e
Banner


Nestlé dağıtımdaki ayak izini intermodalle siliyor
2050 yılında karbon emisyonunu sıfıra indirmeyi taahhüt eden Nestlé, tedarik zinciri süreçlerini ve lojistik operasyonlarını buna göre dizayn ediyor. İthalat taşımalarının yüzde 28’ini oluşturan intermodalin payını daha da yukarıya taşıyacaklarını açıklayan Nestlé Türkiye Planlama ve Dağıtım Direktörü Mehmet Ali Keleş, LNG ve CNG’li araçlarla sevkiyat oranlarını arttıracaklarını söylüyor.




NestleNestlé hakkında bilgi vererek, üretim ve satış ağından söz eder misiniz? 
 
Nestlé’nin 156 yıl önce İsviçre’de başlayan hikayesi, aslında insani çabaya dayanan, bilimsel bir keşif hikayesi. Bugün dünyanın lider gıda şirketi haline gelen Nestlé’nin kuruluşu, Henri Nestlé’nin prematüre bir bebeğin anne sütü ile beslenemediğini öğrenmesi üzerine, “Farine Lactée” adında ilk süt bazlı bebek mamasını geliştirerek bir bebeğin hayatını kurtarmasıyla başladı. İlham veren öykü; tüm dünyada “bugünün ve gelecek nesillerin yaşam kalitesini arttırmak için gıdanın gücünü ortaya çıkarma” amacıyla 186 ülkede faaliyet gösteren Nestlé’nin üretim anlayışının temelini oluşturuyor. Türkiye’de 116 yıllık birikimle faaliyetlerini sürdüren Nestlé, ürünlerini; Bursa’da bulunan 5 fabrikasında üretiyor.
 
DEPOLAMADA WMS MODÜLÜNÜ KULLANIYOR 
 
Nestlé olarak tedarik zinciri ve lojistik süreçlerinizi nasıl yönetiyorsunuz? 
 
Lojistik operasyonlarımızı Gebze’de bulunan ana dağıtım merkezimizden ve Türkiye geneline yayılmış üç bölge depomuzdan yapıyoruz. Ayrıca medikal ürünlerin ve evcil hayvan ürünleri için iki spesifik kategori depomuz mevcut. 
Karacabey’de ürettiğimiz ürünleri depolarımız üzerinden distribütörümüze ve zincir mağazalarımızın merkez depolarına ulaştırıyoruz. Tüm depolama süreçlerimizi WMS modülleriyle yönetiyoruz.  
Fabrikamızdan tam tır siparişlerimizi direkt müşterilerimize ulaştırıyor ve ithal ettiğimiz ürünlerde intermodal taşımacılık yöntemini sıklıkla kullanıyoruz. CNG ve LNG gibi daha düşük emisyon oranlarına sahip yakıtları kullanan araçlarla ürünlerimizin dağıtılmasına öncelik veriyoruz. Daha verimli bir operasyon için, ürün paletizasyonlarımızı ve araç planlama yöntemlerimizi geliştiriyoruz.
 
Hammadde ve ürün taşımalarınızı hangi taşıma modlarıyla gerçekleştiriyorsunuz? 
 
Sürdürülebilirlik için dış ticaret alanında en çok katkı sağlayabilecek yöntemlerden bir tanesi lojistikte intermodal taşıma türünü tercih etmek. Son 12 ayda kullanılan intermodal, toplam ithalatımızın yüzde 28’ini oluşturuyor. Aynı zamanda lokasyona bağlı olarak kara, demir ve deniz yolu ile ticaretimiz değişkenlik gösteriyor. 
Bitmiş ürünlerimizin depolar arası transferinde ve müşterilerimize ulaştırılmasındaysa ağırlıklı olarak FTL yöntemini tercih ediyoruz. Medikal ürünlerin ufak hacimli dağıtımlarında parsiyel sevk kullanıyoruz. 
Yurt içine tamamen, ihracattaysa büyük bir oranda paletli sevkiyat gerçekleştiriyoruz. Bu nedenle ağırlıklı olarak çatal ataşmanlı sipariş toplama, istifleme aracı veya forklift gibi elleçleme ekipmanları kullanmaktayız. Dökme koli ile sevkiyat yaptığımız bazı ihracatlardaysa kelepçe ataşmanı kullanıyoruz. 
 
3PL TEDARİKÇİLERLE ÇALIŞIYOR 
 
Lojistik şirketlerinden ne tür hizmetler alıyorsunuz? Çalıştığınız şirketleri hangi kriterlere göre seçiyorsunuz? 
 
Depolama ve dağıtım operasyonlarımızı 3PL tedarikçilerimiz aracılığıyla gerçekleştiriyoruz ancak tüm süreçlerin tam merkezinde yer alıyoruz. Tüm operasyonlarımızda Nestlé standartları paralelinde ve beklenen verimlilik seviyesinde yürütüldüğünü denetleyen personelimiz bulunuyor. 
Tedarikçilerimizi belirlenmesinde Nestlé kalite ve iş güvenliği standartlarına uyum, müşteri odaklılık, operasyonel verimlilik ve maliyet karar verici unsurlar arasında yer alıyor.
 
Nestlé’nin lojistik ajandasında neler var? 
 
Lojistik ajandamızı üç ana başlık altında özetleyebiliriz. İlki kaynakların daha verimli kullanılmasını içeriyor. Palet dizaynlarında ve araç planlama algoritmalarımızdaki iyileştirmelerle araç doluluklarımızı yılda ortalama 200 baz puan arttırıyoruz. 
Daha yalın bir lojistik altyapısına ulaşmak bir diğer maddemiz. Dağıtım ağımızı sadeleştirerek daha az sayıda noktadan daha verimli bir operasyonla müşterilerimize ulaşmak stratejimizden biri.  
Dağıtım operasyonları, yapısı gereği en çok karbon emisyonuna neden olan alanlardan. Bu alanda yapacağımız iyileştirmelerin gerek şirketimizin sürdürülebilirlik hedefleri için gerekse daha yaşanabilir bir gelecek için değerinin farkındayız. Bu bilinçle intermodal taşımacılık kullanımının ve LNG/CNG kullanan araçlarla sevkiyatların arttırılmasını hedefliyoruz. 
Endüstri liderleriyle elektrikli çekici ve Bio LNG gibi daha çevre dostu teknolojilerin ülkemizdeki altyapısının kurulması ve yaygınlaştırılması için çalışmalar yürütüyoruz. 
Bütün bunlara ek olarak teknolojiden maksimum seviyede faydalanarak, dijitalleşmeyle süreçlerimizi daha yalınlaştırarak kağıt kullanımını ortadan kaldırmak, tüm süreçlerimizi izlenebilir hale getirmek de diğer önemli önceliklerimizden.
 
GIDA LOJİSTİĞİNDE ZİNCİRİN KIRILMAMASI ÇOK ÖNEMLİ! 
 
Gıda lojistiğinin kuralları ve zorlukları neler? 
 
Gıda lojistiği çok hassas bir konu. Sıcaklık kontrolü gerektiren zincirlerde tüm süreç boyunca aynı ısıyı ve nemi korumak şart. Bu zincir, hammadde tedariğinden başlayarak üretimden ara nakliyeye depolamadan müşterilerimizin raflarına kadar uzanıyor. 
Sıcaklık ve nemi doğru izleme, haritalama ve ölçme sistemleriyle destek gerektiriyor. Raf ömrü ve tavsiye edilen tüketim tarihine uygunluğun takip edilmesi de gıda ürünlerini diğer ürünlerden ayıran bir özellik. Raf ömrü takip stratejisi doğrultusunda ürünlerin toplandığından ve sevk edildiğinden emin olunmalı. Zararlı ile mücadele ve iyi depolama uygulamaları da göz ardı edilmemeli. Operasyonlarımızın tüm bu gereksinimler paralelinde yürütüldüğünü takip etmek için periyodik denetlemeler büyük önem taşıyor. 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat