e


Continental’de hedef Türkiye’nin her noktasına 2 saatte teslimat
2025 için en büyük ideallerinin Türkiye’nin her noktasına 2 saatte teslimat yapmak olduğunu belirten Continental Tedarik Zinciri Müdürü Nihan Çavuşlar, “Bu hedefi bugünün koşullarına bakarak asla koyamazdık, ama biliyorsunuz ancak iddialı hedefler koyarsak fark yaratan çözümlere ulaşabiliriz” dedi. 
 




continentalDünya çapında en büyük kamyon, otobüs ve endüstriyel lastik üreticilerinden biri olan Continental, sürekli gelişen ve büyüyen geniş ürün yelpazesi, hizmetleri ve çözümleri ile faaliyet gösteriyor. İlk sökülebilir jantları, ilk çevre dostu binek lastiği üreten Continental, 2016 yılında elde ettiği 40.5 milyar euroluk ciro ile dünyanın ilk 3 otomotiv tedarikçisinden biri. 1961 yılından sonra başta Avrupa ve Amerika olmak üzere dünyaya açılan, 2008 yılından beri ise Türkiye’de direkt faaliyet gösteren Continental, bugün 56 ülkede ve 427 farklı lokasyonda 220 binden fazla çalışanıyla hizmet veriyor.
 
9 FABRİKADAN LASTİK TEDARİK EDİYOR 
Continental Tedarik Zinciri Müdürü Nihan Çavuşlar, fren sistemleri, motor sistemleri, yakıt tedariki, iç aksamlar, lastik dahil bir aracın maliyetini yaklaşık %25’ini oluşturan tüm otomotiv parçalarını ürettiklerini söyledi. Dünyada 30’a yakın araç üreticisi için orijinal ekipman geliştirdiklerini vurgulayan Çavuşlar, bu markalar içinde hem BMW, Mercedes gibi dünya hem de Tofaş, Karsan gibi ulusal markaların bulunduğunu aktardı.  
Avrupa’da Almanya, Fransa, Portekiz’in de içinde olduğu 9 farklı fabrikadan lastik tedarik ettiklerini vurgulayan Nihan Çavuşlar, “Fabrikalardan depolarımıza veya müşterilerimize doğrudan sevkiyatlar yapıyoruz. Türkiye operasyonumuzda hem yenileme pazarına hem de orjinal ekipman pazarına lastik tedarik ediyoruz. Bu konuya gösterdiğimiz hassasiyetin de karşılığını alıyoruz” dedi. 
 
MÜŞTERİLERİNE YAKIN DURUYOR 
Türkiye’de 3 depoları bulunduğunu ve 3 farklı lojistik firması ile çalıştıklarını aktaran Çavuşlar, hizmet aldıkları şirketleri nasıl seçtiklerini şöyle özetliyor: “Depolama ve dağıtım hizmeti aldığımız firmaları uzun bir ihale süreci ve detaylı analizler sonucu belirliyoruz. Bu anlamda ilk 3 kriterimizi şöyle sıralayabilirim. Birincisi, Türkiye’nin her yerini kapsayan dağıtım ağının ve farklı illerde depo opsiyonunun olup olmadığına bakıyoruz. İkincisi, lastik tecrübesi var mı, üçüncüsü ise maliyet ve hizmet dengesi doğru mu? Depolamadan örnek verecek olursak; Türkiye yenileme pazarında bizim için en optimum dağıtım noktası Gebze iken, orijinal ekipman pazarında otomotiv üreticisi müşterilerimize daha yakın lokasyonlarda olmayı tercih ediyoruz. Bu şekilde müşterilerimizin anlık talep artışlarına daha hızlı cevap veriyor ve daha esnek bir tedarik zinciri yönetimi sağlayabiliyoruz.” 
 
ÇALIŞMALARININ MEYVELERİNİ TOPLUYOR 
Lojistik alanındaki güçlü yapılanmaları ve yürüttükleri çalışmaların meyvelerini de topladıklarını vurgulayan Çavuşlar, bu kapsamda kısa süre önce Tofaş tarafından zamanında devreye alma, değişken taleplere cevap verme kriterleri dikkate alınarak “İşbirliği ve Geliştirme Ödülüne” layık görüldüklerini söyledi. Nihan Çavuşlar, Tofaş’tan ödül almalarını sağlayan başarı sürecini ise şöyle özetledi: “Tofaş’a fabrikasına çok yakın lokasyonda bir depomuz var. Bu sayede anlık talep artışlarına cevap verebiliyoruz. Fakat bu yıl Tofaş’ta öngörülemeyen ve çok kısa sürede talep artışları oldu. Bu talebi karşılamak için hem biz hem de fabrikalarımız alarma geçti. Kalıpların devreye alınması, üretim hattının değiştirilmesi, lojistik tarafında da çift şoförle ekspres taşımalarla, üretim hattını durdurmadan bu kriz sürecini başarıyla yönettik.” 
 
nihan_cavuslar_continentalİDEALİ ENGELLEYEN 3 ANA KISIT VAR 
“Continental olarak lojistik felsefemiz önce sektörün ve şirketimizin idealini hayal etmek, sonra da bizi ideale götürecek gelecek adımlarımızı planlamak ve buna engel olan unsurları ortadan kaldırmak” diyen Nihan Çavuşlar, 2025 için en büyük ideallerinin Türkiye’nin her noktasına 2 saatte teslimat yapmak olduğunu söyledi. Bunun iddialı bir hedef olduğunu bildiklerini vurgulayan Çavuşlar, “Bu hedefi bugünün koşullarına bakarak asla koyamazdık, ama biliyorsunuz ancak iddialı hedefler koyarsak fark yaratan çözümlere ulaşabiliriz” dedi. 
Geleceğin lojistiğini inşa ederken bir taraftan da sektör kısıtlarının nasıl üstesinden gelineceğini düşündüklerini aktaran Çavuşlar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün bu ideale yaklaşmamızı engelleyen 3 ana kısıt var. Birincisi, dağıtım ağı sebebiyle lastik sektöründeki tedarikçi darlığıdır. Bizim beklentimiz lastiklerimizin Türkiye’nin şehir merkezine de, en ücra köşesine de kargo hızında teslim edilmesi. Bunun için de sektörde yaygın dağıtım ağına ve transfer merkezine sahip çok sayıda firmanın olması gerekir. Ayrıca depo alternatifleri de İstanbul sınırlarından çıkıldığında azalıyor. Burada daha fazla servis sağlayıcısının varlığı hem hizmet seviyesini arttıracak hem de sektörden yeni modeller, yeni lojistik fikirlerin çıkmasını sağlayacaktır. İkincisi, yurtdışından parsiyel kargo opsiyonu. Yurtdışında birçok firma çok makul fiyatlara bir ülkeden diğerine parsiyel kargo taşıması yaparken, bu firmaların birçoğu bu hizmetin bir ayağını Türkiye’ye uzatamıyor. Bu konuda da yaratıcı çözümler üretilebileceğini düşünüyoruz. Son olarak servis sağlayıcılarındaki hızlı çalışan değişimi ve bunun sonucu olan know-how kaybından bahsetmek istiyorum. Özellikle lastik gibi özel bilgi gerektiren ürünlerin lojistiğinde eğitim ve hızlı çalışan değişimi hem bizde hem çalıştığımız lojistik firmasında maliyet kaybına sebep oluyor. İnsan kaynağının tedariki kadar devamlılığı da önemli. Bu konu bizim tedarikçi seçimimizde önemli rol oynuyor. Paylaştığımız gibi hedeflerimiz büyük, bu hedefler için önümüzdeki engellerin de farkındayız, ama bu engelleri hep birlikte aşarak lojistik işini çok daha üst seviyelere çıkarabileceğimizi biliyoruz. Biz Continental Türkiye olarak nasıl Türkiye yollarına özel kamyon lastiği geliştiriyorsak, buna paralel olarak da lojistik sektöründe hep beraber firmalara özel yeni ve yenilikçi çözümler üretebileceğimizi düşünüyoruz.” 
 
RAKAMLARLA CONTINENTAL
 
140 yıllık Alman kökenli bir firma, 
2016 cirosu 40.5 milyar euro, 
Dünyanın ilk 3 otomotiv tedarikçisinden biri, 
56 ülkede ve 427 farklı lokasyonda hizmet veriyor, 
220 binden fazla çalışanı bulunuyor, 
Dünyada 30’a yakın araç üreticisi için orijinal ekipman geliştiriyor, 
Türkiye’de 10 farklı markası ve farklı ürün gruplarıyla faaliyet gösteriyor, 
İlk sökülebilir jantın ve ilk çevre dostu binek lastiğinin icadı,
Continental ekipmanlı uçağın Manş Tüneli üzerinden uçması yaratıcı çözümlerinin örnekleri.
 
 
 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat