e


Namet çözüm ortaklarını iki kritere göre seçiyor
Ürünlerinin dağıtımı için 120 araçlık bir filo kuran Namet Gıda, ayrıca Türkiye’nin önde gelen lojistik firmalarından da hizmet alıyor. Namet Gıda Yönetim Kurulu Başkanı N. Tarık Kayar, lojistik çözüm ortakları için en önemli kriterlerinin zamanında teslimat ve soğuk zincirin kırılmaması olduğunu söylüyor.




NametNamet Gıda’nın tarihçesi hakkında bilgi verir misiniz? 
Ticari faaliyetlerine 4 nesil önce başlayan Kayar Ailesi 1950 yılında kolektif bir şirket olarak Kayarlar Et’i kurmuş ve kısa zamanda şirketi sektörün lider et üreticisi haline getirmiştir. Sektöre kaliteli hammadde sağlamanın yanı sıra, güçlü bir marka şemsiyesi altında, şarküteri mamulleri sunmayı da hedeflemiş, bu amacını gerçekleştirmek için 2005 yılında Namet’i bünyesine katmıştır. Namet markası, bugün 90. yılını kutlayan dev bir çınar haline gelmiştir. Kayar Ailesinin işlerine olan tutkusu, öncü vizyonu ve profesyonel yönetim ekibiyle Türkiye’nin lider et üreticisi olan Namet Gıda, sektörün her alanında lider olma yolunda, büyümesini planlı adımlarla sürdürmektedir. Bu doğrultuda ilk olarak 2010 yılında 68 milyon dolarlık yatırımla Çayırova Üretim Tesisleri’ni devreye alan firmamız, imalat kapasitesini artırmak ve üretim teknolojilerini sürekli olarak güncel tutmak için, açılışından bu yana fabrikasına 20 milyon doların üzerinde ek yatırım yapmıştır. Ayrıca, 2013 yılında Koç Topluluğu’ndan Harranova Besi Çiftliği satın alınmış, yapılan reorganizasyon çalışmalarıyla, burası çiftlikten çatala uzanan lezzet serüvenimizin başlangıç noktası haline getirilmiştir. Türkiye’nin en büyük 500 şirketi arasında, en hızlı büyüyen kuruluşlardan biri olan Namet Gıda, 2014 yılında da Maret’i Koç Topluluğu’ndan satın almış ve aynı çatı altında birleştirerek, Türkiye’nin en büyük et üreticisi kimliğini pekiştirmiştir.
 
Üretim tesisleriniz ve ürün yelpazeniz hakkında bilgi verir misiniz? 
Şirketimizin; biri Çayırova’da diğeri Tuzla Tepeören’de olmak üzere iki üretim tesisi bulunmaktadır. 34 bin 600 m2’lik kapalı alanda faaliyet gösteren Namet Çayırova fabrikamız, yılda tek vardiyada 50 bin ton kemiksiz et işleme, 15 bin ton şarküteri, 9 bin ton donuk köfte ve burger, 10 bin ton ileri işlenmiş ürün üretim kapasitesine sahiptir. 55 bin m2’lik kapalı alanda faaliyet gösteren Maret Tuzla fabrikamızın ürün üretim kapasitesi ise, yılda tek vardiyada 12 bin ton şarküteri ve 5 bin ton donuk köfte ve burgerden oluşmaktadır.
Namet ve Maret markalarımızla tüketicilerimize taze et ürünleri, şarküteri ürünleri, dondurulmuş ürünler ve ileri işlenmiş ürünler olmak üzere dört ana grupta mamul sunmaktayız. Şarküteri segmentindeki ürün gamımız hem sucuk, salam, sosis, pastırma ve kavurma gibi klasik tatları, hem de füme et, füme dil ve çemensiz pastırma gibi farklı ve inovatif lezzetleri içerisinde bulundurmaktadır.
 
İHRACAT HEDEFİ 50 MİLYON USD 
Hali hazırda kaç ülkeye ihracat yapıyorsunuz?  
Azerbaycan, KKTC, Afganistan, Çin, Hong Kong, Haip Hong, Vietnam, Kuveyt, Bahreyn, Irak, Suudi Arabistan, Dubai ve Katar’a et ve et ürünleri ihracatı yapmaktayız. Dünya standartlarına uygun bir şekilde üretim yapıyor olmamız, sahip olduğumuz helal sertifikası, mamullerimizin hedef pazarımızdaki tüketicilerin damak tadına uygunluğu, ayrıca sahip olduğu Helal Sertifikası Ortadoğu ülkelerinin Namet ürünlerine olan ilgisini her geçen gün artırıyor. Türkiye’nin En Büyük 500 Özel Şirketi Araştırması’nda "İhracatını En Fazla Artıran Şirketler" kategorisinde 3. sırada yer almaktayız. 2018 yılında toplam 6 milyon USD olan ihracatımızı, 2019 yılında 50 milyon USD seviyemize çıkarmayı hedefliyoruz.
 
Et tedariğinde nasıl bir süreç izliyorsunuz? 
Üretimle ilgili et ihtiyacımızı ağırlıklı olarak Şanlıurfa ve Samsun’daki tesislerimizden karşılıyoruz. Şanlıurfa Entegre Besi ve Et Tesisimiz 740 bin m2’lik açık alan üzerine kuruludur. Besi çiftliğinin bulundurabilirlik kapasitesi 40 bin, yıllık yetiştirme kapasitesi 60 bin büyükbaş havyandır. Ayrıca tesis bünyesinde yeter uzaklıkta 4 bin 200 baş kapasiteli iki karantina işletmesi mevcuttur. Çiftliğimizde halen 40 bin adet büyükbaş hayvan bulunuyor. Tesisin kesimhanesi, günde 2 bin 500 adet küçükbaş ve 350 adet büyükbaş hayvan kesim kapasitesine sahip. Kazancı Holding’le birlikte %50 ortaklığımızın olduğu Namkon Samsun İşletmesi’nde ise 10 bin adet büyük baş hayvan bulunmaktadır.
 
Etler Çayırova fabrikanıza nasıl ulaşıyor?
Çitfliğimizde ve Türkiye’nin dört bir yanındaki kesimhanelerde İslami usullere göre kesilen en sağlıklı ve en kaliteli hayvanların etlerini, kendi frigorifik, dorse sıcaklığını online takip ettiğimiz araçlarımızla Çayırova fabrikamıza transfer ediyoruz.
 
120 FRİGOLUK ÖZMAL ARAÇ FİLOSU 
Lojistik operasyonlarınızı nasıl sürdürüyorsunuz? Çözüm ortaklarınızı hangi kriterlere göre seçiyorsunuz? 
Namet olarak, 1.200 tonluk mamulü aynı anda taşıma kapasitesine sahip 120 frigorifik araçlık bir dağıtım filosuna sahibiz.  Bununla birlikte, Türkiye'nin önde gelen lojistik firmalarından da hizmet alıyoruz. Maret ürünlerimizin dağıtımında Düzey Pazarlama distribütör olarak hizmet vermektedir. Bölge müdürlüklerimizdeki teknolojik altyapı ve soğuk hava depoları da, bu konudaki kalite anlayışımızın birer yansıması olarak göze çarpıyor. Çözüm ortaklarımızla çalışırken önem verdiğimiz iki kriter; verdikleri teslim terminlerine uymaları ve ürünlerimizin, soğuk zincir kırılmadan, zamanında teslim edilmesidir. Bu iki kriter, ürünlerimizin ekonomik ömrünün devamı anlamında son derece önemlidir.
 
Lojistikle ilgili maliyetleri düşürmek için nasıl bir yol izliyorsunuz?
Kaynakları en verimli şekilde kullanarak, lojistik maliyetlerimizi minimum seviyede tutmaya gayret gösteriyoruz. Konsolidasyon ve güzergâh analizleri, burada giderleri aşağı çeken temel kriterler olarak ön plana çıkıyor.
 
Üretim süreci ve hijyen açısından olmazsa olmazlarınız neler?
Sınai faaliyetlerimizde uyduğumuz ana prensibi; “Yemeyeceğimiz ürünü üretmeyiz ve satmayız. Ürettiğimiz her ürünün çiftlikten çatala kadar takipçisiyiz.” sözüyle ifade edebiliriz. Çayırova Fabrikamız ISO 9001:2015, IFS V6, BRC V8, FSSC 22000 kalite ve gıda güvenliği sistemi belgeleri ile TSE üretim belgelerine sahiptir. Üretim proseslerinde bu standartların gerekliliklerine göre üretim yapılmaktadır. Şarküteri ürünlerinin çoğunda dilimleme ve paketleme işlemleri el değmeden gerçekleştirilmektedir. Maret Fabrikası da aynı anlayışla hizmet vermekte olup, BRC V8 gıda güvenliği yönetim sistemi belgesi bulunmaktadır. Namet markalı ürünlerimiz Türk Standartları Enstitüsü’nden “Helal Sertifikası” ile belgelendirilmiştir.
 
ISO 500 LİSTESİNDE 76. SIRADA 
2018 yılını nasıl bir ciroyla kapattınız? 2019 yılına ilişkin hedefleriniz neler? 
2018 yılında yaklaşık 2,2 milyar TL’lik bir ciro elde ettik. Bu ciro ile geçtiğimiz günlerde açıklanan ISO 500 listesinde 76. sırada konumlanarak, ilk 100’de yer alan tek kırmızı et firması olmayı sürdürmüştür. Kocaeli Sanayi Odası verilerine göre Kocaeli ili vergi sıralamasında 2017 yılında 8.nci sırada yer almıştır. ISO 500 listesi verileri ile hazırlanan çalışmada, Ege Bölge Sanayi Odası’na üye 59 kuruluş arasında 10. sırada yer almaktadır. Son olarak, Temmuz 2019’da açıklanan Fortune 500 listesinde Türkiye’nin en büyük 500 şirketi sıralamasında Namet, bir önceki yıla göre 18 basamak yükselerek 128. sırada yer almaktadır. 2019 yılında da aynı ivmeyle büyümeyi planlamaktayız.
 
 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat