e


Sarp Intermodal küresel ligi hedefliyor
Odağına intermodal taşımacılığı alarak kurulan ilk şirket olan Sarp Intermodal, 2025 yılı sonunda 6 bin konteynere ulaşacak. Türkiye'nin ilk yüzde 100 elektrikli çekici yatırımını gerçekleştiren şirket, elektrikli çekici sayısını ise 2030’da 15’e çıkaracak. Bu yılı 80 bin taşımayla kapatacaklarını belirten Sarp Intermodal Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Yiğit Altıparmak, hız kesmeyen yatırımlarla hedeflerinin küresel bir lojistik servis sağlayıcı haline gelmek olduğunu söyledi. 




sarpİntermodal taşımacılık pazarı son 10 yılda nasıl bir ivme yakaladı? Gelecek 10 yılda nasıl bir gelişme bekliyorsunuz? 
10 yıllık periyoda baktığımızda, intermodal taşımacılığın önemi ve değerinin her geçen sene arttığını görebiliyoruz. Hem ithalat ve ihracatçılar hem de lojistik servis sağlayıcılar, intermodal taşımacılığın esnekliğini keşfettikçe bu taşıma modunu daha fazla tercih etmeye başladı. Pandemi, küresel krizler ve ülkeler arası çatışmalar geleneksel taşıma modelleri için tehdit oluştursa da intermodal taşımacılık, söz konusu tehditlerden minimum düzeyde etkilendi. Önümüzdeki 10 yıllık süreçte bu alandaki yatırımların daha da artacağını düşünüyoruz. 
Özellikle Avrupa Birliği’nin Yeşil Mutabakat hedefleri sonrası, ülkemiz açısından vazgeçilmez hale gelen Yeşil Lojistik kavramı, sektörün sürdürülebilirliğinin de en önemli ayağını oluşturuyor. Çünkü ihracatımızın ciddi bir kısmını AB ülkelerine yapıyoruz. Dolayısıyla intermodal yatırımların bu doğrultuda artış göstereceğine inanıyoruz. Düşük karbon ayak izine sahip bu taşıma moduyla AB ülkelerine ihracatımızı önümüzdeki 10 yılda daha da artırabiliriz. 
 
sarpİNTERMODAL TAŞIMACILIĞA ÖNCÜLÜK EDİYOR 
Sarp Intermodal rekabetin yoğunlaştığı bu pazarda nasıl fark yarattı? 
Türkiye’de intermodal taşımacılık denince akla gelen ilk markaların başında geliyoruz. Çünkü ülkemizde odağına intermodal taşımaları alarak kurulan ilk şirketiz. Daha 10. yılımızı doldurmadan, başta Avrupa olmak üzere dünyanın birçok noktasına intermodal taşıma hizmetleri sunabilen bir yapı haline geldik. Ro-Ro ve demir yolu ağırlıklı, kara yolu destekli entegre taşımalar ile intermodal taşımacılığın tercih edilebilirliğini artırmaya odaklanıyoruz. Aynı zamanda hava ve deniz yolu taşımalarıyla dünyanın her noktasına lojistik hizmet sunuyoruz. Bu kısa süre içerisinde Türkiye’de ve küresel çapta ekonomik gelişmeleri yakından izleyerek, doğru projeksiyonlarla en zor koşullarda bile büyümemizi katladık. 
 
Araç pakınız ve ofis yapılanmanız hakkında bilgi verir misiniz?
2023 yılı itibarıyla filomuzda 4.000’e yakın 45’lik konteyner, 350’den fazla Isotank, 300’den fazla 45’lik Swap Body, 200’den fazla 45’lik askılı konteyner, 500’de fazla şasi, 250 tenteli, 60 adet de askılı treyler bulunuyor. 
Yurt içinde İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Adana’da ofislerimiz bulunuyor. Yurt dışında İtalya’da Sarp Intermodal SRL, Bulgaristan’da Sarp Intermodal OOD, Almanya’da ise Sarp Intermodal GmbH adındaki şirketlerimizle hizmet veriyoruz. Ayrıca Fransa, Litvanya ve Romanya’da birer ofisimiz var. 
 
ELEKTRİKLİ ÇEKİCİ SAYISINI 15’E ÇIKARACAK 
Bu dönemde gerçekleştirdiğiniz yatırımlar neler? 
İntermodal operasyonlarımızda kullandığımız ekipman sayımızı her geçen yıl artırıyoruz. Artan taleplere anında yanıt verebilmek, ithalatçı ve ihracatçılarımıza farklı ekipmanlarla hizmet sunabilmek adına altyapımızı sürekli güncel tutuyoruz.
Sürdürülebilir lojistik vizyonumuz doğrultusunda, 2023 yılında #YarınınYolu sloganıyla Türkiye'nin ilk yüzde 100 elektrikli çekici yatırımını gerçekleştirdik. Elektrikli çekici sayımızı 2030'a kadar 15’in üzerine çıkarmayı planlıyoruz. 2025 sonu için 6 bin konteynere ulaşma hedefimiz var, bu kapsamdaki çalışmalarımız sürüyor. Sektörde yine bir ilk olarak 20’lik konteynerler ile intermodal taşımalara başladık.
Treyler yatırımlarımızı da planlamalarımız dâhilinde sürdürüyoruz. Geçtiğimiz günlerde Krone’den 100 adet Mega Liner treylerlerimizi teslim aldık. Her birinin üzerinde bulunan “100. Yıl” logolarıyla da Cumhuriyetimizin bir asrı geride bırakmış olmasından duyduğumuz gurur ve coşkumuzu ifade ettik.
Sarp Intermodal olarak Türkiye’de Yeşil Lojistik Belgesi alan ilk firmalardan biriyiz. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan bu belgeyi alanlara, ülkemizde bazı teşvik ve destekler sağlanıyor. Yeşil Lojistik Belgesi’nin ve bu kapsamdaki teşviklerin ülkemiz için öneminin daha da artacağına, özellikle Avrupa’ya taşımacılık yapan firmalar için olmazsa olmaz hale geleceğine inanıyoruz.
 
Hangi hatlarda taşımacılık hizmeti sunuyorsunuz? 
Taşımalarımızın büyük kısmını Ro-Ro ve demir yolu ile yapıyoruz. Demir yolu entegreli intermodal taşımalarımızda, Türkiye ile Avrupa ülkeleri arasında operasyonlar gerçekleştiriyoruz. 
Türkiye ile Avrupa ülkeleri arasında direkt demir yolu çıkışlarımız olduğu gibi Ro-Ro ile Trieste ya da Sete’ye vardıktan sonra demir yolu ile Avrupa ülkelerine gerçekleştirdiğimiz taşımalarımız da bulunuyor. 
Ro-Ro’ya entegre demir yolu taşımalarımızla örneğin Türkiye’den Almanya’ya 7 ila 8, Fransa’ya 9 ila 10 günlük sabit transit sürelerde ulaşabiliyoruz. Hava ve yol koşullarından veya sınır kapılarındaki yoğunluktan etkilenmediğimiz için ekstrem bir durum olmazsa sürelerde değişim fazla olmuyor diyebiliriz.
 
Müşteri portföyünüz içinde hangi sektörler yer alıyor?
Ağırlıklı olarak otomotiv, tekstil, gıda ve kimya & petrokimya ürünleri taşıyoruz. Ancak her sektörden yüke uygun ekipman altyapımız sayesinde müşterilerimizin bütün taleplerine hızlı çözüm üretebiliyoruz. 
 
2023’Ü 80 BİN TAŞIMAYLA KAPATMAYI HEDEFLİYOR 
Yıllık nasıl bir yük hacmine ulaştınız? 2023 yılını nasıl kapatmayı planlıyorsunuz?
Yılda 75 binden fazla intermodal taşıma sayısına ulaşıyoruz. Bu taşımalarımız sayesinde karbon salımını azaltıyoruz. Bu yılı 80 bin taşımayla kapatmayı hedefliyoruz.
 
Hedefleriniz doğrultusunda büyüme planlarınız neler? 
Küresel bir lojistik servis sağlayıcı olma yolundaki hedefimiz doğrultusunda yatırımlar yapıyoruz. Bu doğrultuda 2024 yılında önemli adımlar atacağımızı söyleyebilirim.
 
LİMAN BAĞLANTILI DEMİRYOLU YATIRIMLARI HIZLANDIRILMALI 
 
Türkiye için özellikle liman bağlantılı demir yolu yatırımlarının intermodal taşımacılığın gelişmesine önemli katkıda bulunacağını vurgulayan Sarp Intermodal Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Yiğit Altıparmak, “Geçtiğimiz aylarda "Türk Demiryolu Sektöründe İntermodal Taşımacılık Hizmetlerinin Güçlendirilmesi Projesi”nin açılış toplantısı gerçekleştirilmişti. Bu toplantıda demir yolunun taşımacılıktaki oranının ve yurt dışı yük taşımacılığında demir yolunun payının yükseleceğiyle ilgili birtakım hedef ve öngörüler paylaşılmıştı. Bu tür projelerin ülkemizin ticaretine olumlu yansıyacağını düşünüyoruz. 
Yine Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yayımlanan Kara Yoluyla Taşınan Yüklerin Deniz Yoluna Aktarılmasının Desteklenmesi Hakkında Yönetmelik ile birlikte intermodal taşımacılıktaki payın daha da artacağını düşünüyoruz. Aynı zamanda intermodale yönelik yatırımların, Avrupa Yeşil Mutabakat hedeflerine uyum sağlama açısından da oldukça kritik olduğunu düşünüyoruz” dedi. 
 



SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat