Borusan Lojistik Türkiye-Avrupa hattında MULTİMODAL KÖPRÜ kuruyor
Borusan Lojistik, çevreci yönünü güçlendiren bir yeniliğe daha imza atarak tüm Avrupa ülkelerine ‘Tarifeli Multimodal Tren Taşımacılığı’nı başlattı. Bu projeyi gerçekleştirebilmek için Avrupa'da özel bir altyapı kuran şirket, Edirne’de de bir gümrüklü terminal ve aktarma sahası açtı.
Avrupa’ya yönelik lojistik hizmetlerinde yeni bir dönem açan Borusan Lojistik, sektörde vagon ve konteyner sahibi olarak Tarifeli Multimodal Tren Taşımacılığı hizmetini başlatıyor. Bu proje ile Borusan Lojistik hem Türkiye ekonomisine rekabet avantajı sunmayı, bunun yanında sürdürülebilirlik ve çevre koruma duyarlılığı açısından fark yaratmayı hedefliyor.
Daha az karayolu kullanılacak olması nedeniyle Borusan Lojistik’in çevreye verdiği önemi simgeleyen bu uygulama bu yılın Nisan ayında Viyana’dan kalkacak ilk blok tren ile başlayacak. Türkiye-Avrupa arasında gerçekleştirilen tarifeli multimodal tren taşımacılığı başlangıç aşamasında her hafta karşılıklı iki blok tren olarak planlanıyor.
Projeyle ilgili açıklamalarda bulunan Borusan Lojistik Liman İşletme ve Uluslararası Taşımacılık Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Dölen şunları aktardı: “Bugünkü ekonomik büyüklüğe bakıldığında sadece 60 bine yakın uluslararası taşıma yapan Türk kamyon ve TIR’larını yollarda görebilirsiniz. Türkiye’nin 2023 vizyonu gerçekleştiği takdirde yaklaşık 4,5-5 katlık bir araç filosuna sahip olacağız. Bu da Türkiye’yi araçların İstanbul’dan Kapıkule’ye kadar hareket edemediği bir dünyaya götürüyor demektir. Borusan Lojistik olarak hem çevreye verilen zarar anlamında hem de istediğimiz hedeflere ulaşma anlamında yeterli olmadığımızı düşündük. Avrupa’nın kendi üzerindeki trafik yükünü azaltmak amacıyla geliştirmeye çalıştığı ve üzerine yatırım yaptığı tren yolu konusunda neler yaptığını araştırdık. Gördüklerimiz bu sistemin Türkiye’de neden olmadığını sormamızı gerektirdi ve bu konuda risk alarak ‘Multimodal Taşımacılıkta Greenovative Çözüm’ adını verdiğimiz uygulamamız için Edirne’de gümrüklü terminal ve aktarma sahası kurduk.”
Aralık ayında her gün bir blok treni Türkiye’den Avrupa’ya, Avrupa’dan da Türkiye’ye getirerek sadece bu yıl 1.4 milyon ağacın temizleyebileceği kadar karbondioksit salınımı engelleyeceklerini aktaran Dölen, Nisan ayında faaliyete geçecek bu sistemle lojistiği biraz daha yeşillendirmek istediklerini söyledi.
Konuşmasında, Edirne’de kurulan terminalle yaklaşık 12 bin 500 metrekarelik alanda gümrüklü saha, kapalı, açık alan olmak üzere yerleştiklerini ve burada iç dolum ve iç boşaltma hizmetleri yanında Avrupa’ya gidecek konteynerlerin depolamasını da yapacaklarını ifade eden Dölen, “Bu sistemin aslında limandan bir farkı yok, limanlarda yapılan operasyonun deniz olmayan bir yerde yapılması diyebiliriz” dedi.
Trenlerin cuma ve salı günleri Edirne terminalinden Viyana ve Duisburg’a gideceğini ancak bu seferlerin sadece bu işin başlangıcı olduğunu söyleyen Dölen, daha sonra bütün Doğu-Batı, Kuzey-Güney Avrupa, Rusya ve Çin’e kadar giden bir ağda hizmet vereceğini belirtirken sözlerine şöyle devam etti: “Konteynerlerle Türkiye’nin ithalat ve ihracatının gerçekleşmesi için attığımız bu adımı tek başımıza hayata geçirmiyoruz. Bizim bu hizmeti sunmadaki en önemli destekçilerimizden biri TCDD. Bir diğer iş ortağımız İsviçreli HUPAC firması, alt yapıyı oluşturmada destek olurken yine İsviçre firması olan ALPHA da sistemi koordine eden isim oldu.”
BORUSAN LOJİSTİK 2015’E İNOVASYONLA HAZIRLANIYOR
Borusan Lojistik’in 2015 yılı stratejisindeki en önemli değişimin inovasyon olduğunu belirten İbrahim Dölen, hedeflerinin yapmakta oldukları hizmetleri sadece geliştirerek değil bugün var olmadıkları yeni iş alanları ve lojistik aktiviteleri hayata geçirerek ve çizmiş oldukları coğrafyada global oyuncular gibi bölgesel liderliği ele geçirmek olduğunu vurguladı. Dölen, uluslararası taşımacılıktaki 2015 vizyonlarını ise şu sözlerle özetledi: “Uluslararası kara nakliyesinde ve uluslararası konteyner taşımacılığında Türkiye’nin ilk beş şirketi arasında olmak yanında gemi kiralama ve proje taşmacılığında Türkiye’nin en büyük firmalarından biri olmak istiyoruz.”
Bugün itibariyle Polonya ve Belçika’da lojistik aktivitelere başladıklarını ve El Posa firmasından Amerika’da farklı firmalardan satın alınan boruların lojistik işlemlerinde yapılacak 4 tane kontrat kazandıklarını duyuran Dölen, “Yeni kontratımıza bu yıl haziran ayında başlanacak. Meksika’da üretilen 20 bin tonluk bir borunun buradan alınıp El Posa firmasının göstereceği bir lineda seğirme işlemi yapılacak” dedi.