e
Banner


FLO, lojistik ekosistemini yeniden kurguluyor
Çok kanallı alışverişin devi FLO, belirlediği hedeflere göre lojistik süreçlerini yeniden dizayn ediyor. FLO Mağazacılık E-Ticaret ve Uluslararası Lojistik Direktörü Duygu Dökmecier, bir yandan Türkiye’de başarılı bir şekilde uyguladıkları omnichannel yapısını yurt dışı operasyonlarına da entegre ederken, diğer yandan iyi çalışan, verimli ve stokların çok iyi takip edildiği, teknolojiyle bütünleşik ve güvenilir bir lojistik ekosistemi kurguladıklarını söyledi. 




FloFLO hakkında bilgi vererek, yurt içi ve yurt dışındaki yapılanmanızdan söz eder misiniz? Geleceğe dönük büyüme hedeflerinizi aktarır mısınız?
 
FLO olarak; 3 kıtada 21 ülkedeki FLO ve Instreet mağazalarımızın yanı sıra flo.com.tr, instreet.com.tr, ninewest.com.tr ve lumberjack.com.tr üzerinden e-ticaret operasyonları yürütüyoruz. Ayrıca Avrupa, CIS ve MENA gibi çeşitli bölgelerde 20 farklı ülkede lokal ve global pazaryerleri ile olan iş birliklerimiz vasıtasıyla online satış ağımız genişliyor. Tüm bunların yanı sıra bir de bizi 40 ülkeye ulaştıran yaygın bir toptan satış ağına sahibiz. Ayrıca Lumberjack, Nine West, Kinetix, Polaris, U.S. Polu, Docker’s by Gerli gibi önemli markaları portföyümüzde bulunduruyoruz. Hem satış kanallarımız hem de markalarımız ile hergün biraz daha büyüyoruz. Bizim FLO olarak vizyonumuz Türkiye’den çıkacak 10 global markadan biri olmak. Tüm çalışmalarımız vizyon doğrultusunda şekilleniyor. Dolayısıyla gelecek hedeflerimizde vizyonumuz ile paralel olarak şekilleniyor. Var olduğumuz tüm kanallarda büyürken, marka portföyümüzü de genişletmeyi hedefliyoruz. Bu kadar geniş bir coğrafya ve yelpazede operasyonlarımızı yürütürken ve sürekli büyümeye devam ederken en önemli önceliğimiz tüketicilerimize hangi kanaldan temas edersek edelim aynı kalitede hizmet vermek. Elbette ki bu noktada lojistik faaliyetlerimiz çok büyük bir önem arz ediyor. 
 
OMNICHANNEL STRATEJİSİ ETKİNLEŞTİRİLDİ 
 
Pandemi süreçlerinizi nasıl etkiledi? Bu dönemde nasıl pozisyon aldınız? 
 
Pandeminin hayatımıza girdiği günden beri bizim konuya bakış açımız 3 başlıkta şekilleniyor. İlk önce çalışma arkadaşlarımızın ve ailelerinin sağlığını korumak, ikincisi paydaşlarımızın sağlığını ve iş sürekliliklerini korumak, üçüncüsü de tabii ki tüketicilerimizin sağlığını korumak. Bu doğrultuda şirketimiz bünyesinde gerekli tüm önlemleri aldık. Lojistik süreçler tarafından değerlendirecek olursak, sizlerin de bildiği gibi lojistik süreçlerin aksamadan devam etmesi tüm sektörlerin önceliği oldu. Hatta sokağa çıkma kısıtlamaları ve kapanma dönemlerinde e-ticaret kanalının yükü arttı ve bu da lojistik süreçlerinin pandemi şartları altında da olsa sağlıklı bir şekilde yürütülmesi gerektiğini bizlere gösterdi. Hem hizmet sağlayıcılarımız hem de biz pandemi ile birlikte değişen şartlara uyum sağladık ve aynı bakış açısıyla yolumuza devam ediyoruz. Müşterilerimizin beklentisi olan hız ve ulaşılabilirlik ile ilgili süreçlerimizi iş ortaklarımızla birlikte sürekli geliştiriyoruz. Mağazalarımızın normal çalışma düzenine geçmesi ile birlikte omnichannel stratejimizi daha etkin bir şekilde ilerletmeye başladık. Müşterimiz ile temas noktamızı her geçen gün arttırmaya çalışıyor ve tüm lojistik süreçlerimizi bu yönde geliştiriyoruz.
 
Yurt dışında siparişi verilen ürünlerin doğru zamanda kullanıcılara ulaştırılması için lojistik, depolama, dağıtım konusunda gerçekleştirdiğiniz iyileştirmelerden ve süreç yönetiminden söz eder misiniz? 
 
2021’e kadar yurt dışındaki öncelikli stratejimiz perakende kurgusu üzerinden müşterilerle buluşmak şeklindeydi. Fakat e-ticaretin dünyanın hemen hemen her ülkesinde büyük ivme kazanması ve vazgeçilmez bir satış kanalı haline gelmesi nedeniyle biz de yurt dışındaki faaliyetlerimizi bu ihtiyaçları karşılayacak şekilde dizayn etmeye başladık. Perakende mağazalarımızın olduğu ülkelerin çoğunda bir ana depo ve hızlı mağaza dağıtım senaryolarını hayata geçiriyoruz. İlgili ülkelerde çalışacağımız lojistik iş ortaklarımızı, yüksek hizmet standartlarını sağlayabilecek ve operasyonumuzu birlikte geliştirebileceğimiz firmalar arasından seçiyoruz. Bu sebeple de ilgili coğrafyada gücünü ve başarısını ispatlamış firmalar ya da global oyuncularla birlikte ilerlemeyi tercih ediyoruz. 3PL’ler ile entegrasyon yapmayı, bu sayede de canlı data takibi ile operasyonu verimli ve doğru bir şekilde yönetmeyi tercih ediyoruz. 
E-ticaret operasyonlarında ise ülkenin en geniş dağıtım ağına ve kurye sayısına sahip, operasyonu en hızlı ve kaliteli şekilde yönetebilecek firmaları tercih ediyoruz. Maliyet tabi ki önemli bir unsur fakat operasyonun yaygın olması ve müşteri beklentilerinin karşılanması bizim için çok önemli.
 
FloSEVKİYATLARDA AĞIRLIKLI KARAYOLU KULLANILIYOR 
 
Sevkiyatlarda hangi taşıma modlarını kullanıyorsunuz? Ağırlık vermeyi düşündüğünüz yeni bir taşıma modu var mı?
 
Biz yurt içi ve yurt dışında sürekli büyüyen bir şirketiz. Zorlu pandemi şartlarına rağmen 2020 yılında yaklaşık 50 mağaza açtık. Özellikle yılın ilk 5 ayını Türkiye ve dünyada kısıtlamalarla geçirdiğimiz halde 2021 yılında yarısından fazlası yurt dışında olmak üzere 80’in üzerinde mağaza açarak büyümemizi sürdürdük. 
Aynı zamanda her biri farklı coğrafyalarda olmak üzere büyük pazaryerlerinde (Zalando, Jumia, Kasta vb) FLO ürünlerini satmaya başladık. Dolayısıyla bu hızlı büyüme ihracat ve lojistik operasyonlarının da sürekli artmasını sağladı ve farklı lojistik süreçlerine ihtiyaç duymaya başladık. 
Geçtiğimiz 2 sene içerisinde özellikle CIS ülkeleri dediğimiz ve bizim de satış yaptığımız Rusya ve Kazakistan’da QR kod uygulaması hayata geçti. Bu durum ihracata konu olan tüm ürünlerin QR barkod ile etiketlenmesi ve buna uygun paketlenmesi, kolilenmesi ve sevk edilmesi ihtiyacını ortaya çıkardı. Biz de bu ihtiyacı karşılayabilmek için IT altyapımız ile operasyonu destekler sistemler kurduk. Bu ve bunun gibi ek yasal ve lojistik ihtiyaçları mümkün olan her noktada teknik altyapımız ile desteklemeye ve sistemsel bir bakış açısı ile yönetmeye gayret ediyoruz. 
Mevcut operasyonlarımızda çoğunlukla Türkiye’ye kara sınırları olan ülkeler üzerinden gidilen pazarlarda olduğumuz için genellikle karayolu taşımacılığını tercih ediyoruz. Ancak mağazalarımızın bulunduğu Kazakistan, Kenya gibi ülkelere havayolunu, yine aynı şekilde konteyner taşımacılığının kullanılabildiği Fas ve Kenya’da da deniz yolunu zaman metriğini göz önünde bulundurarak tercih edebiliyoruz.
Pandemi döneminin getirdiği zorluklardan biri de tüm dünyadaki ithalat ihracat dengesinin değişmesi ve navlun fiyatlarında oluşan agresif artışlar oldu. Bu sebeple tüm şirketlerde olduğu gibi biz de yurt dışı operasyonlarımızda optimum çözümler ile ürünlerimizi ilgili ülkelere taşımayı hedefliyor ve lojistik maliyetlerimizi mümkün olduğunca kontrol etmeye çalışıyoruz. Bunu yaparken bir yandan da, büyüme stratejilerimizi göz ardı edemeyeceğimiz için, doğru ürünü ilgili pazara zamanında sevk etmek üzere en uygun lojistik taşıma modlarını sezon dönemini göz önünde bulundurarak seçiyoruz.
 
Lojistik hizmet alımlarında nelere dikkat ediyorsunuz? 
 
Büyüme stratejimiz doğrultusunda 2022 yılında yurt içinde olduğu gibi yurt dışında da mağaza açılışlarımız, e-ticaret operasyonlarımız ve toptan satışlarımız ile tüm kanallarda entegre bir biçimde büyümeye devam edeceğiz. Bunun yanı sıra Türkiye’de başarılı bir şekilde başlattığımız omnichannel yapımızı yurt dışında da hayata geçirmeyi planlıyoruz. Bu çok kanallı yapımızda hızımıza hız katacak, müşteri memnuniyetimizi arttıracak ve bizi bizimle beraber sistem, süreç ve teknik anlamda geliştirecek firmalar ile çalışmaya gayret ediyoruz. Çok kanallı yapımız gereği bir yandan ithalat, ihracat nakliye hizmetlerini konuşurken bir yandan da ülkelerde iç nakliye, iade operasyonları ve e-ticaret kargo operasyonlarını kurguluyoruz ve bu operasyonların lojistik hizmetleri için anlaşmalar yapıyoruz. Kendi mağazalarımızın olduğu ülkelerde xdock ve mağaza stok besleme operasyonları için depolarla ve iç nakliye firmaları ile anlaşıyoruz. Bu süreçleri yönetirken 3PL/4PL’ler ile çalışmayı tercih ediyoruz. Çalıştığımız firmaların FLO adına ve hizmet kalitesine yakışır olması, sektöründe ve bulunduğu pazarda güçlü ve öncü olması bizim için çok önemli. Özellikle kargo operasyonlarında tercihimizi pazaryerlerinin çalışmayı tercih ettiği firmalardan yana kullanıyoruz. Bununla birlikte bazı coğrafyalarda yaygın olan COD (kapıda ödeme) ödeme yöntemini sağlayabilen firmalarla çalışmak bizim için seçim kriterlerinden biri oluyor. Aynı zamanda mağazalarımızdan olsun son kullanıcılar olan müşterilerimizden olsun işimizin önemli ve zor bir parçası olan iade süreçlerini iyi ve sorunsuz yönetebilecek firmalar bizim için bir adım öne çıkıyor.
Tüm bu kriterlerin yanı sıra özellikle Avrupa pazarında otomasyona ve yeşil lojistiğe önem veren firmaları hayatımıza katarak geleceğe yatırım yapmaya çalışıyoruz.
 
FloSAP S/4HANA SİSTEMİNE GEÇECEK 
 
Lojistik gündeminizde neler var?
 
FLO olarak çok kanallı bir alışveriş platformu olarak müşterilerimize temas ettiğimiz her noktada en iyi hizmeti vermeyi hedefliyoruz. Bu nedenle FLO Dijital projemiz ile mağaza ve e-ticaret kanallarını bütünleştirerek, inovatif bir alışveriş deneyimini müşterilerimize sunuyoruz. Bu deneyimi de tüm lojistik süreçlerimiz ile desteklemeye çalışıyoruz. 
Türkiye’de mağazamıza alışveriş yapmaya gelen bir müşterimize istediği ürünü ilgili mağazada bulamaması durumunda “ISO - In store ordering, Mağazadan sipariş” yöntemi ile o anda farklı bir lokasyondan sipariş oluşturuyor ve bu siparişi de hızlı bir şekilde istediği adrese kargoluyor, ulaştırıyoruz.  Yakın zamanda tüm Türkiye’de hayata geçen bu yapımızı yine çok yakın bir zamanda yurt dışı mağazalarımızda da hayata geçirmek bir ihtiyaç haline geleceği için lojistik operasyonlarımızda stoğun ve ürünün adet ve lokasyon takibinin yapılması en önemli konulardan biri olarak öne çıkıyor. 2022 yılının ilk çeyreğinde canlıya alınacak SAP 4/HANA geçişi ile birlikte, çalıştığımız tüm 3PL’lerle mevcut entegrasyonlarımızı revize ederek güvenilir bir lojistik ekosistemi yaratmayı hedefliyoruz.
FLO olarak Türkiye’den çıkacak 10 global markadan biri olma vizyonu ile çalışıyoruz. Hedefimiz büyük ve bu hedefleri yerine getirebilmek için de iyi çalışan, verimli bir lojistik ağına sahip olmamız aynı zamanda stoklarımızı çok iyi takip etmemiz gerekiyor. Trend, beğeni, mevsim özellikleri, maliyet vb. bir çok kritere göre üretilen ve satışı hedeflenen ürünlerin mağaza raflarında ve online kanallarda bulunabilmesi, müşterilerimizin evine, iş yerine, istediği adrese zamanında teslim edilebilmesi için teknoloji ile bütünleşik lojistik sistemleri hayata geçiriyoruz. İlkleri ve en iyileri yapmak, Türkiye’den dünyaya çıkacak 10 global markadan birisi olmak için de var gücümüzle çalışıyoruz.
 
LOJİSTİK ŞİRKETLERİ HIZLI AKSİYON ALMALI 
 
Lojistik şirketlerinden beklentileri de açıklayan FLO Mağazacılık E-Ticaret ve Uluslararası Lojistik Direktörü Duygu Dökmecier, “İlk beklentimiz OTIF(On time in full) yani zamanında ve tam teslimat. Bu teslimat mağazaya sevkedilen satışa çıkacak ürünün olduğu koli de olabilir müşterimizin adresine gidecek e-ticaret paketi de olabilir. Bunun yanı sıra firmalardan teknolojik altyapılarına, araç, paket takip sistemlerine yatırım yapmalarını bekliyoruz.  Ve son olarak çözüm odaklı bakış açısı ile çevik yönetim şeklini benimsemelerini istiyoruz. Olası problemlerde bizimle birlikte hatta bizden daha hızlı aksiyon alır ve sorunları çözer nitelikte davranmaları bizim için çok önemli. Bu yönetim şeklinin birbirini besler bir yapı oluşturduğunu ve geliştirdiğini düşünüyoruz.” 
 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat