e


Feta Tekstil lojistiği de kalite süzgecinden geçiriyor
Inspire markasıyla sunduğu ürünleriyle yurtiçinde olduğu kadar dış pazarlarda da geniş bir müşteri portföyüne ulaşan Feta Tekstil, lojistik süreçlerini merkezinden koordine ediyor. “Altın kuralımız, istenilen ürünü, istenilen zaman ve kalitede alıcısına teslim etmek” diyen Feta Tekstil Yöneticisi Cemal Bulut, süreç ve kalite kontrolünü lojistikte de ilk sıraya yerleştirdiklerini, özellikle ihracatta tecrübeli şirketlerle çalıştıklarını söylüyor.




feta_tekstilSipariş üzerine üretim yapan, proje bazlı çalışan bir şirket olan Feta Tekstil, Inspire markalı ürünleriyle hem Türkiye hem de yurtdışında vitrinlere çıkıyor. Dış giyim üzerine tüm ürünleri üreten şirketin en çok yoğunlaştığı alan ise özel okullar kıyafetleri. Bu alanda kalitesini ispatlayan ve müşteri yelpazesini her geçen gün genişleten Feta Tekstil’in cirosunun yüzde 50’si de yurtdışı satışlarından geliyor.
Tedarik zincirinin her halkasında oldukça titiz bir duruş sergileyen şirket, kendi kalite ve standartlarından hem üretimde, hem de lojistik süreçlerde taviz vermiyor. Tedarikçilerinin de hassasiyetlerini bildiklerini vurgulayan Feta Tekstil Yöneticisi Cemal Bulut, ürünlerin kalite kontrol sürecinden geçtikten sonra depoya alındığını aktarıyor. Bulut, bazı durumlarda direk tedarikçilerden üreticilere de transferler yaptıklarının altını çizerken, ürünlerin %75-80’lik kısmını fason olarak ürettiklerini, geri kalan kısmı ise kumaş ve aksesuarı satarak finishli ürün teslim aldıklarını belirtiyor.
Hammadde ve mamul ürün sevkiyatı için lojistik şirketlerinden hizmet aldıklarını anlatan Bulut, şu detayları aktarıyor: “Mamul ürünün yaklaşık %40’lık kısmını direk müşteri adresine sevk ediyoruz. Geri kalan %60’lık kısmı mamul depoya alıyoruz. Mamul ürünlerin depolanması için bir lojistik firmasından hizmet alıyoruz. Lojistik şirketleri bize koli bazında hizmet veriyor.”

Feta Tekstil’in üretim süreçleri ve satış kanalları hakkında bilgi alabilir miyiz?
Firmamız kendine has özellikleri ve kalitesi olan dokuma ve örme kumaşları anlaşmalı fabrikalarda ürettiriyor. Kumaş kalitesine uygun aksesuar tedarikini de uluslararası çalışmalarıyla kendisini ispatlamış kurumlardan yapmaktayız. Şirketimizde numune modeller üretilirken, alınan siparişlerin kesimi kendi kesimhanemizde yapılıyor. Kesimi yapılan ürünler fasona çıkılarak ürettiriliyor. Şirket bünyesinde Planlama&Kalite Kontrol birimi bulunuyor. Fasona çıkılan işleri üretim biriminden bağımsız olarak bu birim de takip ediyor.
Dış giyim üzerine tüm ürünleri üretmekle beraber, en çok ciro yaptığımız ürünlerimiz; T-shirt, Sweat, Eşofman, Pantolon, Etek, Mont’lardır. Ürünleri sattığımız sürekli satış mağazamız bulunmamakta. Okul sezonu başladığında ortalama 25 noktada iki aylık perakende satış hizmeti vermekteyiz. Bazı kurumların ürünleri internetteki e-satış sayfamızdan her an yapılabiliyor. Yurtdışında herhangi bir satış organizasyonumuz yok. Yurtdışına yaptığımız satışlarda da Türkiye teslimi çalışmaktayız.

ORTA AVRUPA ve AMERİKA’YA YOĞUNLAŞACAK

İhracat operasyonlarınızdan söz eder misiniz? Mevcut ve öne çıkan pazarlarınız hangileri?
Ciromuzun %50’ye yakın kısmı yurtdışına yaptığımız satışlardan oluşuyor. Yurtdışı siparişlerimiz özellikle Balkanlar, Afrika ve Orta Asya’da yoğunlaşmakta. Önümüzdeki dönemde Orta Avrupa ve Amerika’ya yönelik pazarlama faaliyetlerimizi artırmayı planlıyoruz. Hedeflerimiz doğrultusunda yurtdışı ziyaretleri ve pazarlama faaliyetlerimiz de devam ediyor. Ayrıca özellikle Afrika’da büyümeye devam edeceğiz. Rusya ve Ortadoğu da orta vadeli açılmayı planladığımız bölgeler arasında. Yine e-satış da büyümeyi planladığımız projelerimiz arasında yer alıyor.

Ürünlerinizin taşıma sürecinde yıllık ne kadar tonajlık bir çalışma gerçekleşiyor? Bu doğrultuda toplam maliyetlerinizin içerisinde lojistik maliyetlerinizin tutarını değerlendirebilir misiniz?
Nakliye ve depolama için metreküp hesaplamasıyla fiyat belirliyoruz. Yaklaşık 17.000 koli mamul ürün işlemi gerçekleşmekte (koli ebatları: 60*40*30). Bu ürünlerin yaklaşık 10.000 kolisi sevk edilmeden önce lojistik firmasında depolanırken; muhtelif üreticilerden gelip aynı müşteriye ait siparişler birleştirilerek belirlenmiş zamanda sevkiyatı gerçekleştiriliyor. Lojistik firması koli bazında siparişleri hazırlayıp sevkiyatı gerçekleştirebiliyor. Fakat koli içi işlemler söz konusu olduğunda sıkıntılar yaşandığından dolayı, bu işlemleri şirket olarak merkezden kendi elemanlarımız marifetiyle yürütmekteyiz. Bu şartlarda aldığımız lojistik hizmetlerin (nakliye dahil) genel giderlere oranı ise %2 civarında seyrediyor.

Feta Tekstil’in lojistik süreçlerdeki altın kuralları neler? Lojistik partnerlerinizi hangi kriterler çerçevesinde seçiyorsunuz?
Tekstil sektörü emek yoğun bir alan olduğu için en önemli risk zamanında ürün teslimidir. Ürün kalitesi her halükarda standartların altına düşmemelidir. Haliyle altın kural: istenilen ürünü, istenilen zamanda ve istenilen kalitede alıcısına teslim etmektir. Çok geniş bir kitlenin çok eskiye dayanan alışkanlıklarından etkilenen bir alan olması nedeniyle piyasada şifahi işlem çokça yapılmakta. Yazılı kültür ve entegre yazılım ağı kullanımı pek yaygın olmadığından dolayı işlerin takibi özellikle bazı alanlarda emek yoğun bir şekilde yapılıyor. Mesela fasona çıkılan işlerin takibi bunlardan birisi... Emek yoğun alan olmasının zorunlu neticelerinden birisi de süreçlerin devamlı bir şekilde kontrol altında olmasını gerektirmesidir. Süreç kontrolü ve kalite kontrol sektörün olmazsa olmazlarındandır. Yanlış üretimin telafisi zaman ve maliyet açısından çok külfetli olduğu için süreç takibinin çok dikkatli ve sürekli yapılması gerekiyor. Biz de partnerlerimizi seçerken belirttiğimiz bu kriterlere göre seçiyoruz. Özellikle ihracat tecrübesi olan, belli kalite ve standartları yakalamış olmalarını önemsiyoruz.

EN BÜYÜK SORUN TECRÜBELİ ÇALIŞAN EKSİKLİĞİ

Taşıma maliyetlerindeki değişimlerin doğurduğu farklılıkları gidermek ve hizmet kalitesini yükseltmek için lojistik sektöründen ve ilgili kamu kuruluşlarından beklentileriniz neler?
Tekstil lojistiğinde en önemli sorun, sektörü bilen tecrübeli çalışanların bulunmaması veya yeterli olmamasıdır diye düşünüyoruz. Lojistik firmaları düşük kâr marjlarıyla işlem yaptıkları için bir alanda tecrübeli eleman yerine, her alanda bir şeyler yapabilen daha az maliyetli işçi çalıştırmaktalar. Verilen hizmetler genel itibari ile nakliye ve depolamayla sınırlı kalıyor. Koli içi kontroller ve kalite kontrol konularında sorunlar yaşıyoruz. Lojistik firmalarından güvenilir geri dönüşler alamadığımız için kontrolle ilgili süreçlerin tamamını kendimiz takip ediyoruz. Güvenilir, tecrübeli, kalifiye elemanlarla hizmet veren bir lojistik firması olması durumunda memnuniyetle bazı işlerimizi outsource yapabileceğimizi söyleyebiliriz.




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat