e
Banner


OMSAN yeşil dönüşümü tüm süreçlerine yaydı
OMSAN, Türkiye’de lojistik sektöründe GRI – G4 ilkelerine göre hazırlanmış sürdürülebilirlik raporunu yayınlayan ilk şirket. 




omsan_yesil“Amacımız sektördeki çevre duyarlılığını artırmak ve bu konuda öncülük etmek" diyen OMSAN Lojistik Genel Müdürü Osman Küçükertan, yeşil araç teknolojilerinin kullanılması, çevreye daha az zarar veren ulaşım yollarının tercih edilmesi, çalışanları bilinçlendirme eğitimleri ve yeşil bina uygulamalarının hayata geçirdikleri birkaç projeden biri olduğunu söylüyor.  
 
Çevre bilincinin oluşturulmasında öncü olmayı ve gelecek nesillere mümkün olduğunca temiz bir dünya bırakmayı hedefleyen OMSAN, yeşil lojistik konusunda sektörün öncü marklarından biri. Karbon salımını azaltmak için taşıma modları arasında değişim yapılması ve çevreye daha az zarar veren modların tercih edilmesi, çevre dostu motor ve araç teknolojilerinin tercih edilmesi, sevkiyat planlarının yeniden düzenlenmesi, sürücülere sürüş eğitimleri verilmesi, beyaz ve mavi yaka çalışanları bilinçlendirmeye yönelik eğitimler düzenlenmesi ve yeşil bina uygulamaları OMSAN’ın yeşil lojistik adına hayata geçirdiği operasyonlardan bazıları. 
 
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK RAPORUNU YAYINLADI 
OMSAN’ın üzerinde önemle durduğu konuların başında sürdürülebilirlik geliyor. OMSAN’ın başarıyı sadece finansal başarılarıyla sınırlı görmediğini vurgulayan OMSAN Lojistik Genel Müdürü Osman Küçükertan, “OMSAN sosyal ve çevresel sorumluluk uygulamaları ile parçası olduğu toplumun sürdürülebilir kalkınmasına destek olmayı hedeflemektedir” diyor. İlk küresel Türk lojistik şirketi olma vizyonu ile hareket eden OMSAN’ın, şeffaflık ve sürdürülebilirlik konularında son derece kısıtlı bilginin paylaşıldığı lojistik sektörüne sürdürülebilirlik konusunda öncülük ettiğini vurgulayan Küçükertan, şunları aktarıyor: “OMSAN, yayınladığı Sürdürülebilirlik Raporu ile sürdürülebilir politika ve uygulamalarını, ekonomik, sosyal ve çevresel performans sonuçlarını tüm paydaşları ile paylaşmıştır. Dün¬ya genelinde kabul görmüş bir standart olan Küresel Raporlama Girişimi’nin (Global Reporting Initiative - GRI) G4 Raporlama Standardı baz alınarak hazırlanan raporda, OMSAN’ın sürdürülebilirlik performansı tüm sonuçlarıyla açıklandı. Böylece OMSAN, Türkiye’de lojistik sektöründe, GRI – G4 ilkelerine göre hazırlanmış ilk sürdürülebilirlik raporunu yayınladı.” 
 
SÜRÜŞ SİMÜLATÖRÜ İLE 
KARBON SALIMINI AZALTIYOR 
T.C. Kalkınma Bakanlığı ve İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) mali desteğiyle OMSAN mühendisleri tarafından geliştirilen Emniyetli ve Ekonomik Sürüş Simülatörü de, OMSAN’ın karbon salımını azaltmak için hizmete sunduğu en etkili projelerden biri. Bu projenin Türkiye’de bir ilk olduğunun altını çizen Küçükertan, “Bu proje kapsamında oluşturulan simülatör ile sürücülerin yetkinliği artırılarak yakıt sarfiyatının azaltılması, kazaların / hasarların (özellikle akaryakıt ve tehlikeli madde taşımacılığında) en aza indirilmesi, karbon salımının azaltılması ve sürüş hatalarından kaynaklı araç ve ekipmanlarda (lastik, balata vb.) meydana gelen aşınma ve yıpranmaların minimal ölçeğe indirilmesi hedeflenmekte. Simülatör eğitimleri tüm OMSAN şoförlerine verilmekte ve bir sosyal sorumluluk projesi olarak sektör içinde çalışan diğer şoförlerin ve şoför adaylarının hizmetine de sunulmakta” diyor. 
Küçükertan, OMSAN’ın Emniyetli ve Ekonomik Sürüş Simülatörü ile birçok ödülün sahibi olduğunu vurgulayarak şunları aktarıyor: “OMSAN, Logitrans Transport Lojistik Fuarı kapsamında 2015 yılında düzenlenen Atlas Lojistik Ödülleri Yarışması’nda Emniyetli ve Ekonomik Sürüş Simülatörü ile Jüri Özel Ödülü’ne layık görüldü. Yine 2015 yılında OMSAN, Emniyetli ve Ekonomik Sürüş Simülatörü’nün çevresel katkıları sebebiyle, Fransa merkezli Otherways Management & Consulting Association  tarafından düzenlenen bir organizasyonda, uluslararası düzeyde saygın bir çevre ödülü olan ‘The Green Era Award’ ödülünü almaya hak kazandı. OMSAN, bu ödülü kazanan ilk ve tek Türk lojistik firması oldu. Ayrıca OMSAN, Emniyetli ve Ekonomik Sürüş Simülatörü ile uluslararası ‘Brandon Hall Group Excellence in Technology’ Ödülleri’nde ‘Öğrenim ve Gelişimde Mükemmellik’ kategorisinde Bronz ödülün sahibi oldu.” 
OMSAN’ın çevrenin korunmasına katkıda bulunan bir diğeri projesi ise 2010 yılında devreye aldığı “Arabam Tatilde” projesi. OMSAN bu proje kapsamında müşterilerinin araçlarını İstanbul ve Ankara’dan Bodrum, Antalya, İzmir ve Dalaman’a taşıyor. Küçükertan, “Her bir tırın 8 araç taşıma kapasitesi sayesinde toplam yakıt tüketimi ve havaya salınan egzoz dumanı azaltılarak çevrenin daha az kirlenmesi sağlanmakta” diyor. 
 
30 BİN ARACI DEMİRYOLUYLA TAŞIYOR 
Çevreci ve rekabetçi uygulamalarına bir yenisini daha ekleyen OMSAN, Romanya’da Piteşti ve Köstence Limanı arasındaki otomobil taşımaları ile Piteşti / Romanya – Köseköy/ Kocaeli arasında otomobil taşımalarını oto-taşıma vagonları ile gerçekleştiriyor. Küçükertan, OMSAN olarak blok tren taşımacılığı kapsamında yılda ortalama 30.000 araç taşıması gerçekleştirdiklerinin altını çiziyor. 
 
GERİ DÖNÜŞÜM LOJİSTİĞİYLE 
ÇEVREYE DEV HİZMET
OMSAN Lojistik, “Geri Dönüşüm Lojistiği” faaliyetleriyle de çevreye katkı sağlıyor. Şirket, petrol ürünlerinin ve madeni yağların kullanımı sırasında ve kullanım sonrasında oluşan atıkların toplanması, taşınması, depolanması ve bertarafı ile ilgili Petrol Sanayi Derneği tarafından 2004 yılında başlatılan “Atık Yağların Yönetimi” projesine, 2006’dan itibaren nakliyeden sorumlu iş ortağı olarak destek veriyor.  Küçükertan, “OMSAN; tümü atık yağ taşıma mevzuatına uygun tankerleri ile PETDER adına atık yağ üreticilerinden atık yağların toplanıp İZAYDAŞ, çimento fabrikaları  ve bertaraf tesislerine taşınması hizmetini, Tehlikeli Maddelerin Karayolu İle Taşınması Yönetmeliği’ne uygun lisanslı özel ekipmanlı araçlarla gerçekleştirmekte ve araçların hareketini uydu üzerinden takip etmekte” diyor.  
 
TOTAL VE AİR LIQUIDE TAŞIMALARI OMSAN’A EMANET 
OMSAN, akaryakıt taşımacılığı kapsamında sektördeki birçok önemli firmaya hizmet sunuyor. Osman Küçükertan, OMSAN’ın, TOTAL Türkiye için çeşitli terminallerden, Türkiye genelindeki istasyon ve şantiyelerine 2004 yılından bu yana özel eğitimli sürücüleri ile ADR yönetmeliği ve SEÇ (Sağlık-Emniyet-Çevre) standartlarına uygun olarak akaryakıt taşımacılığı hizmeti sunduğunu söylüyor. Küçükertan, OMSAN’ın TOTAL Oil Türkiye’ye verdiği akaryakıt taşımacılığı hizmetlerindeki yüksek emniyet standartları nedeniyle, “Emniyet Performansı En Yüksek Nakliye Müteahhidi” ödülünü aldığını aktarıyor. Hizmet sundukları bir diğer firmanın ise Air Liquide olduğunu belirten Küçükertan, “OMSAN, Air Liquide’in Ankara/Polatlı ve İzmir Tesisleri’nden Türkiye genelindeki müşterilerine 2012 yılından bu yana özel eğitimli sürücüleri ile ADR yönetmeliği ve SEÇ (Sağlık-Emniyet-Çevre) standartlarına uygun olarak endüstriyel sıvılaştırılmış gaz (oksijen, azot ve argon) taşımacılığı hizmeti sunmaktadır. Air Liquide Türkiye, operasyonlarının başlangıcından beri Air Liquide araçları ile kazasız olarak yapılan ve önemli bir referans olarak kabul edilen 1 milyon kilometre sınırının aşılması nedeniyle almış olduğu HSE (Sağlık - Emniyet – Çevre) ödülündeki payından ve desteğinden ötürü iş ortağı olarak OMSAN’a 2015 yılında teşekkür belgesi vermiştir” diyor. 
 
 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat