YATAŞ sevkiyat hacmiyle göz dolduruyor
28/06/2018 - 17:04:00
Mobilya, yatak, ev tekstili ve aksesuarları alanında sektörünün önde gelen firmalarından olan Yataş, lojistikte yarattığı operasyon hacmiyle de göz dolduruyor.
2017’de 12.000 tır, 770.000 m3 sevkiyat gerçekleştirdiklerini belirten Yataş Planlama ve Operasyon Direktörü Mustafa Işık, “Fabrikadan bayi ve bölge depolarına sevkiyatlarda çözüm ortağımız Borusan Lojistik. Bölge depolardan mağaza teşhir dağıtımları ve direkt müşteriye kurulum/montaj operasyonları için Voida, 4K Lojistik ve Mobiljet Lojistik’ten hizmet alıyoruz” dedi.
Üretim ve ihracat faaliyetlerinizden söz eder misiniz?
Yataş’ın temelini oluşturan Süntaş A.Ş., 1976 yılında kurulmuş, Anadolu’nun ilk sünger fabrikasıdır. 1979 yılında tesis yatırımlarını büyüterek süngerin yanı sıra süngerli yatak üretimine de başlayan şirketimiz; 1981’de yaylı yatak üretimi, 1987’de ev tekstili ürünleri, 1993’te kanepe ve koltuk takımları, 1999’da da panel mobilya üretimine başlayarak ürün gamını geliştirmiş ve markamıza olan güveni, zengin hizmet anlayışı ve kalitesiyle pekiştirmiştir. Yataş, gelişen teknolojisi ve günden güne artan kapasitesiyle genç ve dinamik bir firma olarak yatak, ev tekstili ve mobilya sektörlerinde liderlik pozisyonunu muhafaza etmek için kendi alanında daima "ilk"leri gerçekleştirmeye odaklanmıştır. Sektörünün önde gelen üreticilerinden biri olan Yataş, bugün 170.000 metrekare kapalı olmak üzere 250.000 metrekare alanı, Kayseri ve Ankara’daki fabrikaları, 2.400’ü aşkın çalışanı ve 400’ü aşkın satış noktasıyla hizmet vermektedir.
Şu anda 30’un üstünde ülkeye ihracat yapıyoruz. İhracatta önceliğimiz tabi ki daha fazla ülkede olmak ve yurtdışı mağaza sayılarımızı artırmak. Ancak bunun yanında kale pazarlarımız diye adlandırdığımız; İran, S. Arabistan, Almanya gibi pazarlarımız var, bu ülkelerde mağaza sayılarımızla doğru orantılı pazar payı ve marka bilinirliği olarak önemli noktalara geldik. Bu ülkelerdeki yatırımlarımızı daha da artırarak ilgili ülkelerde hem marka bilinirliği hem de Pazar payı olarak ilk 2 marka arasında olmayı hedefliyoruz.
DEPOLAMADA KENDİ GÜCÜNÜ YARATTI
Lojistik yapılanmanız hakkında bilgi verir misiniz?
Ankara ve Kayseri’deki 2 fabrika depomuz, İstanbul Anadolu ve Avrupa Yakası’nda, İzmir, Bursa ve Ankara’da 5 bölge depomuz bulunuyor. Lojistik süreçlerimizi Merkez Lojistik Müdürlüğü yönetiminde yürütüyoruz. Fabrika depolarımız 40.000 metrekare ve 16.000 palet kapasitesine, bölge depolarımız ise 32.000 metrekare ve 10.000 palet kapasitesine sahiptir. Fabrika depolarından direkt olarak bayilere ve bölge depolarına sevkiyatlar yapılmakta. Bölge depolardan ise kendi mağazalarımıza ve direkt müşterilerimize mikro dağıtım operasyonları ile kurulum ve montaj hizmeti verilmektedir.
Yılda ne kadarlık bir sevkiyat yapıyorsunuz? Hangi taşıma modunu kullanıyorsunuz?
2017 yılında 12.000 tır, 770.000 m3 sevkiyat gerçekleştirdik. Hem yurtiçi, hem de yurtdışı sevkiyatlarında karayolu taşımacılığını kullanıyoruz. Hedefimiz 2018 yılında %35 büyüme gerçekleştirmektir.
Lojistik şirketlerinden ne tür hizmetler alıyorsunuz? İş ortaklarınız hakkında bilgi verir misiniz?
Ankara ve Kayseri’deki depolama faaliyetlerini kendi bünyemizde yürütmekteyiz. Fabrika depolarından bayi ve bölge depolarına sevkiyatlarda FTL taşımacılık olarak çözüm ortağımız Borusan Lojistik. Bölge depolardan mağaza teşhir dağıtımları ve direkt müşteriye kurulum ve montaj operasyonları için Voida, 4K Lojistik ve Mobiljet Lojistik’ten hizmet alıyoruz.
ZAMANINDA TESLİMAT EN ÖNEMLİ KRİTERİMİZ
Lojistik iş ortaklarınızı hangi kriterlere göre seçiyorsunuz?
Mobilyayı teşhirden veya kataloglardan beğenen tüketicinin tek istediği bir an önce beğendiği ürünü evinde görmektir. Bu nedenle stok kalitesi, erken termin ve zamanında teslimat son derece önemli. Yataş olarak sektörde bu konuda fark yaratacak bir seviyedeyiz. Üzerinde oturduğumuz koltuk, yemek yediğimiz masa, içinde uyuduğumuz yatak, elbiselerimizi içine koyduğumuz gardırop evimizin bir parçası gibidir. Zamanında teslimat yanında, kurulum ve montaj sürecinde sorunsuz teslimat, müşteri memnuniyeti ile öncesinde ve sonrasındaki randevu ile memnuniyet ölçümleri (CRM faaliyetleri) olmazsa olmazımızdır. Tabii ki bir diğer olmazımız lojistik maliyetleridir. Özellikle araç yükleme optimizasyonu ve doluluk oranları ile rut optimizasyonları konusunda ciddi projeler yürütüyoruz. İş ortaklarımızı seçerken en başta tabii ki fiyat geliyor. Beraberinde zamanında araç tedariği ve zamanında teslimat. Sorunsuz teslimat ve müşteri memnuniyeti KPI’larımız hem sözleşmelerde yer alıyor, hem de KPI olarak ciddi şekilde takip ediyor ve gerekli yaptırımları uyguluyoruz.
Lojistik süreçlerde karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileriniz neler?
Lojistik konusu Türkiye’de son 5 yılda oldukça popülerlik kazanmış, ilgi uyandırmıştır. Fakat ciddi eksiklerimiz ve sorunlarımız var.
Önceden sadece nakliyat ve depoculuk hizmeti veren firmalar kendilerini geliştirerek, müşterilerine başarılı üçüncü parti lojistik hizmet verebilme yarışı içerisindedirler. Ama gerek konunun yeni olmasından dolayı tecrübesizliğin yarattığı sorunlar ve gerekse “dışarıya iş yaptırma” kavramının tam oturmuş olmaması uygulamada pek çok sorun yaratmaktadır. Maliyetlerin düşürülmesi, kârlılık sağlayan konulara ve rekabet avantajı yaratılacak alanlara odaklanılması için, en kritik parametreler güçlendirilmeli ve herkesten farklı olarak, bütün halkaların birbirine entegre olduğu sistemler yaratılmalıdır. Müşteri stratejik iş ortağı olarak görülmeli ve sinerji oluşturmalıdır. Karşılıklı dürüst ve şeffaf ilişki kurulmalıdır. Kurumsal kültür farkları minimize edilmelidir. Müşteri odaklı yaklaşım sağlanmalıdır.
Gerek lojistik şirketlerinde ve gerekse işletmelerde lojistik ve endüstri mühendisi istihdamı, modern lojistik anlayışı en büyük gerekliliklerdendir. Birçok sektörde şoförlük, kuryecilik gibi alt operasyonel seviyeden yetişenler, ilerleyen yıllarda başarılı çalışmalarıyla süreçleri idare eden kişi konumuna gelmişlerdir. Ama bu durum uzun vadeli çalışmalarda bir dezavantaj olarak ortaya çıkmıştır. Mühendislik, yönetim ve analitik düşünceden uzak, sadece tecrübe ile işleyen süreçler pek çok atıl kapasitenin bulunması, fazla maliyetli operasyonlar, kârı düşük işlemler ile sonuçlanmaktadır. Bu yüzden modern lojistik anlayışı çerçevesinde analitik düşünen, yönetim ve işletme bilgisi olan eğitimli personele acilen ihtiyaç vardır. Sektör yapı itibariyle endüstri mühendisleri için en zengin çalışma zeminlerinden biridir. Ama genel olarak firmalar incelendiğinde, görev alan endüstri mühendisi personelinin azlığı, verim düşüklüğünün diğer bir nedeni olarak ortaya çıkmaktadır.
İstenen şeyin istenen yerde, istenen zamanda, en ucuza ve en etkili biçimde rakipler tarafından hazır bulundurulma olasılığı olan rekabetçi ortamda, üretici firmalar satınalma, depolama, taşıma, ihracat-ithalat işlemleri gibi lojistik aktivitelerini lojistikte uzman şirketlere yaptırarak üretim, pazarlama ve satış üzerinde daha fazla yoğunlaşabileceklerdir. Lojistik aktivitelerinin, kendi işi olmadığına kanaat getiren firmalar, bunları uzmanlarına yaptırmayı tercih etmelidirler. Tabii ki, eğitimli bir kadro, sağlam bir organizasyon, güçlü müşteri ilişkileri, başarılı bir bilişim ağı ve en son olarak yeterli depo, araç gibi fiziksel yeterlilik şarttır.