e
Banner


Hellmann otomotiv lojistiğinde montaj dönemini başlattı

Tedarik zincirinin her halkasında çözümler sunan Hellmann Türkiye, otomotiv lojistiğinde elini üretimi de destekleyen yeni hizmet çözümüyle güçlendirdi. Almanya’nın önde gelen otomotiv yan sanayi üreticilerinden Tedrive Steering Systems GmbH için Beylikdüzü’ndeki merkezlerinde bir montaj hattı kurduklarını belirten Hellmann Türkiye Genel Müdürü Cem Akgül, global yapıları içinde bir ilk olan bu hizmetin işbirlikleri için ciddi bir referans, sektör için ise önemli bir örnek olacağını söyledi.

 




hellmann.jpg

157 ülkeye yayılan networkü ile dünyanın sayılı forwarder şirketleri arasında yer alan Hellmann Worldwide Logistics’in stratejik öneme sahip bir üyesi olarak faaliyet gösteren Hellmann Türkiye, otomotiv sektörünün Just in Time hizmet beklentisini yaygın global ağı, katma değerli ve özel çözümleriyle karşılıyor. Kurulduğu 1999 yılından beri otomotiv lojistiğindeki temposunu sürekli artıran şirket, geliştirdiği yeni hizmet çözümüyle bu alanda sektöre rol model olmaya hazırlanıyor.

Otomotiv sektörüne entegre hizmet ve çözümler sunduklarını belirten Hellmann Türkiye Genel Müdürü Cem Akgül, direksiyon sistemleri ve aksamları üreticisi Alman Tedrive Steering Systems GmbH ile imzaladıkları yeni işbirliği anlaşmasıyla hizmetlerini bir adım daha ileriye taşıdıklarını söyledi. Anlaşma kapsamında firma için Beylikdüzü’ndeki merkezlerinde bir montaj hattı kurulduğunu aktaran Akgül, montaj hattı için Almanya’dan gelen hat dışındaki tüm altyapı yatırımlarının Hellmann Türkiye tarafından gerçekleştirildiğini anlattı. Akgül, “Almanya Wülfrath’te bulunan fabrikadan getirdiğimiz hidrolik direksiyon sistemlerin merkezimizde kurulan hatta montajı yapıldıktan sonra Türkiye’nin önde gelen bir otomotiv firmasına teslim ediliyor. Montaj hattı yakın bir süreçte devreye alındı. 2013’ün Ocak ayından itibaren ise tam kapasiteye çıkarılması hedefleniyor” dedi.

 

HWL içinde bir ilk

Güçlü IT altyapıları ve yeni yatırımlarıyla otomotiv sektörünün Just in Time servis beklentilerine kolaylıkla cevap verebildiklerini söyleyen Akgül, Tedrive Steering Systems GmbH ile yaptıkları stratejik işbirliğinin global yapıları içinde de bir ilk olduğuna işaret etti. Hellmann Türkiye olarak 1999 yılından beri otomotiv lojistiğine aktif olarak hizmet verdiklerinin altını çizen Akgül, şunları aktardı: “Otomotiv endüstrisinin lojistik ihtiyaçlarını ayrı bir uzmanlık ve bir bütün olarak ele alıyoruz. Bu anlamda hizmetlerimiz sadece işin taşımacılık ilgili kısmıyla sınırlı kalmayıp her halkasında katma değeri yüksek yeni çözümler sunmaktayız. Tedrive Steering Systems GmbH ile yaptığımız işbirliği de buna önemli bir örnek teşkil ediyor. Bu işbirliğiyle, hizmetlerimizi yedek parçaların tedarik edilmesi, siparişin izlenmesi yönetimi, depolanması, paketlenmesi, konsolidasyonu, kalite kontrolü, dağıtımı toplaması, gümrüklemesi, uluslararası nakliyesi ve üretim hattına kadar tesliminin ötesine taşıyarak, üretim sürecinde de sorumluluk alarak müşterilerimize destek olmaya başladık. Bu aynı zamanda ana sanayi ve tedarikçi şirket arasında anlık bilgi ve mal akışını sağlayacak önemli bir çözüm. Hizmet yelpazemize eklediğimiz bu çözüm yeni projelerimiz için önemli bir referans olurken, global yapılanmamız içinde de konumumuzu daha güçlendirecek.”

 

İşbirliği yeni fırsatlara kapı açacak

Tedrive Yönlendirme Sistemleri Genel Müdürü Hüseyin Erdem de şirket olarak dünyanın önde gelen OEM şirketleri için hidrolik direksiyon sistemleri tedarik ettiklerini söyledi. Hellmann Türkiye’nin merkezinde kurdukları montaj hattının tedarik sürecinde kendilerine önemli bir avantaj sağlayacağını vurgulayan Erdem, işbirliği sürecini ise şöyle özetledi: “Bu proje için birçok lojistik firmasıyla görüşme yapıldı. Yapılan görüşmeler sonucunda sunduğu çözümler ve Türkiye pazarında deneyimi de gözetilerek Hellmann ile lojistik partnerlik anlaşması imzaladık. Montaj hattı dışında buradaki tüm altyapı yatırımları Hellmann Türkiye tarafından yapıldı. Şimdilik montaj hattında 6 kişi çalışıyor. Ama yeni otomotiv üreticileriyle görüşmelerimiz sürüyor. Önümüzdeki süreçte vardiya sayımızı 3’e, çalışan sayımızı 10’a, üretim adedimizi ise 2 bin 100’e çıkaracağız. Yine bu büyüme doğrultusunda Almanya’dan haftada bir yapılan taşımaları haftada 6 güne çıkaracağız. Hellmann bize gümrüğe giren malı aynı gün gümrükten çıkarma konusunda güvence verdi. Bu anlamda Hellmann ile yaptığımız bu anlaşma bize her anlamda önemli bir avantaj sağlayacak.  Ayrıca şirketimizin Rusya, Çin, Amerika pazarlarında buna benzer yatırım planları var. Bu planlar kapsamında yine Hellmann ile görüşmelerimiz devam ediyor. Bu kapsamda Hellmann ile işbirliğimizin önümüzdeki süreçte artarak devam edeceğini söyleyebilirim.”

 

Avrupa’daki konumunu daha da güçlendirecek

Hellmann Worldwide Logistics’in 157 ülkede yerleşik 443 hizmet noktasıyla çok geniş bir coğrafyada hizmet verdiğini hatırlatan Hellmann Türkiye Genel Müdürü Cem Akgül, bu geniş ağ sayesinde global otomotiv firmalarına ihtiyaç duydukları her coğrafyada kolaylıkla istenilen her tür lojistik servisi sağlayabildiklerini belirtti. Hellmann Türkiye’nin en büyük avantajının güçlü network ağı olduğunun altını çizen Akgül, “Taşımalarımızın çoğunu başta Almanya olmak üzere Avrupa, Amerika, Çin, Hindistan gibi otomotiv üreticilerinin yer aldığı bölgeler oluşturuyor. Bunun dışında kalan diğer bölgelere de denizyolu, acil durumlarda ise havayolu ile taşıma yapabiliyoruz. Önümüzdeki süreçte Avrupa, Amerika, Çin, Hindistan otomotiv lojistiğinde yoğunlaşacağımız bölgeler olacak. Ancak özellikle Türkiye ihracatın da önemli bir pay alan Avrupa pazarında hızlı ve süratli bir ilerleme sağlayacağız” dedi.

Otomotiv lojistiğinin iş hacimleri içinde %40’a yakın bir pay aldığını belirten Akgül, “Türkiye otomotiv sektörü önümüzdeki yıllarda üretim ve ihracatta önemli bir büyüme hedefliyor. Biz bu büyüme hedefi doğrultusunda oluşacak lojistik talebi karşılayacak kapasiteye sahibiz. Hellmann Türkiye olarak yeni işbirlikleri ve yatırımlarla otomotivin iş hacmimiz içindeki payını daha da artıracağız” diye konuştu.

 

Hedef ilk 10’a girmek

Türkiye’deki hedefleri doğrultusunda 2010 yılında Beylikdüzü’nde 10 bin metrekarelik alana bir lojistik merkez kurduklarını belirten Hellmann Türkiye Genel Müdürü Cem Akgül, İstanbul Anadolu yakasında yaklaşık 20 bin metrekarelik bir depo için ise çalışmalarını hızla sürdürdüklerini söyledi. Bu süreçte gümrükleme alanındaki çalışmalara da ağırlık verdiklerinin altını çizen Akgül, “HGL ile gümrükleme alanındaki hizmetlerimizi büyütmeye devam ediyoruz. Buradaki çalışan sayımızı önemli oranda artırdık. Önümüzdeki süreçte de bu alanda büyümeye devam edeceğiz”  dedi. Son yıllarda özellikle otomotiv ve tekstil sektörüne sundukları çözümlerle HWL’nin Avrupa sıralamasında önemli bir sıçrama yakaladıklarını vurgulayan Akgül sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’nin ekonomik alandaki büyümesi Hellmann Türkiye’nin de HWL’nin global ağı içindeki önemini artırıyor. Ancak bunu yeterli bulmuyoruz. Hedefimiz HWL sıralamasında ilk 10’a girmek. Portföyümüze ekleyeceğimiz yeni müşteriler, yeni yatırımlar ve geliştireceğimiz yeni çözümlerle ile bunu başarabileceğimize inanıyorum.”

 

Yatırım atağı sürüyor

Türkiye lojistik sektörüne ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Cem Akgül, sektörün son 5-10 yılda önemli bir büyüme yakaladığını söyledi. Bu büyüme trendinin önümüzdeki süreçte de devam edeceğini vurgulayan Akgül, “Büyüme biraz da Türkiye’nin dış ticaretindeki artışa ve yeni pazarlara bağlı. Her yıl olduğu gibi sektörde konsolidasyonlar devam edecek. Özellikle iç pazarda kontrat lojistiğinde önemli bir büyüme bekleniyor. Türkiye’nin iç pazarında büyük bir potansiyel var.  Bu anlamda perakende lojistiğindeki artışa paralel olarak modern ve ciddi altyapı yatırımlara ihtiyaç var” dedi. Sektörün öncelikli sorunlarından birinin kalifiye elaman sıkıntısı oluşturduğunun altını çizen Akgül, bu anlamda eğitim kurumlarına sektörün ihtiyaçlarına gözeterek eleman yetiştirme konusunda sorumluluklar düşerken, lojistik şirketlerinin de buna destek olması gerektiğini söyledi. Sektörde satın almalarla büyüme eğilimini de değerlendiren Akgül, şirket olarak yeni şubeler açarak, yeni ülkelere açılarak ve müşteri portföylerini genişleterek büyümeyi tercih ettiklerini belirtti. Akgül, “Biz organik büyümek istiyoruz. Ancak  önümüze ciddi bir şey çıkar ve bizim yapımıza da uygun olursa satın almaya da girebiliriz” dedi.

 




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat