Bakan Ergün: Filyos lojistik alanı enerji üssü olacak!
Sanayi Bakanı Nihat Ergün, kurulacak endüstri bölgeleriyle yatırım önündeki tüm engellerin kaldırıldığını böylece diğer yatırımların da tetikleneceğini açıkladı.
Ergün, “Enerji yatırımları için daha da cazip ortamlar oluşturuldu. Diğer sektörlerimizi de tetikleyecek ve yatırımlar hızla büyüyecek. Tüm yatırımcılar, hiç tereddüt etmeden yapacakları yeni yatırımları kararlaştırsınlar ve yatırımlarını hayata geçirmek için de gerekli adımları atmaya başlasınlar” dedi.
Hükümet, Filyos ve Karapınar’da iki yeni endüstri bölgesi daha kuracak. Filyos’ta demir-çelik, çimento, tersane ve enerji santralleri başta olmak üzere karma endüstri bölgesi kurulurken Karapınar güneş enerjisinden elektrik üretecek yatırımlara üs olacak. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Karapınar’ın 8.5 milyar euroluk, Filyos’un ise 10.5 milyar dolarlık yatırım çekeceğini açıkladı. Yatırımların önünde engel bırakmayacaklarını bildiren Bakan Ergün, şöyle konuştu:
Teşvik genişliyor
İki önemli stratejik adım daha atıyoruz. Bunlar Filyos’a kurulacak Karma Endüstri Bölgesi ile Karapınar’da kurulacak İhtisas Endüstri Bölgesidir. Marmara’daki yatırımlara yakınlığı ve Karadeniz’de stratejik yerde olması Filyos Karma Endüstri Bölgesi’nin büyük yatırımlar açısından önemini ortaya koyuyor. Bu bölgelerdeki yatırımlar için yeni uygulamaya giren teşvik paketinin unsurlarını, Bakanlar Kurulu kararıyla genişletmeyi düşünüyoruz. ÇED raporları, diğer tüm ruhsatlar, üç ay gibi kısa bir sürede alınabilecek. Kamulaştırma ve altyapı bedellerini, bakanlık bütçesinden karşılamayı düşünüyoruz.
Kararlar Başbakanlık’ta
Filyos Endüstri Bölgesinde, 400 hektarlık bölüm sanayi alanı planlanacak. Ulaştırma Bakanlığı’nca yapılacak Filyos Limanı’nın bu bölgedeki yatırımlara olumlu bir katkı sunacağı ve bölgede sanayi altyapısına sahip alanların arzının aciliyet taşıdığı görüldü. Filyos bölgesi konumu itibariyle, deniz ulaşımının planlanan liman üzerinden kolaylıkla sağlanacak olması ve lojistik hizmetlerle öne çıkmaktadır. Yatırım beklentileri çok yönlü olup, özellikle demir-çelik, çimento, tersane ve enerji santrallerinde yoğunlaşıyor. Karapınar Endüstri Bölgesi ise güneş enerjisinden elektrik üretilecek yatırımlar için öncü bir adım olacak. Kararlar Başbakanlıkta onay bekliyor.
Güneş enerjisi üssü
Karapınar sahip olduğu yüksek güneş ışınım değerleriyle güneş enerjisinden elektrik üretilecek yatırımlar açısından önde gelen bölgelerden birisi. Karapınar’da 5 bin 971 hektarlık iki ayrı alanda endüstri bölgesi ilan edilmesi, bu bölgenin enerji sektörüne yönelik her türlü yatırım için kademeli olarak faaliyete geçirilmesi planlanıyor. Bölge kömüre dayalı termik santral yatırımlarını da elverişli. Endüstri bölgelerine gelecek yatırımcıların sektör ne olursa olsun ileri teknolojik yatırımlarla Ar-Ge’ye ağırlık verme zorunluluğu olması, teknoloji transferini hızlandıracak.