e
Banner


DGM Türkiye eğitim yelpazesini genişletti
Eğitim, paketleme ve danışmanlık faaliyetleri ile tehlikeli maddelerin lojistik süreçlerinde oluşan hizmet ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulan DGM Türkiye,artık tehlikeli madde kazalarına müdahale sürecinde görev alacak personele yönelik de eğitimler sunuyor.




dgm göksu altuÄ� kayaYaklaşık 30 ülkede 50 ofisi ile Tehlikeli Maddeler Yönetimi (DGM - Dangerous Goods Management) Uzmanlar Ağı olan DGM, Nisan 2011’de başladığı Türkiye faaliyetlerini her geçen gün genişleterek sürdürüyor. Tehlikeli maddelerde eğitim, paketleme ve danışmanlık olmak üzere üç stratejik başlığa odaklandıklarını söyleyen DGM Türkiye Eğitim ve Operasyon Direktörü Göksu Altuğ Kaya, “İhracata dayalı bir ekonomiye sahip ülke olmamız ve kimyasal ürün ihracat rakamlarındaki sürekli artış, uluslararası kurallara uyum yönünde ihtiyacı da ortaya çıkarıyor. Lojistik süreçlerde karşılaşılan sorunlara kısa sürede çözümler üretebiliyoruz. Tüm modlar için oluşturduğumuz ve sürekli güncel tuttuğumuz kaynaklarımız ile oluşan kütüphanemiz ve tecrübemiz doğru ve etkin çözümlere ulaşmamızı sağlıyor” diyor.
DGM Türkiye, 2012 yılında sektör açısından kritik öneme sahip eğitim yelpazesini de genişletmeyi sürdürdü.  “IATA (Hava Taşıyıcıları Birliği) onaylı Tehlikeli Maddeler Düzenlemeleri kurslarımız artık tüm kategorilerde verilmekte” diyen DGM Türkiye Eğitim ve Operasyon Direktörü Göksu Altuğ Kaya, kurslarında ihracatçı firma, kargo acentesi, havayolu, güvenlik, antrepo ve depo personeli için eğitim verildiğini belirtiyor.
Tehlikeli madde lojistiği süreçlerinde yaşanan olay ve kazaların insan sağlığı ve çevreyi de tehdit ettiğine işaret eden Kaya, bu durumun önüne geçmek için geliştirdikleri çözümler hakkında şu bilgileri veriyor: “Yaralanma, ölüm ve büyük çevre felaketlerine yol açabilen bu kazalara kısa zamanda müdahale hayati önem taşıyor. Tehlikeli madde kazalarına müdahale süreçlerinde görev alacak farklı kategorilerdeki personele yönelik eğitimler 2012 yılı itibariyle DGM tarafından sunulmaya başlandı.”

SQAS İÇİN DANIŞMANLIK DA YAPIYOR
DGM Türkiye kimyasal madde lojistik süreçlerinde vazgeçilmez bir değerlendirme aracı olan SQAS (Safety & Quality Assessment System) konusunda da danışmanlık hizmetleri sunuyor. “SQAS bilindiği üzere; lojistik hizmet sağlayıcıları ve kimyasal madde dağıtıcıları için kalite, emniyet, güvenlik ve çevre performansını değerlendiren bir sistem. Kimyasal madde lojistiğinde prestij sağlayan SQAS değerlendirmesi, firmaları fiyat odaklı rekabetin dışına taşımakta” diyen Kaya, lojistik hizmet sağlayıcıların SQAS değerlendirmesi ile kimyasal madde lojistiğinde bir adım öne çıktığına işaret ediyor.
Kaya’nın verdiği bilgilere göre SDS/MSSDS-Güvenlik Bilgi Formu da; kimyasal maddenin depolanması, elleçlenmesi, paketlenmesi, acil durumlarda müdahale yöntemleri gibi birçok bilgiyi içeriyor. DGM Türkiye, bu formların oluşturulması ve güncellenmesi konularında da yeni hizmetlerine başlamış durumda.

HIZLI AMA YETERSİZ İLERLİYORUZ!
Türkiye’nin ADR konusunda, pek çok kişinin öngöremeyeceği hızda yol aldığına dikkat çeken Kaya, fakat bu durumun, gelişmelerin yeterli olduğu yönünde algılanmaması gerektiği uyarısında bulunuyor. Kaya, “Uzun süre boyunca hiç bir gelişmenin kaydedilmediği Tehlikeli Madde Taşımacılığı konusunda son zamanlarda çok büyük değişiklikler gözlemlendi. Ancak bu uluslararası uyum için yeterli değil. Bunun yanı sıra, ihracatımızın devamı için motive olduğumuz ADR’ye uyum, Türkiye içindeki lojistik süreçler için de geçerli ancak bu birçok firma tarafından göz ardı ediliyor” diye konuşuyor. Kaya, Türkiye sınırları içinde ya da uluslararası trafik ayrımı olmaksızın kurallara uyulmasının ADR’ye uyum sürecini hızlandıracağının da altını çiziyor.


 




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat