Metal Yapı lojistiği inovatif ve çevreci ortaklarla yürütüyor
18/03/2022 - 15:19:00
4 kıtada 1000'den fazla projeyi başarıyla tamamlayan Metal Yapı, yalın ve çevik lojistik yönetimiyle depolama, bekleme, taşıma gibi birçok alanda israfı bertaraf ederken, hizmet alımlarında inovatif ve çevreci şirketlerle yol alıyor. “Proje lojistiğinde imkansız diye bir şey yoktur” diyen Metal Yapı Lojistik Direktörü Aynur Altıntaş Tanaydın, lojistik partnerlerin dinamik ve çözüm odaklı olmasının imkansızı mümkün hale getirdiğini söyledi.
13 ülkede 16 şirket ve 7 şubeden oluşan Metal Yapı Holding, İstanbul’da iki ve Kiev'de bir olmak üzere, toplam 3 fabrika işletiyor. 300.000 m2/yıl cephe ve 20 bin ton çelik kapasitesiyle uluslararası bir sektör lideri olan şirket, 15 ülkeden 100’ü mühendis ve mimar olmak üzere 800'ü aşkın çalışanıyla faaliyet gösteriyor. 4 kıtada 1000'den fazla projeyi başarıyla tamamlayan Metal Yapı, bugün birçok ülkede 16 projeyi aynı anda devam ettiriyor. Son iki yıl içinde başlattığı dönüşümle lojistik süreçlerini yalın ve çevik bir yapıya kavuşturan şirket, yeşil lojistik uygulamalarına önem veriyor ve taşımalarda intermodal, demiryolu ve denizyolu modlarını kullanıyor. Metal Yapı Lojistik Direktörü Aynur Altıntaş Tanaydın, lojistikte başarıyı nasıl yakaladıklarını, hizmet alımlarını nasıl gerçekleştirdiklerini ve geleceğe ilişkin öngörülerini anlattı.
Metal Yapı hakkında bilgi vererek, yurt içinde ve dışında imza attığınız başarılı projelerden söz eder misiniz?
Metal Yapı, yüksek kaliteli cam cepheler, çatı pencereleri, hafif çelik yapılar ve mimari paslanmaz çelik işleri tasarlayan, üreten ve kuran uzman bir uluslararası cephe şirketidir. Metal Yapı, bu projeleri sistem tasarımı, imalat çizimleri, mühendislik hesapları, test, imalat ve montaj dahil tüm süreçleri ile kendi kendine entegre bir şekilde üstlenmektedir. Bu süreçler, her aşamada çevrimiçi izleme ve yönetimi kolaylaştıran özel tasarlanmış ERP yazılımı ile yönetilmektedir. Metal Yapı'nın sistem tasarım tecrübesi, vizyoner kurucumuzun 1960'ların sonlarında Türkiye'de iş kurmasıyla 50 yıla yayılıyor.
2017 yılından itibaren Ar-Ge merkezi olarak faaliyet gösteren şirketimiz, inovasyona odaklanarak, Ar-Ge altyapısına yatırım yaparak tasarımdan üretim ve uygulama aşamasına kadar olan süreçte maksimum verimlilikle katma değeri yüksek ürünler üretmektedir. Üstlenilen projeler için geliştirilen tüm sistemler Metal Yapı'ya aittir ve uluslararası kuruluşlarca belgelendirilmiştir.
Ulusal ve uluslararası arenada seçkin kadrosuyla tanınan ve tercih edilen Metal Yapı, yurtiçinde ve yurt dışında prestijli birçok projede yer almıştır. Aynı anda 10-15 ülkede proje yaptığımız için sürekli mevzuat güncellemesi yapıyoruz ve değişen güzergahları yakından takip ediyoruz. Çok ülkede ve çok fazla coğrafyada olmamız, hareket alanımızı da genişletiyor. Pandeminin olumsuz etkilerine rağmen sektörde daralma olduğu halde yeni projeler almaya devam ettik, üretimimizi ve ihracatımızı kesintisiz sürdürdük. Bugün Belçika, Fransa, İngiltere, İrlanda, Amerika, Fildişi, Azerbaycan, Lüksemburg, Almanya ve birçok ülkede aynı anda 16 projemiz devam etmektedir.
ÇEVRE DOSTU TAŞIMA MODLARINI KULLANIYOR
Metal yapı olarak lojistik süreçlerini nasıl yönetiyorsunuz?
Firmamız, iş süreçlerini sürekli olarak dönüştürmeyi ve genişletmeyi hedeflemekte ve dijital dönüşüme dinamik ekiplerimizle hızlı bir şekilde ayak uydurmaktadır. Dış ticaret ve lojistik faaliyetlerini tek çatı altında yöneten bir kabiliyete ve ekibe sahibiz. SAP sistemi, gümrük entegrasyon sistemi ve dijital yönetim sistemi ile dış ticaret ve lojistik süreçlerini kendi bünyemizde gerçekleştiriyoruz. Bu bize, maliyet tasarrufu, zaman tasarrufu, operasyonel mükemmellik, verimlilik artışı ve veri güvenliği sağladı. Bu sistemlerle ithalat, ihracat ve lojistik faaliyetlerimiz tüm proje grupları tarafından online izlenmektedir. Projeler için üretilen malzemelerin paketlenmesinden proje sahasına teslimine kadar olan süreç barkod okutularak sistem üstünden izlenebilir ve raporlanabilir.
Globalleşen dünyada işletmelerin rekabet avantajı yakalayabilmesi için maliyetlerini düşürmesi ve fiyat avantajı yakalayabilmesi gerekmektedir. Proje toplam maliyetleri içerisindeki lojistik maliyetlerinin payı ise günümüzde gitgide artmaktadır. Bundan dolayı lojistik faaliyetlerinin ayrıntılı birer maliyet kalemi olarak izlenmesi gerekmektedir. Lojistik maliyetlerinde yaşanabilecek en ufak bir iyileşme bile proje karını önemli oranlarda artırabilmektedir. Verimli performans ve zamanında teslimatın lojistik maliyetlerini azaltmak kadar hayati önem taşıdığını unutmamak gerekir. Yani, lojistik maliyetleri azaltmak uğruna verimlilik ve zamanında teslimattan vazgeçemezsiniz. Dolayısıyla maliyet yönetimi yaparken hem maliyeti hem de performansı göz önünde bulundurmalı ve bunları birbiriyle dengelemelisiniz. Lojistikte kilit olay, doğru zamanda doğru malzemeyi sorunsuz bir şekilde yerine ulaştırmaktır. Taşıma araçlarının doğru seçilmesi, maksimum verimlilikle yüklenmesi ve zamanında teslim edilmesi çok önemlidir. Bununla ilgili kendi bünyemizde geliştirdiğimiz araç yerleşim programı yazılımımız var. Bu programla, online sistem havuzunda sevke hazır bekleyen paketler doğru araç tipi seçilerek ve paket yerleşim optimizasyonu yapılarak doğru zamanda maksimum verimlilikle yüklenmektedir. Her yükleme verimlilik raporları ile takip edilip sürekli iyileştirilmektedir.
Ayrıca; Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın öngördüğü dönüşüm ve direktiflere tüm süreçlerimizde uyum için alt yapımızı hazırladık ve belgelendirme için çalışmalarımıza hız verdik. Yeşil lojistiğe katkı oranı yüksek olan ve çevre dostu alternatifler arasında ön planda olan intermodal, demiryolu ve denizyolu taşıma modlarını kullanıyoruz. Hedefimiz bu süreçlerde karbon salınımını minimum seviyelere indirmek ve sıfırlamak. Firmalarımızın bu süreçte gösterecekleri performans, rakiplerinin önüne geçmeleri için bir fırsat doğurabilir. Daha çevreci bir taşıma sistemi geliştirmek amacıyla çalıştığımız lojistik şirketleri konuya hassasiyetle yaklaşmakta ve dünyadaki uygulamaları yakından takip etmektedir.
Lojistik şirketlerinden hangi hizmetleri alıyorsunuz? Bu alana ilişkin bütçenizi nasıl belirliyorsunuz?
Taşıma hizmeti dışında dış kaynak kullanmıyoruz. Üstlenmiş olduğumuz her projenin ürün tipine ve ülke şartlarına uygun lojistik bütçesini, proje başlamadan önce hizmet sağlayıcı firmalarımızdan aldığımız verilerle hazırlıyoruz. Taşımaların başlaması ile birlikte güncel olarak bütçe revizyonları yapıp sapmaları takip ediyoruz. Alınması gereken tedbirleri geç kalmadan alıyoruz. Çalıştığımız lojistik şirketlerine kamyoncu gözüyle bakmıyoruz. Projenin başından sonuna kadar çözüm ortağımız olmalarını olumlu olumsuz yaşanan süreçleri bizimle birlikte hissetmelerini ve doğru aksiyon almamız için destek olmalarını bekliyoruz. Bu frekansı yakaladığımız firmalarla uzun yıllar uzun soluklu çalışmalar yapıyoruz.
ÇEVİK VE YALIN LOJİSTİK YÖNETİMİNE GEÇTİ
Proje lojistiğinin riskleri ve kuralları neler? Metal yapı olarak hizmet alırken nelere dikkat ediyorsunuz?
Proje lojistiğinde süre ve maliyet ön plandadır. Bugüne kadar yaşadığımız tecrübelere dayanarak söylüyorum, proje lojistiğinde imkansız diye bir şey yoktur. Lojistik partnerlerinizin dinamik ve çözüm odaklı olması imkansızı mümkün hale getirmektedir. Bunu sağlayabilmek için proje başlamadan önce güzergâhların ve taşıma modlarının taşınacak yük için uygun olup olmadığına dair lojistik sağlayıcılarımızla çok derin araştırmalar yapıyoruz. Her proje için bir taşıma metodolojisi hazırlıyoruz. Oluşabilecek olası olumsuz şartlara göre alternatif planlarla ilerliyoruz.
Amacımız ve hedefimiz geleneksel lojistik yöntemlerinden sıyrılıp insana bağlı olmayan kendi kendini yönetebilen yalın ve çevik lojistik yöntemlerine geçmekti. Son iki yıl içinde bu sistemi tamamen kurduk. Bildiğiniz gibi yalın lojistik, toplam maliyetlerin minimize edildiği, her türlü israfın önüne geçildiği, lojistik operasyonda her işin bir defa ve doğru yapılmasını ilke edinen, sürekli gelişme ve iyileşme odaklı bir yaklaşımdır. Yalın lojistikte yer alan “depolama israfları, bekleme israfları, taşıma israfları” gibi unsurlar kurduğumuz sistemle bertaraf edilmektedir.
Projelerimizin taşıma aşamasına gelmesi minimum 6 ay maksimun 2 sene sürmektedir. Sözleşme imzası ile birlikte konsept projelendirme süreci başlayıp, kullanılacak sistemin testlerinin yapılması ve müşteri onaylarının alınması sonrası imalat projelendirme süreci ve imalatın başlaması uzun bir süreç. Sözleşme imzasında hesaplanan lojistik bütçesi, proje başladığında özellikle son iki yıl içinde yaşanan pandemi sürecinde yüksek oranda değişkenlik göstermektedir.
Hizmet almak üzere seçtiğimiz lojistik firmalarından şu şartları arıyoruz:
1.Hızlı aksiyon alabilme yeteneği.
2.Alternatif çözümler üretebilme ve sunabilme kabiliyeti.
3.Heyecanlı ve dinamik ekip.
4.Karbon ayak izinin azaltılması için aldıkları önlemler ve uygulamaları.
5. Filolarındaki özmal araçların tamamının Euro 6 belgeli olması, yeni nesil düşük emisyon değerlerine sahip, AD Blue sistemli çevreci araçlar ile faaliyet göstermeleri.
6. Öncelikli olarak feribot ve devamında tren taşıma modlarını kullanmaları.
7. İngiltere özelinde, Fors sistemine dahil araçlarının olması.
8. Fors Silver belgesi ile çevreye duyarlı, düşük emisyonlu araçlar, personel ve ekipmanlar ile Londra şehir içi ve çevresine, çevreye duyarlı taşıma hizmeti sunabilme ayrıcalıklarının bulunması.
LOJİSTİK ŞİRKETLERİ ‘DİJİTAL YOL HARİTASI’ OLUŞTURMALI
Lojistik süreçlerde karşılaştığınız en temel sorunlar neler? Bu sorunların çözümüne yönelik lojistik şirketlerinden beklentileriniz neler?
Pandemi ile birlikte lojistikte çeşitli duraksama ve engellerle karşılaştık ve bu etkenlerin hem operasyonel işleyiş ve verimlilik hem de maliyetler üzerindeki negatif etkilerine karşı çözüm yaratmaya çalıştık. Lojistik sektöründe her kırılganlık ihracata direkt olarak yansıyor. Bu süreçte en büyük sorun denizyolu taşımasında ekipman sıkıntısı, limanların kapatılması ve bütçe maliyetlerinin normalin dışında artış göstermesi oldu.
Türkiye lojistik sektörünün GSYH içerisindeki payının yaklaşık yüzde 12 olduğu kabul ediliyor. Sektörün ekonomik büyüklüğünün yarısı doğrudan lojistik hizmeti sağlayan firmaların faaliyetlerinden, diğer yarısı ise bizim gibi mal ticareti yapan firmaların kendi bünyelerinde gerçekleştirdiği lojistik faaliyetlerden kaynaklanıyor. Ekonomiye katkısı bu kadar yüksek olan bu çok paydaşlı sektörün, dış ticaretin gerçekleşmesindeki iskelet görevi düşünüldüğünde sektörü iyileştiren veya aksatan faktörlerin ekonomide çarpan etkisi olacağını görmek zor değil.
Her lojistik firması kendi durumunu çok iyi analiz ederek, gerçek ihtiyaçlarını belirlemeli. Firmaların genel bir “dijital yol haritası” olmalı. Geleneksel taşıma yaklaşımının bırakıldığı müşterilere özel hizmetin çok değer kazanacağı bir döneme girdik. Bu da, beraberinde taşınan malın ve ülkenin özelliklerine göre lojistikte uzmanlaşmayı getiriyor. İnovatif yaklaşımları takip etmelerini ve uygulamaya geçirmelerini tavsiye ediyoruz.
Lojistik maliyet verilerini elde etmek önemli bir şeydir, ancak ondan yararlanmak için iyi analiz ve ölçümler yapmak gerekir. Maliyetlerin ve verimliliğin izlenebileceği sistemler oluşturulmalı. Maliyetler kontrolden çıktığında bu sistem sizlere alarm verecektir.
PANDEMİDE DOĞRU PLANLAMA VE PARTNER SEÇİMİ BAŞARIYI GETİRDİ
Gerçekleştirdikleri projelerden lojistiğe ilişkin dikkat çekici detayları da paylaşan Aynur Altıntaş Tanaydın, şunları aktardı: “Projelerimizin hepsi bizim için çok özel ve önemli. Pandemi sürecinde kesintisiz lojistik hizmeti verdiğimiz Fransa, İngiltere, Belçika, Rusya, İrlanda ve Nijerya projelerimizden bahsetmek istiyorum. Vaka sayılarının artış gösterdiği riskli zamanlarda proje sahalarında çalışmalar durdurulmuştu. Bu süreçte firmamızda almış olduğumuz pandemi önlemleri nedeniyle vaka sayılarını minimum seviyelerde tuttuk. Bu tedbirimiz üretimimizin devamını sağladı. Şantiyelerin kapalı olduğu sürede projelerimizin üretimlerini gerçekleştirip taşıma firmalarımızın hızlı aksiyon alabilme yeteneği ile araçlarımızı yükledik ve alternatif taşıma modlarıyla durmaksızın sevkiyatlarını gerçekleştirdik. Şantiye sahalarının açılması ile birlikte çok yakın bir konumda bekleyen malzemeler hızlı bir şekilde sahalara teslim edildi. Pandeminin sıkıntılı ve kısıtlı şartlarına rağmen, doğru yapılan planlama ve doğru seçilen partnerlerle projelerin sorunsuz tamamlanmasını sağladık.”