e
Banner


Kiğılı CEO'su Hilal Suerdem'in lojistik vitrini
Trendlere göre her sezon yenilediği koleksiyonu ile erkek giyiminin önde gelen markalarından olan Kiğılı, Türkiye ve yurtdışında toplam 220 mağazası ile hizmet veriyor. Lojistik süreçlerini ‘müşteriyi asla geri çevirmeyecek’ bir sistem üzerine inşa eden Kiğılı, kurduğu merkez sayesinde depolamadan nakliyeye tüm aşamaları kendi yönetiyor. Kiğılı CEO'su Hilal Suerdem yıllık yaklaşık 5 milyon adet askılı/kolili ürün taşıması gerçekleştirdiklerini açıklıyor.




kiÄ�ılı_CEOKiğılı, 1938’de erkek kumaşı satışı ile başlayan girişimciliğinden bugüne, sadece erkek hazır giyim üretimi ve perakendeciliğine odaklanarak kalitesinde fark yaratmayı amaçlıyor. Müşteri memnuniyeti adına yapılan titiz çalışmalar nedeniyle, Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği tarafından, 2010 yılında düzenlenen, 13. AMPD ödüllerinde “Yılın En İyi Perakende Kuruluşu” ve “Perakendede Yılın Teknoloji Uygulaması” ödüllerini alan, 2011’de, Singapur’da düzenlenen Asya-Pasifik Perakendeciler Zirvesi’nde, 17 ülke arasında  “Mükemmel Müşteri Hizmeti” ödülüne layık görülen, birçok kez vitrin tasarım yarışmasında birinci seçilen Kiğılı, aynı zamanda İtibar Endeksi 2012 raporunda en itibarlı şirketler arasında ilk 10 içerisinde yer alan tek erkek giyim markası oldu.
Müşterilerine sundukları kaliteyi en üst düzeyde tutarak itibarlarını korumaya devam ettiklerini söyleyen Kiğılı CEO’su Hilal Suerdem, ISO 9001-2008 Uluslararası Kalite Standardı Belgesi’ne de sahip. Gerek mağazacılık organizasyonlarında, gerekse üretim aşamalarında rantabl olmaya özen gösterdiklerini, bunun bir yansıması olarak lojistik süreçlerini de kendilerinin üstlendiğini aktaran Suerdem, bu alandaki yapılanmalarını ve izledikleri stratejileri UTA Lojistik’e anlattı.  

Erkek giyimin öncü markası Kiğılı, bugün nasıl bir ürün yelpazesiyle kaç noktada müşterilerine ulaşıyor?
Kiğılı’da 48 ana kalem ürün satmaktayız. Günümüz trendlerine göre her sezon yenilenen koleksiyonumuzla bir erkeğin tüm ihtiyaçlarını karşılayacak ürün grubuna sahibiz. Giyim olarak her bedene uygun takım elbise, ceket, gömlek, pantolon, triko, sweat shirt, mont-kaban üretimimiz bulunmakta. Aksesuarlarda ise kemer, cüzdan, atkı, kol düğmesi, kravat, şapka, çanta üzerine hizmet veriyoruz.
Kiğılı olarak bugün 220 mağaza ile müşterilerimize ulaşıyoruz. Bunun 17’sini yurtdışındaki mağazalarımız oluşturuyor, 29 da cornerimiz var. Türkiye’nin hemen her ilinde mağazalaşmamız söz konusu. İstanbul’da 48 mağazamızla hizmet veriyoruz, Türkiye’nin sadece 10 ilinde yokuz. Hedefimiz yakın zamanda bu illerde de var olmak.

Türk tekstil sektörünün kan kaybettiği 2012 yılı Kiğılı açısından nasıl geçti?
Organize perakende sektörü geçen yıla göre yüzde 7 oranında artış gösterdi. Ama hazır giyim alt kırılımına baktığımızda yüzde 9’luk bir artış seyrediyor. Kiğılı olarak 2012’ye baktığımızda çok daha hareketli ve hızlı bir yıl geçirdik. 2012 yılı ilk 9 aylık performansımızda, hedeflediğimiz cirolara ulaşabildik. Ama aynı zamanda, tüm süreçlerimizde daha kontrollü olduğumuz bir yıl oldu. 2012 yılında Türkiye Cumhuriyetleri Azerbaycan’da mağazalaşmaya gittik.

ÇİN’DE MAĞAZA AÇMA HAZIRLIĞINDA

2013’e yönelik hedefleriniz ve gündeminizdeki yatırımlara yönelik bilgi verir misiniz?
2013 yılı için, yüzde 12 büyüme hedefliyoruz. Yurtiçinde yeni açılacak AVM’lerle birlikte büyümemiz devam ediyor olacak. Lokasyon seçiminde daha titiz davranacağız. Verimlilik açısından, kan kaybettiren lokasyondaki mağazalarımızdan gerekirse vazgeçeceğiz. Gerek mağazacılık organizasyonumuzda, gerekse üretim planlama süreçlerimizde rantabl olmaya özen göstereceğiz.
2013 yılında yeni mağaza açılışlarımız, hem yurtiçinde, hem de yurtdışında devam edecek. 2013 yılında açılması planlanan bazı büyük ölçekli AVM’lerde yerimizi belirledik. Verimliliği olmayan 6 mağazayı kapadık. Yurtiçi ve yurtdışında toplam 25 mağaza planlıyoruz. Ayrıca, yatırımlarımızın büyük çoğunluğu, yeni açılacak yurtiçi ve yurtdışı mağazacılık organizasyonlarımıza olacaktır. 2013 yılında en önemli hedefimiz Uzakdoğu’da Çin’de mağazalaşma olacak. Bununla birlikte, AKADEMİ KİĞILI’ya ciddi yatırım yapacağız. Uzaktan eğitim sisteminin tüm altyapı çalışmaları tamamlandı. Tüm çalışanlarımız, güncel eğitimleri internet üzerinden alabilecekler. 2013’teki amacımız insana yatırım olacak.

LOJİSTİK AKIŞIN SATIR BAŞLARI

Lojistik süreçlerinizi nasıl yönetiyorsunuz? Ürünlerinizin depolanması, gümrüklenmesi ve katma değerli hizmetler konusunda da lojistik şirketlerinden istifade ediyor musunuz?
 Kiğılı merkezimizde lojistik departmanımız var. Partnerimiz yok, lojistik süreçlerini kendi bünyemizde yönetiyoruz. Altın kuralımız ürünün imal edildiği gibi temiz ve hasarsız mağazaya ulaşması, ürünün kötü şartlarda stoklanması ve sevkiyatının önüne geçiyoruz.
Lojistik süreçlerimizde öncelikle üretici firmalara gidecek kumaşların depolanması ve gönderimi yapılır. Daha sonra tedarikçi firmalardan gelen ürünler, irsaliye bazında kontrol edilerek teslim alınır. Teslim alınan ürünlerin doğru bir şekilde stok girişleri yapılır ve uygun bir şekilde depolanır. Ürün müdürlerinden gelen dağılım ve talimatlara göre hazırlanan ürün, ambalaj malzemesi, kırtasiye malzemesi ve benzeri malzemelerin dağılımı ve sevkiyatı yapılır. Kalan ürünler uygun bir şekilde depolanır. Son olarak da bölge depoları, mağazalar ve diğer birimler arasındaki ürün akışı, rotasyon, iade alımı, kargo gönderimi ve tüm lojistik akışı sağlanır.   

YILLIK 5 MİLYON TONLUK YÜK TRAFİĞİ
Ürünlerinizin taşıma sürecinde yıllık ne kadar tonajlık bir çalışma gerçekleşiyor? Hangi taşıma modlarına başvuruyorsunuz?
Takribi 5 milyon adet askılı/kolili ürün çalışması gerçekleşiyor. Daha çok karayolu taşımacılığı yapıyoruz. Küçük kutuları da profesyonel kargo şirketleri ile yapıyoruz. Lojistik giderimiz de yüzde 1 civarında seyrediyor. 

Lojistik süreçlerinizde en fazla hangi sorunlarla karşılaşıyorsunuz? Bu konuda sektör şirketlerinden ve kamu temsilcilerinden beklentileriniz neler?
Yurtdışı ülkelerinde gümrük mevzuatlarına göre ilerlemek önemli. Yurtiçinde ise maliyetleri en aza indirmek için, hızı arttırmak ve nakliyede büyük araçların tercih edilmesi gerekiyor. Bizim çözümlerimizden biri, araçların aynı güzergah üzerinde büyük araçlarla birçok Kiğılı mağazasına uğramasını sağlamak. Böylelikle lojistik masraflarımızı bir anlamda eksiltebiliyoruz. Enerji ve girdi maliyetlerinin düşürülmesi ve lojistik yapılandırmalarda ana kalemler için vergi istisnası getirilmesi kamu kuruluşlarından beklentilerimiz arasında.




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat