e
Banner


3PL SEÇME SANATI
Tarık Ateş / Nordex Enerji A.Ş. Proje Lojistik Müdürü 
 




tedarik_zinciri_tarik_atesZaman organizasyonunuz için verimli ve giderlerinizi düşürecek lojistik servis sağlayıcınızı seçmeye geldiğinde gözleriniz kapalıyken bile güvenerek çalışabileceğiniz bir Üçüncü Parti Lojistik (3PL) hizmetler sağlayıcı ile çalışmanız en kritik husustur. Başlangıçta bir 3PL'in giderlerinizi düşürmede kritik potansiyel değerini anlamak (giderlerinizi düşürdüğünüz kadar sermayenizi ürününüzü marketteki rakiplerimizle rekabet gücünüzü arttırmak için yatırım kaynağınıza ekleyebilirisiniz) ve mükemmel bir servis sağlamak (servis kalitesi sektör rakiplerinize karşı önemli bir organizasyon varlığı olan müşteri memnuniyeti olarak organizasyonunuza geri dönecektir). Doğru seçilmiş Üçüncü Parti Lojistik (3PL) hizmetler sağlayıcı organizasyonunuzun varolan tedarik zincirine bu alanda en iyi uygulamaları uzmanları tarafında sağlanan verimli bütünleşmeyi sağlar. Bu servis sağlayıcılar çeşitli lojistik alanlarda ve coğrafi bölgelerde daha uzmandırlar.
Hizmet sağlayıcımızı seçmek zorlu bir süreç olabilir, keza birlikte çalışmaya başlamadan doğru servis sağlayıcıyı seçtiğinize emin olmak birçok ilgili faktörün birleşenidir. İzlenecek meşakatlı süreç adım atmanız için her ne kadar korkutucu görünse de en temel birimlerinizden birinin yönetimini devretmek tedarik zinciri giderlerinizi %60’a kadar düşürürken sizin kazancınızı %4 ile %9 oranında iyileştirmeniz demektir ki bu da çok kolay adım atmaktan vazgeçmemeniz gereken bir iyileştirmedir. Rekabetin giderek arttığı günümüzde şirketinizin sürdürülebilirliği için bu adımı atmanız şart. 
Başlamadan önce anlamanız gereken kendi ihtiyaçlarınızdır. Yeni 3PL arayışına ilk önce bir kontrol listesi kullanarak başlayın. Kontrol listesinde tam manasıyla istifade edebilmek için öncelikle şu 3 anahtar alanla ilgili bilgileri toplayın;
Taşıma navlunları, tedarik zinciri ve giderler, kilometre, ağırlık, metre kare bazında varolan giderler.
Varolan navlun hesabı ve denetim performansı. 
Hali hazırda servis veren sağlayıcılar ile ilgili ilişkinin tartışılması ve yapılabilecek genişleme, geliştirmeler. 
Bu noktada haberiniz olması gereken konu anahtar alanlar sizin gelecek lojistik hizmetler sözleşmenizin çatısını ve anahtar performans göstergelerini oluşturacak. 
 
ÇOK BOYUTLU BİR İHALE TAKIMI İNŞA ET
Siz kendi lojistik operasyonlarınızı herkesten daha iyi anlarsınız fakat tamamıyla anlayamayacağınız şey 3PL ilişkisinin operasyonunuza ve karlılığınıza ne temsil ettiğidir. Bir 3PL seçerken dışarıdan yardım almak süreci basitleştirirken iş gücü ve zaman kaynaklarınızın kullanımını azaltabilir. 3PL deneyimi olan takım üyeleri arayın. Sergileyeceği tecrübe dış kaynak sağlayıcı ve dış kaynak kullanılan operasyonların geniş birikimini takıma kazandıracaktır. 
 
ANLAŞILABİLİR BİR ŞÜREÇ TANINLAYIN
3PL değerlendirmelerine katılan profesyonellerden gelen bildirimlere göre en sıkıntı verici konu sıklıkla karşılaşılan anlaşılabilir bir süreç tanımlamasının yapılmamış olması. Hangi neticeleri ne düzenle istediğinizi tanımlamalısınız. Keza organizasyonunuzun ihtiyaçlarını kullanışlı bir kontrol listesine kaydeder, kendi bilgilerinizi toplar ve kontrata bunların nasıl formülize edilmesi gerektiğine bakarsanız başlangıç için iyi bir noktanın ötesine geçmiş olursunuz.
 
TEKLİF TALEBİ KULLANMAYIN
Bir teklif talebi (RFP-Request For Proposal) organizasyonunuzun işlevsel giderlerini limitler. Sağlıklı bir 3PL ilişkisinin hedefi sadece ölçülebilir değerlerle anlamlandırmak çok dramatik olabilir ki bir teklif toplama talebinin tanımlayabileceğinden daha fazlasıdır. Sizin için olmazsa olmaz hizmet sağlayıcılardan organizasyonunuza en net ölçülebilir değerleri sunan 3PL’ı seçmenizdir.
 
ŞİRKET İÇİ 3PL DEĞERLENDİRME TAKIMINIZ
Bu takım tedarik zinciri/lojistik, bilişim teknolojileri, satış/pazarlama, satın alma ve finans departmanlarından temsilciler barındırmalı. Bunu yaparak nihai satın alma kararına tüm şirketiniz ortak olur. 
 
ÖLÇEKLENEBİLİRLİK
Her şeyden önce 3PL’in sizin değişen ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğini verimli bir şekilde ölçümleyebilmek mümkün mü? Çift yönlü ölçümlenebilirlik direk olarak sizin tedarik zincirinizin ne kadar verimli olacağını etkileyecek. Şüphesiz şirketinizi büyütme çabasındasınız fakat iş hayatında daima çıkışlar ve inişler olacaktır. Talep düştüğünde sizinde tedarik zinciri ihtiyaçlarınızda küçülmeye gidebilecek bir 3PL’e ihtiyacınız var.
 
KANITLANMIŞ BİR SİCİL
Lojistik hizmetler servis sağlayıcısının finansal potansiyelinin ötesinde, onların toplam sicilleri nedir? Teknolojileri nasıl? Çok sayıda uzun süreli müşterileri var mı? Hizmet oryantasyonlu bir işi konuştuğumuza göre bir lojistik servis sağlayıcının konuşulması gereken değerlerinin verimlilik ve güvenirlik olmasını beklemelisiniz. En iyi 3PL hizmet sağlayıcınız gözleriniz kapalıyken bile güvenebildiğinizdir.
 
MÜKEMMEL ENDÜSTRİ REFERANSLARI
Bir lojistik hizmetler sağlayıcıya ait referanslar iyi veya geçer değil oldukça yumuşak olmalı. Zamanınızı hak eden bir lojistik hizmetler sağlayıcının müşterileri güvenlik, inanırlık ve esneklikleri ile ilgili değerleri konuşurken hassasiyet gösterecektir. Müşteriler sağladıkları neticelerle ilgili hayranlık duyacaklardır. Dahası hizmet alanlar hizmet sağlayıcının kültür ve karakteri ile ilgili konuşmalı. İyi veya hizmet öncelikli olsun servis sağlayıcılar basit bir verimlilikten daha yüksek bir değer ortaya çıkarmalı.
 
SÜREÇ BOYUNCA SATIŞ ÜZERİNDEKİ ETKİYİ GÖSTERİN
Hemen hemen bütün lojistik projeleri aslında pazarlama projeleridir. Seçim yaparken 3PL partnerinizin gerçek niceliksel değer önerilerinin satış üzerindeki etkilerini not alın. Sıklıkla geleneksel RFP’lerde yer alan en düşük gideri göz önüne tutarak karara gitmek müşteri hizmetlerinizde problemlere liderlik edebilir ki direk olarak satışınız olumsuz etkilenir. 
 
“Hizmet oryantasyonlu bir işi konuştuğumuza göre bir lojistik servis sağlayıcının konuşulması gereken değerlerinin verimlilik ve güvenirlik olmasını beklemelisiniz. En iyi 3PL hizmet sağlayıcınız gözleriniz kapalıyken bile güvenebildiğinizdir.”
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat