Banner


Assan Hanil lojistik süreçlerini dijitalleştirerek verimliliğini artırdı
Lojistik süreçlerini dijitalleştirerek verimliliği artırdıklarını vurgulayan Assan Hanil Tedarik Zinciri Direktörü Seda Düzgün, grup şirketlerinden Assan Lojistik’in yanı sıra ithalat&ihracat operasyonları için lojistik firmalarından hizmet alımı gerçekleştirdiklerini söylüyor. 




Assan HanilAssan Hanil hakkında bilgi verir misiniz? 
Assan Hanil Kibar Holding ve Güney Koreli Seoyon E-Hwa ortaklığıyla 1997 yılında kuruldu. Bugün otomotiv yan sanayinin önemli ana parça tedarikçisi durumunda olan şirketimiz hem uçak hem de araçlarda ithal koltukların yerine yerli koltukların kullanımını arttırarak yerlileşmeye büyük katkılar sağlıyor. Şu anda ikisi Kocaeli’de, biri Bursa’da olmak üzere üç farklı lokasyonda, toplam 80 bin metrekarelik alana sahip tesislerimizde, otomasyona dayalı yüksek teknoloji ile üretim yapıyoruz. 1000’i aşkın uzman çalışanımızla sadece şirketimizin değil, sektörümüzün de büyümesi, ülkemizin küresel rekabette daha da güç kazanması için çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Şirketimiz büyük oranda, küresel ölçekte çalışan müşterilerimiz aracılığı ile ihracat gerçekleştiriyor. Bununla birlikte önümüzdeki dönemde ürün portföyümüzü ihracat potansiyeli yüksek ürünler özelinde genişletmeyi de planlıyoruz. Ar-Ge merkezimizde geliştirdiğimiz özgün tasarımlı, ihracat potansiyeli yüksek, şirketimizin büyüme ve gelişmesine olanak sağlayacak hava süspansiyonlu ticari araç sürücü koltuğu ile ihracatta da güçlü bir noktaya ulaşmayı hedefliyoruz.
 
ARAÇ DOLULUK ORANINI %85-90 ARASINA ÇIKARDI 
Assan Hanil tedarik zinciri süreçlerini nasıl yönetiyor? 
Assan Hanil tedarik zinciri yönetiminde, zinciri oluşturan tüm fonksiyonlar birbirleriyle bağlantılıdır. Tedarik zinciri süreci, müşteriden taleplerinin alınmasıyla başlar. Sonrasında; direkt satınalma süreçleri, malzeme planlama, ithalat&ihracat, ambar yönetimi, üretim planlama ve müşterilerimize ürünlerin sevk edilmesi ile tamamlanır. Assan Hanil tedarik zinciri için her bir süreç özelinde farklı stratejiler oluşturuluyor. Satınalma süreçleri, tedarik edilen ürün grubu bazında yapılırken malzeme planlama stratejileri ürün grubu ve tedarik lokasyonu dikkate alınarak hazırlanır. Assan Hanil olarak lokal tedarikçilerimizden alt parçaları kendi Milk Run araçlarımızla almaktayız ve yıllık satın alma bütçemize göre stratejilerimizi güncellemekteyiz. Sevkiyat sürecinde ise müşterimizin taleplerine göre JIS (Just in Sequence) veya günlük sevkiyatlar şeklinde farklı sevkiyat yöntemleri kullanılıyor. Lojistik süreçlerimizi dijitalleştiriyoruz. 2016 yılından bu yana kullandığımız rota ve araç takip eden sistemimiz sayesinde araç doluluk oranlarımızın %85-90 arasında olmasını sağlamış durumdayız. 2018 yılında SAP sistemine geçmemiz ile birlikte de hem kullandığımız bu sistemi hem de manuel olarak takip ettiğimiz süreçleri SAP ile uyumlu hale getirerek verimliliğimizi daha da artırdık.
 
Gündeminizde yeni projeler var mı? 
Müşteri memnuniyeti otomotiv sektöründeki en önemli kriterlerden biri. Biz de bu memnuniyeti sürdürmek ve daha da artırmak için önemli çalışmalar gerçekleştiriyoruz. Müşterilerimizden taleplere göre çok hızlı bir şekilde aksiyon alarak cevap veriyor, lojistik ajandamızı müşteri beklentilerine göre sürekli değiştiriyoruz.  Bunun yanında üç sene içerisinde devreye girecek yeni projeler ve kurulacak yeni tesisler ile ilgili çalışmalar var gündemimizde.
 
Sevkiyatlarınızı nasıl organize ediyorsunuz? 
Yurt içinde Hyundai’ye ve Karsan’a ürettiğimiz ürünlerin sevkiyatları Assan Hanil tarafından yürütülüyor. Özellikle koltuk, tampon, iç kapı paneli, taban kaplaması, konsol gibi bazı ürünler müşteri hatlarına JIS olarak beslenmektedir. Burada ise 4 tır, 7 kamyon ve yarım saatlik turlar ile sevkiyatlarımız 24 saat boyunca devam ediyor. Yurt dışı sevkiyatlarımız ise ağırlıklı olarak yedek parça üretimine yönelik yapılıyor. Fakat bunun yanında seri üretim için de yurtdışı müşterilerimize parça sevk ediyoruz. Yıllık direkt ihracatımız ortalama 2 milyon euro seviyesinde. Geliştirilmesini beklediğimiz en önemli taşıma modu ise, kombine taşımacılık. Bu sayede yurtdışı lojistik maliyetlerinde ciddi iyileştirmeler sağlanacağını düşünüyorum.
 
UZUN DÖNEMLİ KİRALAMA YAPIYOR 
Lojistik şirketlerinden hangi hizmetleri alıyorsunuz? İş ortaklarınızı nasıl seçiyorsunuz?
Yurt içi sevkiyat ve malzeme alımı için özellikle uzun dönemli kiralama metodunu kullanıyoruz. Lojistik hizmet alım sürecini Kibar Holding satın alma departmanı ile birlikte yürütüyoruz. Belirli periyotlarda yapılan ihaleler ile tedarikçilerimizi seçiyoruz. İhale öncesinde ihtiyaçlarımızı ve gerekli şartları bildirdiğimiz bir çalışma yaparak kendileri ile paylaşıyoruz. Son yedi yıldır lojistik operasyonlarında grup şirketimiz olan Assan Lojistik ile çalışıyoruz. Bunun dışında ithalat&ihracat operasyonları için de lojistik firmalarından hizmet alımı gerçekleştiriyoruz. 
 
Türk lojistik şirketleri otomotiv sektörünün taleplerine cevap verebiliyor mu? 
Türk lojistik şirketlerinin otomotiv sektörünün ve yan sanayilerin ihtiyaçlarına uygun olarak kendini ciddi anlamda geliştirdiğini düşünüyorum. Özellikle son beş yıldır lojistik firmaları hem müşterilerin özel isteklerine cevap verebilmek için hem de verimliliklerini arttırmak için önemli çalışmalar gerçekleştiriyorlar. Lojistik firmalarının maliyetlerini ve tedarik sürelerini düşürecek, uluslararası ticareti ve lojistik süreçleri kolaylaştıracak bir data değişim sisteminin kurulması ve e-taşımacılık dokümanlarının kullanımının artırılması Endüstri 4.0 kapsamında çok önemli olduğunu düşünüyorum.
 
LOJİSTİK SEKTÖRÜYLE 2012’DE TANIŞTI 
Assan Hanil’de çalışmaya 2006 yılında kalite departmanında başlayan Seda Düzgün, daha sonra Metod ve Üretim Planlama Yöneticisi olarak görevime devam ediyor. 2012 yılında sevkiyat operasyonlarının da mevcut görevlerine ilave edilmesiyle birlikte lojistik sektörüyle tanıştığını belirten Düzgün, “2015’de ise tüm lojistik süreçleri birleştirme kararı ile malzeme planlama, ithalat&ihracat, üretim planlama, ambar yönetimi ve sevkiyat süreçlerini bir araya toplayarak tüm operasyonları tek noktadan takip etmeye başladık. Lojistik sektöründe detaylı plan yapmak ve zaman yönetimi oldukça önemli. Kadın olmanın bu anlamda oldukça avantajlı yanları var. Ben yöneticiliğin kadın veya erkek olarak ayrıldığını düşünmüyorum. Yöneticilikte önemli olan ekibinizin sizden ne beklediğini iyi anlamanız ve onları şirketin ortak hedeflerine doğru nasıl yönlendirdiğinizdir” diyor.  
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat