e
Banner


BORUSAN Lojistik BALNAK ile güçlenerek sektörün yeni lideri oluyor

Lojistik sektörünün en dinamik ve hızlı büyüyen şirketlerinden Borusan Lojistik uluslararası operasyonunu çok daha güçlendirecek önemli bir adım attı.





borusan_balsan.jpg

Sektörün önde gelen şirketlerinden Balnak’ın hisselerinin tamamını satın almak için anlaşma imzalayan Borusan Lojistik, satış işlemi sona erdiğinde gelir sıralamasına göre lojistik sektörünün en büyük şirketi olacak.

Türkiye lojistik sektörü, sektörün dinamiklerini değiştiren çok önemli bir satın almaya sahne oldu. Borusan Lojistik, Türkiye’nin önde gelen lojistik şirketlerinden Balnak’ın hisselerinin tamamını satın almak için anlaşma imzaladı. Satın alma Rekabet Kurumu tarafından onaylandıktan sonra Borusan Lojistik, satış gelirleri açısından Türkiye lojistik sektörünün lider kuruluşu olacak.

 

İki şirketin toplam cirosu 600 milyon ABD Doları

1986 yılında kurulan Balnak Lojistik kara, hava, denizyolu ve demiryolu taşımacılığı ile antrepo hizmetleri veriyor. Hızlı tüketim, perakende, tekstil, otomotiv, kimya ve petrokimya gibi Türkiye’nin birçok lokomotif sektörüne hizmet sunan Balnak, 2011 yılında 200 milyon doların üzerinde ciro elde etti. Satın alma sürecinin tamamlanmasıyla birlikte Borusan Lojistik ve Balnak Lojistik'in toplam gelirleri 2012 itibarı ile 600 milyon ABD doları seviyesine erişmiş olacak, 4 binin üzerinde kişiye istihdam sağlayacak ve 10 binin üzerinde müşteri ile sektöre yön verecek.

 

"Borusan faaliyet gösterdiği sektörlerde her zaman liderliğe oynamaya devam edecek"

Balnak Lojistik’in satın alınmasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Borusan Holding CEO'su Agah Uğur şunları söyledi:

"Borusan Grubu faaliyet gösterdiği bütün iş dallarında bir adım önde olma vizyonu ile liderliği hedefliyor. Stratejik planlarımızda organik büyüme yatırımlarımıza ilave olarak sinerji yaratacağına inandığımız ve büyümemize ivme kazandıracak satın almalar da yer alıyor. Borusan Lojistik'in Balnak’ı satın alması lojistik işimiz için bu stratejimizin hayata geçirilmesinde önemli bir adımdır. Bu satın alma sürecinin sonuçlanmasının ardından Borusan Lojistik yurtiçinde daha da güçleneceği gibi, yurtdışındaki varlığını da önemli ölçüde artıracak. Bu birleşme aynı zamanda ülkemizde lojistik sektörünün büyümesine de ciddi ivme kazandıracak."

 

"Bu satın almanın yaratacağı sinerji sektöre damgasını vuracak"

Bu satın almanın yaratacağı sinerjinin Türkiye lojistik sektörüne damga vuracağını kaydeden Borusan Lojistik Genel Müdürü Kaan Gürgenç ise şöyle devam etti:

"Son derece dinamik bir yapıya sahip olan Türkiye lojistik sektörü aynı zamanda giderek artan bir rekabete sahne oluyor. Biz, hızlı büyüyen, sektöre şekil veren lider bir şirket yaratma hedefi ile yola çıktık. Balnak uluslararası taşımacılıkta marka olmuş, güçlü acente ağlarına, insan kaynaklarına ve sistemlere sahip bir şirket. Bu satın alma stratejik büyümemizi güçlendirecek. Satın almanın tamamlanması ile Borusan Lojistik yurtdışında çok güçlü bir acente ağına sahip olarak, bölgesinin önde gelen küresel oyuncularından biri olma yönünde önemli mesafe kat edecek. Etkin olduğumuz coğrafya daha da genişleyecek. Önümüzdeki yıllarda bu iki şirketin şimdiki toplam büyüklüğünden çok daha güçlü ve daha verimli bir şirket ortaya çıkacak. Sektörün iki güçlü şirketinin birleşmesi, Borusan Lojistik'i liderliğe taşıyacak."

 

Balnak Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Aygüler ise şöyle konuştu:

"Balnak Lojistik kurulduğu günden bu yana güçlü bir büyüme içinde oldu ve sektörün gelişimine katkıda bulunan önemli adımlar attı. Hep birlikte özveri ile çalışarak şirketi bugünkü konumuna getirdik. Şimdi yeni bir dönem başlıyor. Balnak Lojistik bundan sonra Borusan Lojistik çatısı altında hedeflerine doğru ilerlemeye devam edecek. Balnak Lojistik'in kaynakları, bilgi birikimi ve deneyimi, Borusan Lojistik'e ivme kazandıracak ve Borusan Lojistik’i sektörünün liderliğine taşıyacak. Balnak Lojistik ve çalışanlarıyla her zaman gurur duyacağım.”

Satın alma sırasında Borusan Lojistik’e Ünlü & Co, Balnak’a ise Raiffeisen Investment tarafından danışmanlık hizmeti verildi.

 

Borusan Lojistik hakkında

1973 yılında kurulan Borusan Lojistik, 2000 yılından bu yana "entegre lojistik hizmet sağlayıcı" olarak Türkiye Lojistik Hizmetleri, Liman Hizmetleri, Uluslararası Taşımacılık Hizmetleri ve Yabancı Ülkeler Lojistik Hizmetleri olmak üzere dört stratejik alanda hizmet veriyor. Borusan Lojistik, 5 binden fazla müşterisine hizmet sunuyor.

Mevcut 450 metrelik lineer rıhtım uzunluğu ve ileri teknolojik ekipmanları ile Borusan Limanı, Türkiye’de bu alandaki en yüksek standartları sağlıyor. 2012 yılında başlamış olan ve 2 yıl sürecek yatırımlar sonrasında 450 metrelik lineer rıhtım 615 metreye uzatılacak.

Türkiye genelinde toplam 230.000 metrekareye ulaşan kapasitedeki depolama alanıyla geniş bir yelpazede hizmet sunan Borusan Lojistik yurtdışında faaliyetlerini 4 kıtada kurduğu 6 şirketi ile Amerika, Hollanda, Cezayir, Ortadoğu ve Kazakistan’da Borusan Logistics markasıyla sürdürüyor.

Borusan Lojistik son olarak Avrupa'ya yönelik hizmetlerinde yeni bir dönem açtı. Sektörde tren sahibi ilk şirket olarak Tarifeli Multimodal Tren Taşımacılığı hizmetini başlatan Borusan Lojistik Türkiye - Avrupa arasında sunduğu bu çevreci proje kapsamında kapıdan kapıya entegre hizmetler sunuyor.

 

Balnak Lojistik hakkında

1986 yılında kurulan Balnak Lojistik kara, hava, denizyolu ve demiryolu taşımacılığı ile antrepo hizmetleri veriyor. 2007 yılında Amerikan yatırım fonu Great Circle Capital ile ortaklık kuran Balnak Lojistik 2008 yılında İzmir Lojistik Grubu'nu satın alarak yurt içi operasyonunu güçlendirdi. Balnak Lojistik hisselerinin % 46'sı Great Circle Capital’a, geri kalanının çoğunluğu ise şirketin kurucusu Lütfi Aygüler'e ait.

 

100 ülkede yetkili acenteleri bulunan Balnak Lojistik, İstanbul’un her iki yakasında yaklaşık 180.000 m2’lik depoları yönetiyor. Balnak yurtiçi ve yurtdışında yaklaşık 7 bin müşteriye hizmet sunuyor.




SEKTÖRLER VE LOJİSTİK

  • Otomotiv
  • Enerji
  • Gıda
  • Akaryakıt
  • Tekstil
  • Kimya
  • İnşaat
  • Lastik
  • İhracat