e
Banner


FLO, omni-stok yöntemiyle online ve offline arasındaki duvarları kaldırıyor
Çok kanallı bir alışveriş platformu olan FLO, teknoloji yatırımlarıyla adından sıkça söz ettiriyor. Omni-stok yöntemiyle online ve offline kanallarını bütünleştiren FLO Dijital projesiyle, alışveriş deneyimini farklı bir boyuta taşıyan şirket, depolamada otomasyon yatırımları, dağıtımda aynı gün teslimat modelleriyle elini güçlendiriyor. FLO Lojistik Direktörü Serkan Verimli, ana amaçlarının faaliyet gösterdikleri tüm kanallarda müşterilerine tek bir deneyim yaşatabilmek olduğunu söyledi. 




FloFLO, e-ticaret alanında nasıl bir yapılanmaya sahip? 
 
FLO olarak kendimizi çok kanallı ve çok markalı dijital odaklı bir ürün şirketi olarak tanımlıyoruz. Çok kanallı yapımızı; bünyemizdeki FLO, InStreet ve Nine West perakende zincirlerimizin yanı sıra online satış kanallarımız ve toptan satış operasyonlarımız oluşturuyor. Ayakkabı kategorisinin lider satış platformu olarak e-ticaret kanalımızda sürekli büyüyen bir ivme ile çalışıyoruz. flo.com.tr, lumberjack.com.tr, instreet.com.tr, ninewest.com.tr gibi kendi kanallarımızın yanı sıra global ve local marketplaceler üzerinden ürünlerimizi global tüketiciler ile buluşturuyoruz. 
Bizim ana amacımız faaliyet gösterdiğimiz tüm kanallarda omni-channel bakış açımızla müşterimize tek bir deneyim yaşatabilmek. Bu sebeple de online ve offline alışveriş arasındaki duvarları yenilikçi bir yaklaşımla kaldırarak omni-stok yöntemi ile hareket ediyoruz. Yakın zamanda hayata geçirdiğimiz FLO Dijital uygulaması ile bu yöntemi daha ileri bir seviyeye taşıdık. FLO Dijital satış danışmanlarımızın kullandığı mobil bir uygulama. Uygulama içerisinden satış danışmanlarımız 600’ün üzerindeki FLO, InStreet ve Nine West mağazalarımızın stokları ile e-ticaret stoklarımızın bütün hepsini görebiliyor. Böylece mağazada müşterimizin aradığı ürünün stoğu olmasa bile, FLO Dijital üzerinden oluşturulan sanal sepet ile satış o anda gerçekleştiriyor. Ürünü omni-stoktan müşterimizin adresine ulaştırıyoruz. Böylece offline ve online kanallar arasında bariyerler kalkarken, üst düzey bir lojistik operasyonu yürütüyoruz. 
 
TEK DEPODA GÜNLÜK 40 BİN SİPARİŞ KARŞILAMA KAPASİTESİNE ULAŞTI 
 
Depolama ve dağıtım süreçlerinizi nasıl planlıyor ve yönetiyorsunuz? 
 
E-ticaret depo ve kargo süreçlerimizi birden fazla iş ortağımız ile yürütüyoruz. Gelen siparişler sistemimize tanımladığımız önceliklere göre hizmet sağlayıcılara dağılıyor. Burada da omni-channel yaklaşımımız devreye giriyor. Mağaza ve depo stoklarımızı tek bir orkestrasyon ile yönetiyoruz. Amacımız ürünü en yakın lokasyondan, en kısa zamanda müşterimiz ile buluşturabilmek. Siparişi verilen ürün o anda e-ticaret depolarımızda bulunmuyorsa, sistemimiz belirli parametreler çerçevesinde, ürünün stoğu bulunan en yakın mağazalarımıza düşmesini sağlıyor. Bu sayede hem stok maksimizasyonunu sağlıyor hem de satış kaybını önlemiş oluyoruz. 
Depolama ve dağıtım süreçlerimizde sürekli kendimizi geliştiriyoruz. Örneğin; bundan 6 ay önce iş ortaklarımızdan biri ile depo otomasyon yatırımımızı hayata geçirdik. Bu otomasyon sistemimiz ile, mal kabul aşamasında gelen koliler, tırların içine girebilen teleskopik konveyör ile otomatik barkod okuyuculardan geçiyor ve kalite kontrol aşamalarından geçerek, mezanin stoklama alanına gönderiliyor. Gelen siparişler toplanarak, mezanin stoklama alanından paketleme alanına giden otomatik ve spiral konveyörlerden geçiyor, tekli sipariş ise direkt paketleme alanına, çoklu sipariş ise pre-sorting alanında gönderiliyor. Işık sistemi ve kameraların kurulu olduğu paketleme masalarında müşterilerimize ait siparişler özenle hazırlanarak otomatik paketleme makinesinde paketleniyor. En son aşamada ise ilgili siparişler, otomatik barkod okuyucularının kurulu olduğu aynı anda 4 kargo şirketinin çalışabildiği kargo sorter’lardan geçerek kargo şirketine teslim ediliyor. Bu yatırım sayesinde tek depoda günlük 40 bin sipariş karşılama oranı ile özellikle yoğun geçen kampanya döneminde esnekliğimizi önemli ölçüde arttırdık.
 
Lojistik veya kargo şirketlerinden ne tür hizmetler alıyorsunuz? 
 
E-ticaret lojistik firmalarından özellikle fiyat etiketi değiştirme, alarm sökme, outlet ürünlerinin e-ticaret stoklarına kazandırılmasına yönelik elleçleme hizmetleri gibi tüm katma değerli hizmetleri alıyoruz. Çalıştığımız iş ortaklarımız ile belirli bir cut-off saati belirlemek suretiyle gelen siparişlerin aynı gün kargo şirketlerine teslim edilmesini sağlayan bir yapıda çalışıyoruz. Çalıştığımız bazı kargo şirketlerinin de gece vardiyasında paketlerin teslim alınmasını sağlayarak bu yapıyı güçlendirdik. Gelişen ve değişen e-ticaret müşterilerinin beklentilerine cevap verebilecek tüm hizmetleri geliştirmeye çalışan bir ekibiz. Lojistik alanında sektörün önde gelen lojistik firmaları ile çalışıyoruz. Omni-channel yapımıza katkı sağlayarak, müşteri deneyimini önceleyen iş ortaklarımız ile birlikte lojistik süreçlerimizi yönetiyoruz. 
 
LOJİSTİK TEKNOLOJİLERİNE YATIRIMLAR SÜRECEK 
 
Yakın gelecekte hangi teknolojiler e-ticaret lojistiğine yön verecek? FLO’nun gündeminde neler var?
 
Lojistik alanında, günümüzde hayatımıza girmeye başlayan ve yakın bir gelecekte de hayatımızın bir parçası halinde gelecek robot teknolojileri e-ticaret alanına kesinlikle yön verecek. En son bu robotlardan birini üreten yerli bir yapı ile tanışma fırsatım oldu ve bundan ötürü de çok gurur duyduğumu söyleyebilirim. Omni-channel kurgusuyla tüm satış kanallarını kullanarak, müşterilerine eşsiz bir satış deneyimi sunan ve bu sayede satış kaybını önleyen e-ticaret uygulamaları ve teknolojileri şirketlerin en önemli gündemini oluşturacak. FLO olarak bu adımları önceden atmaya başladık. FLO Dijital projemiz sektörümüze öncülük eden bu alandaki önemli örneklerimizden bir tanesi. Lojistik alanındaki en önemli ajandamız, müşterilerimize ürünlerimizi hızlı ve doğru bir şekilde ulaştırmamızı sağlayacak teknoloji odaklı geliştirmeler yapmak olacak. 
 
LOJİSTİKTE NİTELİKLİ İNSAN KAYNAĞINA İHTİYAÇ VAR 
 
Teknolojinin gelişimiyle iş dünyasının hızlı bir dönüşüm sürecinden geçtiğini belirten FLO Lojistik Direktörü Serkan Verimli, aynı zamanda tüketicilerin e-ticaret imkanlarının da gelişimiyle satın aldıkları ürünlere daha hızlı ve güvenilir biçimde erişmek istediğini söyledi. Hem bu teknolojik dönüşüm sürecine adapte olabilmenin hem de müşteri ihtiyaç ve beklentilerini iyi analiz etmenin önem kazandığını vurgulayan Verimli, “Bu noktada lojistik paydaşlarımızdan beklentimiz dijital yetkinlerini lojistik alanında deneyim kazanmış nitelikli insan kaynağı ile sürekli geliştirmeleri. İnanıyorum ki; e-ticaret depo yönetim sistemlerine yapacakları yatırımları ile müşterilerine sağlayacakları verimliliği yansıtabilecek yapıları kuranlar sektörde ayrışacaktır. Fakat teknoloji tek başına hiçbir zaman yeterli değil. Lojistik ve kargo şirketlerinin personellerine sürekli eğitim ve gelişim imkanları sunmasının çok önemli bir nokta olduğunu düşünüyorum” dedi. 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat