e
Banner


Emin Taha: Gümrüklerdeki tüm engeller kaldırılmalı
 
MÜSİAD Lojistik Sektör Kurulu ve Taha Kargo Yönetim Kurulu Başkanı Emin Taha, 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmada gümrüklerdeki iyileştirmelerin çok önemli olduğuna dikkat çekerek, “Lojistik sektörünün daha verimli çalışabilmesi için önündeki bütün engellerin kaldırılması gerekir” dedi.




emin_taha_müsiadMüstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Lojistik Sektör Kurulu’nun 11 Aralık’ta düzenlediği “Gümrüklerde Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Arayışları” konulu panelde gümrüklerdeki son gelişmeler ve bunun lojistik sektörüne yansımaları ele alındı. Panelin açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Lojistik Sektör Kurulu ve Taha Kargo Yönetim Kurulu Başkanı Emin Taha, Türkiye’nin bölgesinde lider bir ülke olduğunu, jeostratejik konumu ile dünyada daha fazla söz sahibi olabileceğini söyledi. 2023 yılı için konulan 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşabilmesi için çok güçlü bir lojistik sektörüne ihtiyaç olduğunu vurgulayan Taha, “Lojistiğin güçlendirilmesi için ise altyapısı sağlam, mevzuatı net olan bir gümrük mevzuatına ihtiyaç var. Gümrüklerdeki iyileştirmeler sektörümüz için çok önemli. Sektörün daha verimli çalışabilmesi için önündeki bütün engellerin kaldırılması gerekiyor” dedi. Hız kavramının lojistik sektöründe belirleyici olduğunu ifade eden Taha, kapılardaki bekletmelerin, bu beklemelerden kaynaklanan gecikmelerin son 10 yılda yapılan iyileştirmelerle son bulduğunu söyledi. Daha güçlü bir Türkiye’nin daha hızlı olmak zorunda olduğunu belirten Taha, “Güçlü Türkiye’nin Güçlü Lojistik” ile hayat bulacağını kaydetti. MÜSİAD Lojistik Sektör Kurulu’nun 2023 hedeflerine kilitlendiğini belirten Taha, “MÜSİAD olarak kuracağımız bir web sitesi ile alıcıyı, satıcıyı, lojistik ve gümrük hizmeti veren şirketleri online bir platformda buluşturacağız. MÜSİAD güvencesiyle bu ticaretin en uygun maliyetle yapılmasını sağlayacağız. Bu şekilde 2023 yılı için belirlenen ihracat hedefine de katkı sunacağız” dedi. Taha, ayrıca MÜSİAD olarak bir lojistik köy kuracaklarını açıkladı. 
 
TÜRKİYE TİCARETİNE İSTANBUL YÖN VERİYOR 
Ticaret ve Gümrük Bakanlığı, İstanbul Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Halil İbrahim Bozkuş ise, İstanbul’un Türkiye’nin dış ticaretindeki konumu ve gerçekleştirilen gümrük işlemleri hakkında bilgi verdi. 2015 yılının ilk 10 ayında Türkiye genelindeki ithalatın 98.6 milyar doları ile ihracatın 65 milyar dolarının İstanbul’dan gerçekleştirildiğini belirten Bozkuş, “Türkiye dış ticaret hacminin %55’nin gümrük işlemleri Gümrük Müdürlüğümüzde yapıldı” dedi. Bozkuş sözlerini şöyle sürdürdü: “2015 Ekim ayında geçen yılın aynı ayına göre, ihracat %6 artarak 7 bin 65 milyar dolar, ithalat %9 azalarak 9 bin 704 milyar dolar, dış ticaret hacmi %3 azalarak 16 bin 769 milyar dolar, dış ticaret dengesi %34 azalarak 2 bin 639 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2015’in Ocak-Ekim dönemi verilerine göre, en çok ihracat yapılan gümrük müdürlükleri arasında Halkalı Gümrük Müdürlüğü 16 milyar 571 milyon dolar ile birinci, AHL Kargo Gümrük Müdürlüğü 11 milyar 307 milyon dolar ile ikinci, Ambarlı Gümrük Müdürlüğü ise 8 milyar 508 milyon dolar ile üçüncü sırada yer aldı. 2015 yılının Ocak-Ekim dönemi verilerine göre, en çok ithalat yapılan gümrük müdürlükleri arasında AHL Kargo Gümrük Müdürlüğü 15.3 milyar dolar ile birinci, Ambarlı Gümrük Müdürlüğü 13.6 milyar dolar ile ikinci, Halkalı Gümrük Müdürlüğü ise 12 milyar dolar ile üçüncü sırada yer aldı. Bölge Müdürlüğümüz bağlantı idarelerinde 2015 yılı Ocak-Kasım döneminde; ithalat, ihracat, antrepo, transit olmak üzere toplam 3.7 milyon beyanname işlem gördü. 2015 yılında bağlantı müdürlüklerimizde işlem gören ithalat beyannamelerinin %22’si kırmızı, %54’ü sarı, %1’i yeşil hatta işlem gördü. %23’ünün işlemleri ise mavi hatta herhangi bir kontrole tabi tutulmadan gerçekleştirildi. 2015 yılında bağlantı müdürlüklerimizde işlem gören ihracat beyannamelerinin %5’i kırmızı, %61’i sarı, %1’i yeşil hatta işlem gördü. %33’ünün işlemleri ise mavi hatta herhangi bir kontrole tabi tutulmadan gerçekleştirildi. Türkiye’nin artan dış ticaret hacmine paralel olarak bölge müdürlüğümüzde işlem gören konteyner sayılarında da artış görüldü. 2010 yılında 937 bin adet konteyner işlem görürken bu sayı 2014’te 2 milyonun üzerine çıktı.  2015 yılının ilk 11 ayında işlem gören konteyner sayısı yaklaşık 1.9 milyona ulaştı. İstanbul Laboratuvar Müdürlüğü’nün akreditasyonu TÜRKAK tarafından 30.11.2015 tarihi itibariyle resmen onaylandı. Bu onay kararı çerçevesinde; İstanbul Laboratuvar Müdürlüğü ve ilgili tüm teknik birimleri, uluslararası kabul görme ve güvenilirlik hüviyeti kazandı. Laboratuvar müdürlüğümüzde 1 Ocak- 30 Kasım 2015 tarihleri arasında toplam 26.258 adet beyanname işlem gördü, analizi yapılan toplam numune sayısı ise 67.656’ya ulaştı. Aynı dönem içerisinde tahsil edilen analiz ücreti 6.758.479 TL’dir. Türkiye genelinde verilen toplam 19 adet Yetkilendirilmiş Yükümlü Sertifikası’ndan 2013’te 5 adet ve 2014’te 5 adet olmak üzere toplam 10 adedi bölge müdürlüğümüzce verildi.” 
 
SIKINTILAR AŞAMALI OLARAK GİDERİLİYOR 
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdür Yardımcısı Önder Göçmen de, “Gümrüklerde sıkıntı olması eşyanın tabiatı gereğidir. Belki günümüzde gümrüklerde yaşanan sıkıntının oranı %25’lerde, 20 yıl sonra bu oran %5’e düşecek. Türkiye’de gümrüklere yönelik geçtiğimiz süreçte belli düzeltmeler yapıldı. Bu düzenlemeler önümüzdeki süreçte de devam edecek ve sıkıntılar aşılacaktır” dedi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın 2011 yılında kurulduğunu hatırlatan Göçmen, çok genç bir bakanlık olmalarına rağmen, kısa sürede personel sorununu ortadan kaldırdıklarını söyledi. Eski sınır kapılarının Yap-İşlet-Devret modeli ile modernize edildiğini aktaran Göçmen, elektronik beyan ile de gümrüklerdeki işlem süreçlerini hızlandırdıklarını belirtti. Kara hudut kapılarında “Tek Durak Projesi”nin hayata geçirildiğini hatırlatan Göçmen, uygulama için adaptasyon sürecinin tamamlanmasıyla işlemlerin daha da hızlanacağını sözlerine ekledi. 
Panel sonunda konuşmacılara katılımlarından dolayı ÇEKÜD Fidan sertifikası takdim edilirken, panele katılım gösteren öğrenciler arasında yapılan çekilişle 7 öğrenciye uçak bileti hediye edildi. 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat