e
Banner


150 belediyenin katı atık depolama sorunu çözülecek

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Avrupa Birliği’ne uyum sürecinde hazırlanan proje ile 150 belediyenin katı atık depolama sorunu çözülecek.

 




kati_atik_depolama.jpgTürkiye'nin çevre alanındaki yükümlülüklerini zamanında tamamlamasına katkı sağlayacak 'Entegre Katı Atık Yönetim Projelerinin Hazırlanması için Teknik Yardım Projesi Açılışı ve Mutakabat Zaptı' imza töreni, Ankara'da İller Bankası Macunköy Tesisleri'nde gerçekleştirildi. Törende konuşan Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, Türkiye genelinde çevre politikalarına daha etkin bir şekilde müdahil olabilmek ve Türkiye’nin çevre politikaları açısından önemli bir yol haritası çizmek adına, özverili bir çalışmayı başlattıklarını belirtti. Balta şöyle devam etti: “Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne uyum sürecinde çevre alanındaki yükümlülüklerini zamanında tamamlamasına katkı sağlayacak olan 'Entegre Katı Atık Yönetim Projelerinin Hazırlanmasına İlişkin Teknik Yardım Projesi'nin uygulamaya alınmasından dolayı memnuniyet duyuyoruz.”

Avrupa Komisyonu’nun 2007-2013 döneminde Avrupa Birliği'nin aday ve potansiyel aday ülkelere gerçekleştireceği dış kaynaklı mali yardımların etkinliğini artırmak amacıyla yeni bir katılım öncesi mali kaynak aracı programı geliştirildiğini hatırlatan Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, söz konusu programın beş ana bileşenden oluştuğunu ve bu bileşenlerden bir tanesinin de bölgesel kalkınma projesi olduğunu kaydetti. Programın hazırlık çalışmasına paralel olarak çevre altyapı projelerinin önceliklendirme listesinin oluşması amacıyla veri tabanlarına belediyelerin afet raporunun işlendiğini anlatan Bakan Yardımcısı Balta, “Yapılan çalışmalar sonucunda 62 atık su, 18 içme suyu, 57 katı atık projesi listesi oluşturulmuştur.” dedi.

Listede bulunan 38 projenin çalışmalarının sürdüğünü, 17 entegre katı atık projesinin bugün itibariyle başladığının altını çizen Bakan Yardımcısı Balta, 21 entegre su projesinin de hazırlıklarına başlanacağını belirtti. İhaleye hazır projeler oluşturmak amacıyla bakanlık tarafından 57 katı atık projesi arasından 17 proje için kontratların imzalandığına değinen Bakan Yardımcısı Balta, “Projeler tamamlandıktan sonra yaklaşık 4 milyon 400 bin nüfusa hizmet sağlayacak. Proje maliyetinin de 260 milyon euro olacağı tahmin ediliyor.' şeklinde konuştu.

Çevre altyapı yatırımlarının önceden planlanmasının AB çevre müktesebatının zamanında ve etkin bir şekilde uygulanması noktasında Türkiye'ye büyük destek sağlayacağını hatırlatan Bakan Yardımcısı Balta, 'Türkiye'de katı atık yönetimi sosyal açıdan kabul edilebilir, çevresel açıdan sağlıklı, ekonomik açıdan uygulanabilir ve teknolojik bakımdan uygun ve sürdürülebilir gelişim hedeflerini karşılayacak yeterli yatırımların yapılması ihtiyaç değil zorunluluk halini almıştır.' diye konuştu.

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Tibor Varadi, imzalanacak mutabakat zaptıyla Türkiye'nin en önemli hedeflerinden birine katkıda bulunacaklarını ve çevre konusundaki hedeflerin Türkiye'nin AB mevzuatına uyum sağlamaya yardımcı olacağını söyledi. Artvin’den Muğla’ya, Tekirdağ’dan Hakkari’ye 150 belediyeyi kapsayacak projelerin maliyetli olduğuna değinen Varadi, “Türkiye büyük bir ülke. Dolayısıyla çevre alanı altyapısındaki ihtiyaçları da çok büyük. Bu konuda yapılan çalışmalarda 70 milyar euroya ihtiyaç duyulduğu belirlendi. Yani büyük bir iş bizi bekliyor.” ifadelerini kullandı.

Varadi, Türkiye ve Avrupa Birliği’nin tesis ettiği güçlü işbirliği sayesinde Türkiye’nin çevre alanı konusundaki sorunlarının nihai hale getirileceğini kaydetti.

Toplamda 150 belediyenin, katı atık depolama sorununun çözülmesini ve Avrupa Birliği standartlarında tesislerin kurulmasını sağlayacak projenin 4 -5 yıl içerisinde gerçekleştirilmesi düşünülüyor.

Toplantıya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakan Yardımcısı Muhammet Balta’nın yanı sıra Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Tibor Varadi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sedat Kadıoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED Genel Müdürü Mustafa Satılmış, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Abdurrahman Uluırmak ve çok sayıda belediye başkanı katıldı.




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat