maliyetlerinin yüksekliğine de değinen Çakmak, maliyetleri fazlalaştıran en önemli unsurun vergi ve kotalar olduğunu belirterek, UND olarak TOBB ile beraber bu sorunu aşmak için gerekli çalışmaları yürüttüklerini ifade etti. Bakanlık ile de tekstil ihracatının önündeki kota engelinin kaldırılması yönünde görüştüklerinin altının çizen Çakmak, bu durumun sektör ihracatçısının menfaatine olacağını vurguladı.
Lojistikteki geleceğe dönük yol haritalarını çok önceden çizen Almanya, Romanya, Bulgaristan ve Ukrayna gibi ülkelerin tekstilde de bu durumu avantaja çevirdiklerine işaret eden Çakmak, sıranın Türkiye’ye geldiğini dile getirdi.

 

 

batu.jpg

Uluslararası Tekstilin Bugünü ve Yarını Konferansı’nın ana sponsorluğunu tekstil lojistiğine yön veren şirketlerden Batu Logistics üstlendi. 


 

 

 




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat