ATA Freight Türkiye Genel Müdürü Haluk Yavuz: Pazara daha fazla nüfuz edeceğiz
19/12/2017 - 12:22:00
2017’nin “En İyi 10 Taşımacılık Yönetimi Çözüm Sağlayıcılarından” biri olarak seçilen ATA Freight, Türkiye’de yeni genel müdürü Haluk Yavuz ile 2018’de pazara daha fazla nüfuz ederek, agresif bir büyüme hedefliyor. Satış alanında güçlü bir tecrübeye sahip olan Yavuz, ajandasındaki başlıkları, satış ekibini daha da güçlendirmek, güçlü oldukları servislerin yanı sıra hava kargo ürününe de ağırlık vermek olarak açıkladı.
Sektörde 21. yılı geride bırakan New York merkezli ATA Freight’te Türkiye Genel Müdürlüğü görevine Haluk Yavuz atandı. Sektörde 20 yılı aşkın bir deneyime sahip olan Yavuz, 2018’in, ATA Freight Türkiye için yoğun bir şekilde pazara penetre edeceği bir yıl olacağını söyledi. Özellikle satış alanında güçlü bir tecrübeye sahip olan Yavuz, şirket içindeki önceliğini de bu alandaki yapıyı daha da büyütmek olarak açıkladı. Lojistik sektörünün satış ve operasyon odaklı olması gerektiğini düşünen Yavuz, “Güçlü bir operasyonumuz ve marka bilinirliğimiz var, bunu agresif ve daha geniş, dolayısıyla güçlü bir satış ekibi ile birleştirdiğimizde başarının da arkasından geleceğine inanıyorum” dedi.
BAŞARI İYİ BİR TAKIM ÇALIŞMASIYLA YAKALANABİLİR
Genel Müdür olarak kendinizi nasıl tanımlıyorsunuz?
Beni, odasından çıkmayan ve sürekli rapor isteyip toplantı yapan bir Genel Müdür olarak göremezsiniz. İşin içinde ve ekiplerin arasında olmayı seven ve ekipteki herkesle iletişim halinde olan bir yapım var. Tabii ki, işin içinde olmak her şeye müdahale olarak anlaşılmasın. Aksine inisiyatif vermeyi ve delege etmeyi severim. Sonuçta başarı iyi bir ekip ve takım çalışması ile ortaya çıkar. Bizlerin yaptığı bu ekipleri kurmak ve liderlik etmektir.
Göreve geldikten sonra ne tür çalışmalar yaptınız? Yeni Genel Müdür olarak şirket içinde öncelikleriniz neler olacak? Hangi alanlara yoğunlaşacaksınız?
Göreve geldikten sonraki 3 hafta öncelikle firmayı ve ekipleri tanımakla geçti. Aslında bir nevi SWOT analizi yaptım ve aksiyon planlarımı belirledim. Öncelikli hedefim yapısal tarafta güçlenmek. İlk adımım ise güçlü bir satış yapısı oluşturmak olacak. Zira lojistik sektörünün satış ve operasyon odaklı olması gerektiğini düşünüyorum. Güçlü bir operasyonumuz ve marka bilinirliğimiz var. Bunu agresif ve daha geniş, dolayısıyla güçlü bir satış ekibi ile birleştirdiğimizde başarının da arkasından geleceğine inanıyorum. Bununla birlikte bu satış ekibinin pazarlama faaliyetleri ile desteklenmesi de önemli. Bu konuda da biraz daha agresif olacağımızı söyleyebilirim.
ATA Freight Türkiye’de nasıl bir yapılanmaya sahip? Son 5 yılda ne kadar büyüdü?
New York merkezli ATA Freight’in, Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye, Hindistan, Meksika, Rusya ve Çin’de olmak üzere 6 ayrı ülkede kendisine ait 30’dan fazla ofisi ve 400’den fazla çalışanı bulunmaktadır. Kendi ofislerimiz dışında bütün dünyaya yayılmış geniş ve güçlü acente ağı ile ithalat ve ihracata yönelik haftalık düzenli servislerle parsiyel ve komple deniz, hava ve kara taşımacılığı hizmeti sunmaktayız. Bunların dışında tedarik zinciri çözümleri, proje taşımacılığı, depo hizmetleri, paketleme, elleçleme ve gümrükleme gibi hizmetleri de grup şirketlerimiz aracılığıyla müşterilerimize sunuyoruz.
Türkiye’de İstanbul, Bursa, İzmir, Ankara, Kocaeli ve Mersin’de toplam 11 adet ofisimiz bulunuyor. Ayrıca İstanbul’daki depomuz ve İzmir’deki soğuk hava depomuzla müşterilerimize hizmet veriyoruz. Türkiye genelinde ofislerimizde 100’den fazla çalışanımız görev alıyor.
HAVA KARGOYA AĞIRLIK VERECEK
ATA Freight 2017 yılını nasıl bir büyümeyle kapatacak? 2018 yılı için ajandanızda neler var?
2018 yılı ile ilgili ajandamızda öncelikle yılın başında tüm şehirlerde satış alanında yapılanmamızı tamamlamak var. 2018 bizim yoğun bir şekilde pazara penetre olacağımız bir yıl olacak. Bununla birlikte güçlü olduğumuz servislerimizin yanı sıra hava kargo ürününe de ağırlık vermeyi planlıyoruz. Zira yeni havalimanı ile beraber hava kargo taşımacılığının daha da ön plana çıkacağını düşünüyoruz.
ATA Freight, 3PL hizmet veren sektörün ilk 50 firması arasına girmeyi hedefliyor. Bu hedefe ulaşmak için ne tür çalışmalar yürüteceksiniz?
ATA Freight, sadece taşımacılık yapan geleneksel bir lojistik firması değil, aynı zamanda yenilikçi taşımacılık yönetimi çözümlerinde uzmanlaşmış, global bir lojistik firmasıdır. Sunduğumuz lojistik ve teknolojik çözümlerle müşterilerimizin tedarik süreçlerinin her aşamasını kontrol etmelerini sağlıyoruz. Önümüzdeki yıllar içinde global 3PL hizmet veren sektörün ilk 50 firması arasına girmeyi hedefliyoruz. Bunun için teknolojiye yatırım yapıyoruz ve yaptığımız yatırımın meyvelerini de almaya başladık, bunun katlanarak devam etmesini ve bizi hedeflerimize taşımasını istiyoruz.
Lojistiğin geleceğinde teknolojinin olduğuna inanıyoruz ve bütün yatırımlarımızı da bu yönde yapıyoruz. Kendi teknoloji firmamız ve AR-GE merkezimiz var. Bununla birlikte organik büyümemizi de pazarın geliştiği noktalarda devam ettiriyoruz. Yakın zamanda açılan Rusya ofisimizin ardından 2018’in başında Bangladeş’te de bir ofis açacağız.
ALTYAPI YATIRIMLARI DEVAM ETMELİ
Türkiye lojistik sektörüne ilişkin öngörülerinizi öğrenebilir miyiz?
Global ekonomideki büyümenin yavaşlaması, korumacı politikaların artması, düşen navlun fiyatları ve petrol fiyatlarındaki değişkenlikler dünya lojistik piyasasını olumsuz etkilemektedir. 2016 yılı birçok lojistik firması için çok zorlu geçti. Bunun sonucunda 2017 yılı ile birlikte dünyanın en büyük konteyner hatlarının bazıları battı, bazıları satıldı veya birleşti ve geri kalanlar da birbirleriyle ortak servisler kurarak bu krizi aşmaya çalıştı. Bütün bu değişikliklerden sonra, lojistik sektörü daha stabil bir yapıyla yoluna devam etmektedir.
Türkiye konumu itibarıyla lojistik anlamda çok önemli bir yere sahip. Ancak bu konuma rağmen olması gerektiği yerde değil. Bu konuda gerekli altyapı yatırımlarının yapılması gerektiğini düşünüyorum. Türkiye’nin doğusu ve batısı arasındaki demiryolu ağının geliştirilmesi gerekiyor. Bir diğer önemli konu da 3. Havalimanı. Bize transit havayolu taşımacılığında ciddi bir artış getirecekse de diğer taşıma modaları ile bağlantılarının sağlanması oldukça önemli.
TURİST REHBERLİĞİNDEN GENEL MÜDÜRLÜĞE
ATA Freight’te Türkiye Genel Müdürlüğü görevini üstelenen Haluk Yavuz, çalışma hayatına ilk adımı üniversite yıllarında yaptığı turist rehberliği ile attı. Profesyonel iş hayatı ise 1996 yılında GSD Dış Tic. firmasında satış temsilcisi olarak başlayan Yavuz, burada 1 yıl çalıştıktan sonra 1997 yılında askerlik görevini yapmak üzere ayrıldı. 1998 yılının Mart ayında iş hayatına yeniden dönen Yavuz için, aslında 17 yıl sürecek DHL Express macerası ve lojistik sektöründe yetkinleşme dönemi başlamış oldu. Yaklaşık 3,5 yıl İstanbul Anadolu yakasında saha satış müdürü olarak çalışan Yavuz, sonra hi-tech ve otomotiv sektörlerinden sorumlu Endüstri Müdürü olarak atandı.1 yıl bu görevi sürdüren Yavuz, daha sonra tekstil sektörünün de sorumluluğunu aldı. Bu sorumluluğu kariyerinde bir dönüm noktası olarak gören Yavuz, şunları belirtti: “Tekstil sektörü sorumluğu ile beraber çeşitli birliklerle kurmuş olduğum ilişkiler neticesinde özellikle fuar taşımacılığı noktasında bir ihtiyaç olduğunu fark ettim ve bu noktada DHL Express olarak yer almamız gerektiğini düşündüm. Sonrasında özellikle tekstil sektöründe belli başlı fuarlarda taşıyıcı olarak yer almaya başladık. Bu şekilde bugün hala ciddi anlamda gelir üreten bir departmanın kurulmasına vesile oldum. Sonrasında sırasıyla İş Geliştirme Müdürü, Direk Satış Kanalları Müdürü ve Türkiye Özel Müşteriler Müdürü olarak görev alarak satışın tüm kademelerinde görev almış oldum. DHL’nin özellikle satış alanında bir okul olduğunu ve sektörün lider firmalarından birinde elde etmiş olduğum bu tecrübenin bana çok ciddi katkıları olduğunu söyleyebilirim. Artık bu tecrübemi daha üst pozisyonlarda değerlendirme adına kendi adıma çok da kolay olmayan bir kararla DHL’den ayrıldım. Bir süre dinlendikten sonra Fevzi Gandur Şirketinde Genel Müdür olarak çalışmaya başladım. Sonrasında ise ATA Freight ile yollarımız kesişti ve 21 yıl önce ABD’de kurulan firmamızın Türkiye Genel Müdürü olarak göreve başladım.”