Raylı sistemde YERLİ zaferi
OSTİM Raylı Ulaşım Kümesi, Ankara Metrosu'nda yüzde 51 offset'i kabul ettirdi. Bu adım sektör için çok önemli bir başarı oldu. Sıra bu yaklaşımın diğer ihalelere uygulanmasına geldi.
OSTİM'in 5'inci kümelenmesi olan Anadolu Raylı Ulaşım Sistemleri Kümelenmesi ile birlikte Gazeteniz DÜNYA raylı taşıt sektörünün mevcut durumunu ve geleceğini masaya yatırdı. Öne çıkan ortak görüş Ankara Metrosu'nda ortaya konulan yüzde 51 yerli katkı şartından geri adım atmamak oldu. DÜNYA Gazetesi Yazarı Rüştü Bozkurt'un yönettiği ve gazetenin Yazı İşleri Müdürü İbrahim Ekinci, Yurt Haberleri Şefi Handan Sema Ceylan ve Ankara Temsilcisi Ferit Barış Parlak'ın da katıldığı toplantıda, Türk sanayisinin yüzde 70'i rahatlıkla yapabileceği, birkaç yılda ise yüzde 100'ü yakalayabileceği kaydedildi.
Bürokratik engellere değinen sanayiciler, şartnamelerin firmalara danışılarak hazırlanmasını istedi. Bu sistemlerin hükümet politikası değil, devlet politikası olması gerektiğine işaret edildi. Araçların en az yüzde 70 yerlilik oranıyla alınması gerektiği kaydedilirken, dünyada yaklaşık 2 trilyon dolarlık bir pazarın oluşacağı ve Türkiye'nin de bu pastadan pay alması gerektiği belirtildi.
"Yüzde 51'i değil tamamını yerli yapabiliriz"
OSTİM'de firmaların rekabet güçlerini artırmaya yönelik çalışmalar yürüttüklerini dile getiren OSTİM Başkanı Orhan Aydın, bu çalışmaların en önemlilerinden birinin kümelenmeler olduğunu dile getirerek, 'Anadolu Raylı Taşıt Sistemleri Kümelenmesi'nin de eklenmesiyle şu anda OSTİM'de 5 tane kümelenmenin bulunduğunu bildirdi. Yerli sanayinin bu sistemlerin tamamını yapma kabiliyetinin olduğunu vurgulayan Aydın, "Bizim burada yapabileceğimiz ürünlerin yurtdışından geldiğini görüyoruz. 'Neden böyle' dediğimizde karşımıza birtakım boşluklar çıkıyor. Gerekli düzenlemeler yapılmadığı için, firmalar bireysel olarak sorunları çözemediği için, bir sistem entegrasyonu yapamadığımız için ihaleler yurtdışına gidiyor Bunun sonucunda Türkiye büyük açıklar veriyor. Bu açıkları kapatmanın yollarından biri bizim bir araya gelmemize dayalı" dedi.
Kümelenmenin yaptığı çalışmalar sonucunda Ankara metro ihalesinde yüzde 51'lik yerli şartının getirildiğini kaydeden Aydın, "Bu yüzde 51'i çok önemsiyoruz. Bir kırılma noktası oldu. Bundan sonra hiç kimse raylı taşıtta yüzde 51'den aşağı ihale şartnamesine bir şey yazamaz. Yüzde 51 değil, bunun tamamını Türkiye'de yapabilme yeteneğimiz var. Bundan sonra bu sistemleri entegre etmemiz, bunun tasarımını yapmamız, öncü firmalarını, pilot firmalarını bulup onun etrafında kümelenip çalışmamız gerekiyor" diye konuştu.
Kaynak: Özüm ÖRS – Dünya Gazetesi