e
Banner


Proje taşımacılığı rüzgar ile büyüyor

Artan enerji yatırımları, özellikle de rüzgar enerji santrallerine yönelik yatırımlar, enerjide proje taşımacılığının büyümesine yol açıyor.

 




proje_tasimaciligi.jpg

Hareket Proje Taşımacılığı ve Yük Mühendisliği Genel Müdürü Engin Kuzucu rüzgar enerji santrallerine yönelik yatırımların, enerjide proje taşımacılığının büyümesine yol açtığını söylüyor.

Türkiye'de rüzgar enerjisinde mevcut kurulu güç 2 bin MW; lisans verilen güç ise 8 bin MW civarında. Bu tutarın 2015'te 15 bin MW'a; 2020'de ise 20 bin MW'a yükselmesi bekleniyor. Sektör uzmanlarına göre rüzgar enerjisi santrallerine yapılacak yatırımlar, taşımacılık sektöründe en az 500 milyon euro büyüme yaratacak boyutta. Hareket Proje Taşımacılığı bu yönde önemli çalışmalara imza atan bir şirket. Sektörün Oscar'ı olarak değerlendirilen ESTA 2012 Mükemmeliyet Ödülü'nü alan şirket, proje taşımacılığında dünyanın ilk 5 şirketi arasında yer almayı hedefliyor.

Son 3 yıl içinde ekipman ve çalışan kadrosuna 25 milyon euroluk yatırım yapan şirketin, bugüne kadar Türkiye'de taşıma ve montajını gerçekleştirdiği rüzgar enerjisi yatırımları 774 MW'a ulaşıyor. Mevcut projelerin tamamlanması ile bu yatırımlar 947 MW'a ulaşacak. Yüzde 45 pazar payına sahip şirketin rüzgar enerjisi projelerinin büyük çoğunluğunu Ege, Akdeniz ve Marmara bölgelerinde gerçekleşti. DÜNYA'nın sorularını yanıtlayan Hareket Proje Taşımacılığı Genel Müdürü Engin Kuzucu, yaşanan küresel ekonomik daralmaya rağmen proje taşımacılığı sektöründe iş hacminin arttığını söylüyor. Bu artışı enerji yatırımlarının ekonomik daralmaya rağmen devam etmesine bağlayan Kuzucu, sektöre yönelik şu bilgileri veriyor: "Türkiye'de enerji lojistiği pazarının yıllık büyüklüğü yaklaşık 150 milyon euro. Bugüne kadar Türkiye'de gerçekleşen rüzgar enerjisi yatırımlarının yaklaşık yüzde 45'i şirketimiz tarafından taşındı ve montajı yapıldı. Türkiye dışında, Azerbeycan, Türkmenistan, Gürcistan, Irak, Suudi Arabistan, Rusya, Ukrayna yoğun olarak çalıştığımız pazarlar arasında yer alıyor."

 

8 yılda 9 bin rüzgar kulesi taşınacak

Rüzgarın geleceğin enerjisi olacağını söyleyen Engin Kuzucu, Türkiye'de bu alandaki yatırımların geç de olsa başladığını ve artarak devam ettiğini söylüyor. "Rüzgarda kurulu kapasitenin 2020 yılında 20 bin MW'a ulaşacağını tahmin ediyorum. Mevcut tamamlanmış yatırımların 2 bin MW civarında olduğunu dikkate alırsak, önümüzdeki 8 yılda yaklaşık 18 bin MW'lık yatırımın tamamlanması gerekecek" diyen Kuzucu, şöyle devam ediyor: "18 bin MW'lık rüzgar santrali yatırımı, yaklaşık 9 bin adet rüzgar kulesinin taşınmasını ve montajını gerektirir. Bu da her yıl yaklaşık bin 100 kule taşınacağı ve monte edileceği anlamına geliyor. Dolayısıyla taşımacılık ve montaj sektörlerinde ciddi yatırımlar yapılmasını gerektirecek."

 

Irak ve Suriye'de önemli yatırımlar olacak

Engin Kuzucu, rüzgar enerjisinin yanı sıra, doğalgaz çevrim enerji santralleri, termik santraller, hidroelektrik santralleri ve nükleer santrallerin de beklenen önemli yatırımlar arasında yer aldığına dikkat çekiyor. Kuzucu; petrol rafinerileri, petrokimya

yatırımları, köprüler, otoyollar, hızlı trenler gibi ulaştırma altyapı yatırımlarının da proje taşımacılığı konusunun gelişmesine katkıda bulunacak alanlar olduğunu ifade ediyor.

Kuzucu, "Irak ve Suriye'de stabilizasyon sağlandıktan sonra aynı konularda büyük yatırımlar yapılmasını bekliyorum. Bu ülkelere yapılan taşımaların pek çoğu ülkemiz limanlarını kullanarak yapılmakta, bu da proje taşımacılığı ve montaj konusunda ülkemiz şirketlerine gelişim imkanları sağlayacak" diyor.

 

Sektörde öne çıkacak trendler

Hareket Proje Taşımacılığı Genel Müdürü Engin Kuzucu'nun sektörde ön plana çıkacak trendlere yönelik yorumları ise şöyle: "Rüzgar enerji santralleri yatırımları, rüzgar santrallerinin parçalarının uzun ve ağır olmaları nedeniyle uzatmalı dorselerin kullanımını yaygınlaştırdı. Bugün türbin kanatları 45 metre uzunluğa sahip olabiliyor. Kanat boyları ilerleyen zamanlarda daha da uzayabilir. Rüzgar enerji santralleri montajlarında yeni nesil daralan paletli vinçlerin kullanımı, vinçlerin kuleler arasında

çabuk yer değiştirmesini sağladığından montaj sürelerinin daha kısa sürelerde tamamlanmasında önemli katkılarda bulundu.

Diğer bir önemli konu da, rüzgar enerjisi yatırımcılarının genel olarak taşıma ve montaj ile ilgili tüm servisleri tek bir şirketten talep etme eğilimi göstermeleri. Biz, taşıma ve montaj kapasitemizi arttırmak için 2010 yılında 17 milyon euro, 2011 yılında 4 milyon euro, 2012 yılında ise 5 milyon euro tutarında vinç, çekici ve özel dorse yatırımları gerçekleştirdik. Şu anda aynı anda 7 rüzgar santrali şantiyesinde taşıma ve montaj hizmeti verebilecek büyüklüğümüz var."




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat