2023’te limanlardaki kapasite ihtiyacı 1.3 milyar tona çıkacak
10/02/2016 - 14:29:00
TÜRKLİM Genel Kurulu’nda konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Kıyı Yapıları ve Tersaneler Genel Müdürü Hızır Reis Deniz, “2023’te 500 milyar dolarlık hedefe ulaşabilirsek, limanlarda ihtiyaç duyacağımız kapasite de yıllık 1.3 milyar ton olacaktır. Şu an kurulu kapasitemiz 948 milyon ton ve bu kapasitenin %43.7’sini kullanıyoruz. Limanlar büyüyor, çünkü hedefler değişti” dedi.
TÜRKLİM 19. Genel Kurul toplantısı 22 Ocak’ta Mariott Otel’de yapıldı. Toplantıya TÜRKLİM üyelerinin yanı sıra Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Kıyı Yapıları ve Tersaneler Genel Müdürü Hızır Reis Deniz, Koster Armatörleri ve İşletmecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Çakır, İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu da katıldı.
8.2 MİLYON TEU KONTEYNER ELLEÇLENDİ
TÜRKLİM Genel Sekreteri İrfan Bilgin açılışta yaptığı konuşmada, 2015’te limanlarda elleçlenen konteyner miktarında bir önceki yıla göre %2,5’lik bir düşüş yaşandığını söyledi. 2015’te tüm Türkiye limanlarında 8.203.511 TEU’luk bir elleçleme yapıldığını aktaran Bilgin, bunun %90’ının TÜRKLİM üyeleri tarafından gerçekleştirildiğini belirtti. Bilgin, “2015’te bir önceki yıla göre TÜRKLİM üyelerinin yaptığı taşımalarda genel kargoda %4 bir azalma yaşanırken, sıvı kimyasal elleçlemelerinde %7, sıvı petrol ürünlerinde ise artış görüldü. Ro-Ro taşımalarında ise TÜRKLİM üyeleri 2015 yılında 286.534 araç elleçledi” dedi. TÜRKLİM’in çalışanları eğiten ve bilgilendiren bir kuruluş olduğunu vurgulayan Bilgin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Geçen yıl personel sınav ve belgelendirme merkezi olarak limanlardan 796 operatörü belgelendirdik 2014 yılı başında akredite olmamızdan sonra bugüne kadar verdiğimiz mesleki yeterlilik sertifikası sayısı 944 oldu. Kariyer-Port kapsamında hazırladığımız ve akredite olduğumuz 7 mesleğe ilave olarak geçtiğimiz yıl Kasım ayında gerçekleşen işaretçi, araç yükleme operatörü, kapı kanter görevlisi, terminal çekici operatörü ve liman planlama uzmanı mesleklerinin ulusal yeterliliklerini hazırladık ve TÜRKAK denetiminde bu mesleklerden akredite olduk. Yapılacak MHK denetiminden sonra akredite olduğumuz meslek sayısı 11 olacak. Bu 11 meslekle birlikte operasyon sahasında bakımcılar hariç tüm meslekleri kapsar duruma geliyoruz. Türkiye’de liman operatörlerini eğiten bir kuruluşun bulunmaması ve limanlarımız üzerindeki eğitim yükünü azaltmak maksadıyla ortaya koyduğumuz TÜRKLİM eğitim merkezi kurulması projesi kapsamında kaynak bulma arayışlarımız devam ediyor. Bu konuda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve İstanbul Kalkınma Ajansı’yla temaslarımız oldu. Ayrıca 2015’te derneğimizin her yıl bir sektör raporu yayınlaması stratejisi doğrultusunda Türk Limancılık Sektörü Raporu’nu yayınladık.”
DTO İLE İLİŞKİLERİMİZİ GÜÇLENDİRİYORUZ
TÜRKLİM Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Kenan Selçuk ise, İstanbul dışında yapılan Yönetim Kurulu toplantılarına katılanlara teşekkür ederek, 2016’da da aynı desteği görmek istediğini söyledi. Konuşmasında TÜRKLİM’in İMEAK Deniz Ticaret Odası ile olan ilişkilerine de değinen Selçuk, “Zaten üyelerimiz aynı zamanda İMEAK Deniz Ticaret Odası üyesi. Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Metin Kalkavan bize hakikaten çok destek oluyor, kendisiyle sürekli görüşüyoruz. Kendilerine açmadığımız yeni projelerimiz var. Açtığımız zaman mutlaka daha fazla destek olacaklar. İlişkilerimizin daha da gelişeceğine eminim” dedi.
LİMANLAR BÜYÜYOR
ÇÜNKÜ HEDEFLER DEĞİŞTİ
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Kıyı Yapıları ve Tersaneler Genel Müdürü Hızır Reis Deniz de, TÜRKLİM faaliyetlerinin bakanlık tarafından takip edildiğini ve toplantılarda paylaşılan sorunların bizzat Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’a iletildiğini ifade etti. Türkiye’de ciddi bir ekonomik hareketliliğin olduğunu vurgulayan Deniz, sözlerini şöyle sürdürdü: “2023’te 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmamız için her yıl ’lik bir ihracat artışı sağlamamız gerekiyor. Eğer 500 milyar dolarlık hedefe ulaşabilirsek limanlarda ihtiyaç duyacağımız kapasite de yıllık 1.3 milyar ton olacaktır. Şu an kurulu kapasitemiz 948 milyon ton ve bu kapasitenin %43.7’sini kullanıyoruz. Çok ciddi bir artış var. Limanlar büyüyor, çünkü hedefler değişti. Ciddi bir ekonomik hareketlilik var. Yerleştirilen yük miktarı arttı, ama limanların teknolojik büyümesini sağlamamız lazım. Notlarımızı aldık, eğer kamuda imar planı gibi bir çalışmanız varsa öncelikle gidip görüşün. Zaman maliyetini gözardı etmeyin. Kapımız her zaman sizlere açık. İşi çok bildiğimizden değil, ama denizi sevdiğimizden dolayı buradayız.”
TÜRKİYE LİMANLARI
İYİ PERFORMANS GÖSTERİLİYOR
KOSDER Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Çakır ise, yaptığı konuşmada gemi sahipleriyle liman işletmecilerinin stratejik bir ortak olduklarını söyledi. Bölge ve dünya limanlarıyla kıyaslandığında Türkiye limanlarının çok iyi bir performans gösterdiğinin altını çizen Çakır, şunları belirtti: “Ancak üzerinde durulması gereken, gemilerin limanlarda bekleme süreleri. Örneğin hazırlık mektubunu Cuma günü limana veren bir gemi rıhtım müsait olsa bile Pazartesi veya Salı gününü beklemek zorunda kalmakta. Bunun çeşitli sebepleri var. Bunlardan birisi de gümrük muamelelerinin, mesaisi ve evrak tekamülünün yapılmaması. Bu gecikmeler ciddi bir ekonomik kayıp yaratmakta. Bunun üzerine gidilerek gerekli idari tedbirler alınmalı. Limanlarımızın kapasite ve altyapı olarak geçmiş yıllarla kıyasladığında çok büyük bir gelişim gösterdiği açık. Geçtiğimiz süreçte 10 bin tonluk gemi Türkiye limanlarına yanaştığında 10-15 gün limanda beklemek zorunda kalıyordu. Ancak bugün bu süreç makul hatta uluslararası standartlara yaklaşmış durumda. Bu takdire şayan bir durum. Yine limanlarda yaşanan kazalarda da ciddi anlamda azalma olduğunu görmekteyiz. Diğer yandan İMEAK Deniz Ticaret Odası’nda meslek grupları iyi bir şekilde temsil ediliyor. Ancak bu noktada, limanlardan hizmet alan ağırlıklı armatörleri temsil eden meslek gruplarıyla hiç olmazsa senede bir istişare toplantısı yapılmasını öneriyorum.”
DEVLET DENİZCİ OLURSA DENİZCİLİK OLUR
Devletin denizcilik sektörüne destek olması gerektiğini vurgulayan İMEAK Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu da, “Biz armatörler bitiyoruz. Türkiye’nin deniz ticaret filosunun zaten biliyorsunuz, bundan 2-3 ay evvel 9 milyon ton diyorduk. 27 milyon Türk sahipli yabancı bayraklı gemi vardı. Yabancı bayrakta olan gemi kapasitesi bugün 19 milyon ton. Geçmişe baktığımızda devlet denizci olursa denizcilik olur. O olmazsa olmaz. Devlet politikasında denizci devlet olacak. Maalesef bugün devlet politikasında denizciliğin yeri yok. Denizcilik sektörü teşvik gören sektör değildir. Denizcilik sektörü ne yapmış? Bugün dünyanın her köşesinde Türk bayrağını sallandırıyorlar. 2023 hedeflerinde cari açığı neyle kapatacağız? MARLİM dedik, TÜRKLİM dedik sizi birleştirme yoluna soktuk. Özelleştirmenin fişeğini biz yaptık. Biz limanlar özelleştirilsin dediğimiz zaman STK’lerden tehdit mektupları aldık. O zamanlar rakibim diye boş limana gemiler yanaştırılmıyordu. O günlerden bu günlere geldik. Hep beraber birlik içerisinde bu sektörü daha da ileriye götürmemiz gerekiyor” dedi.
LİMAN OTORİTESİ OLUŞTURULMALI
Türkiye’de uzun zamandır liman otoritesinde bir eksiklik olduğunu ancak bu konuda hala adım atılamadığını vurgulayan Poliport Genel Müdürü Fırat Yemeniciler ise şunları söyledi: “Bir liman idaresinin kurulması birçok sorunun çözülmesine imkan sağlayacaktır. Bunun için Türkiye’ye özgü ve özel sektörün de içinde olduğu bir liman otorite modelinin mutlaka ve biran önce hayata geçirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu olmazsa önümüzdeki yıllarda başta Kocaeli bölgesindeki işletmeler olmak üzere, birçok işletme büyük sıkıntılar yaşayacaktır. Liman başkanlığının açıklamasına göre, Kocaeli’nin ilan edilmiş kapasitesi 80 milyon tondur. Bugün limanlardaki kapasite 64 milyon tona ulaşmış durumda. Önümüzdeki yıllarda mevcut terminaller büyütülmezse yaşanacak yoğunluk nedeniyle gemiler yaşanacak iskele bulamayacaklar. Bu konuda biran önce çözüm üretilmesi gerekiyor.”